NALAZI SAVRŠENI, A VAMA LOŠE: U pitanju je nedostatak vitamina, a EVO kojih i gde ih ima

Foto: Profimedia
0 4,663

Sklonost ka migreni imaju temperamentni ljudi, koji imaju nisku otpornost na stres.

Osim toga, sklonost može biti nasledna, a pojava glavobolje može da zavisi i od pola (žene pate od migrene češće nego muškarci). Stalni stres i nerviranje  takođe imaju ozbiljan uticaj na zdravlje.

umor

umor
Foto: Profimedia

Pored ovih faktora, kvalitet ishrane igra u tome veliku ulogu. Naučnici su otkrili da nedostatak određenih vitamina i makro elemenata može da bude uzrok glavobolje.

Sastavili smo spisak takvih vitamina i makro elemenata.

Vitamin B9 (folna kiselina) i vitamin B12.

Zbog nedovoljnog sadržaja ovih supstanci u telu, čovek postaje zaboravan, rasejan, razdražljiv. Šta više, kad se pojavi glavobolja, uzimamo lekove koji sadrže aspirin, a on snižava nivo folne kiseline i vitamina B12.

Da biste nadoknadili ovaj nedostatak, potrebno je da jedete spanać, bundevu, brokoli, šparglu, avokado, repu, šargarepu i jaja. Trudite se da ove namirnice uvrstite u svakodnevnu ishranu i videćete da ćete se bolje osećati.

umor

Foto: Profimedia

Bakar i gvožđe

Takođe spadaju u važne makro elemente. Do njihovog nedostatka najčešće dolazi kod kod žena, a to dovodi do razvoja anemije, migrene, hipertenzije, depresije i umora. Ove važne supstance možete dobiti iz oraha, pasulja, kozjeg sira, avokada, zelene salate, semenki, džigerice, algi.

 Vitamin B6

Nedostatak ovog vitamina dovodi do razvoja vaskularnih oboljnja. Da biste to sprečili, jedite više pasulja, jetre , svežeg povrća, žitarica. Na taj način ćete očuvati zdravlje vitalnih organa, kao što susrce i mozak, a takođe ćete ojačati nervni i kardiovaskularni sistem.

Vitamin D

Važan vitamin koji se stvara u telu kada je izloženo sunčevoj svetlosti. U periodu jesen-zima, sunca nema dovoljno, tako da se morate pobrinuti da ishrana sadrži hranu bogatu ovim vitaminom, a to su jaja, mahunarke, džigerica, morski plodovi i mlečni proizvodi.

Ne zaboravite da su zdrava ishrana, spavanje, šetnje na svežem vazduhu vežbanje –  ključ zdravlja i dugovečnosti! Zdrav način života smanjuje učestalost migrena i njihov intenzitet.

Foto Profimedia
Izvor/Autor SrbijaDanas
Komentara
Očitavanje..