ODMAH BACAJTE: Ove stvari izazivaju BOLESTI, a svaki dan ih koristite, a imaju veze i sa HRANOM!

Više štete nego koristi!

Neke stvari svakodnevno koristimo, a nismo ni svesni koliko su loše za naše zdravlje.

Devojka čisti kuhinju

Foto: Profimedia

Sredstva za čišćenje rerne

Problem sa sredstvima za čišćenje rerne je natrijum hidroksid koji se nalazi i u sredstvima za otpušavanje odvoda. Ova hemikalija je vrlo korozivna i može da uzrokuje crvenilo i opekotine ukoliko dođe u dodir s kožom, a otrovan je ako se proguta. Umesto toga odaberite sodu. Odvod možete da očistite tako što ćete u njega sipate sodu bikarbonu i šoljicu sirćeta. Kad nestanu mehurići (otprilike nakon 30 minuta) pustite vruću vodu da teče u odvod.

 Osveživači vazduha

Osveživači vazduha sadrže ftalate – agresivne hemikalije koje mogu da dovedu do hormonalne neravnoteže i reproduktivnih problema. Nuspojave za muškarce uključuju niži nivo testosterona, smanjen broj spermarozoida i slabiji kvalitet sperme. Izlaganje ftalatima tokom razvoja takođe može da uzrokuje malformacije muškog reproduktivnog trakta i rak testisa. Mnogi proizvođači na osveživačima vazduha čak i ne navode ftalate kao sastojak.

sveća

sveća
Foto: Profimedia

 Mirisne sveće

Možda dobro mirišu, ali ono što udišete moglo bi stvarno da vam naškodi. Benzenske hemikalije mogu da iritiraju kožu i uzrokujuprobleme sa disanjem. Reproduktivni problemi i oštećenje mozga i srednjeg nervnog sistema takođe su navedeni kao moguće nuspojave. Dok gore, sveće oslobađaju kancerogenu materiju toluen. Radije koristite esencijalna ulja ili sveće na bazi soje.

Plastične kutije za hranu

Možda ste čuli za toksični bisfenol-A (BPA) koji se nalazi u plastici. Istraživanja su pokazala da ovo hemijsko jedinjenje narušava normalnu endokrinu funkciju, a može da ima i negativan efekat na mozak. BPA se takođe meša s hormonima čak i pri niskim dozama, stoga nemojte da rizikujete već se prebacite na staklene posude ili nerđajući čelik.

Foto Profimedia
Izvor/Autor SrbijaDanas
Komentara
Očitavanje..