Grudnjak za detekciju raka dojke

Podstaknut dugotrajnom borbom svoje majke s rakom dojke, Hulijan Rios Kantu iz Meksika razvio je s tri prijatelja grudnjak za otkrivanje promena na dojkama koje mogu najaviti rak. Ovaj grudnjak koristi 200 biosenzora, koji prate promene temperature, oblika i težine dojke, a informacije šalju aplikaciji ili računaru. Grudnjak je potrebno nositi samo jedan sat da bi se dobili rezultati.

Čestice koje suzbijaju rak

Grupa moskovskih naučnika, pod rukovodstvom profesora Viktora Timošenka s Fakulteta za fiziku pri Univerzitetu Lomonosov, otkrila je nanočestice koje suzbijaju ćelije raka. Cilj ruskog istraživanja bio je da se vidi kako nanočestice pokrivene lekom dekstranom, uz terapijski ultrazvuk, utiču na ćelije raka grla. Naučnici tvrde da su primetili da nanočestice s dekstranom i silicijumom smanjuju broj ćelija raka.

Dijaliza odlazi u zaborav, razvijen bionički bubreg

Zahvaljujući silikonskoj nanotehnologiji, u saradnji Univerziteta Kalifornija u San Francisku i Univerziteta Vandebilt razvijen je veštački, takozvani bioarteficijelni bubreg, koji će biti moguće ugraditi u organizam bolesnika.

U Srbiji urađena prva transplantacija materice među bliznakinjama

U Beogradu je 26. marta ove godine u Univerzitetskoj dečijoj klinici u Tiršovoj urađena prva transplantacija materice u svetu među jednojajčanim bliznakinjama starim 34 godine. Jedna koja ima matericu već je majka troje dece, a sada se svi nadaju da će i njena sestra bliznakinja, kojoj je presađena materica, uskoro imati potomstvo.

Algoritam za otkrivanje autizma kod dojenčadi

Novi algoritam koji su napravili istraživači sa Univerziteta u Severnoj Karolini može da otkrije promene u funkciji mozga šestomesečnih beba. Ovaj algoritam predviđa da li će se kod deteta tokom kasnijeg doba razviti autizam.

Početkom ove godine stigla je i vest da je otkriven novi ljudski organ, mezenterijum, koji se nalazi u probavnom traktu

Presađena ljudska glava

Tim hirurga Medicinskog univerziteta Harbina u Kini uspešno je izveo transplantaciju glave na lešu i spreman je da isti zahvat uradi na živoj osobi. Inicijator ovog poduhvata je italijanski hirurg Serđo Kanavero, koji je još 2015. objavio kako planira da presadi glavu dobrovoljca na telo donatora povezivanjem kičme i mozga pomoću posebne procedure koju je nazvao „protokol Gemini“.

Otkriven softver koji predviđa vreme srčanog udara

Naučnici s Koledža Imperijal u Londonu razvili su softver zasnovan na veštačkoj inteligenciji koji je u stanju da predvidi kad bi mogli da umru srčani bolesnici.

– Ovo je prvi put da kompjuteri procenjuju srčane nalaze kako bi precizno utvrdili koliko će pacijenti živeti – rekao je Deklan O’Regan, autor ovog softvera.

Uklonjen DNK HIV virusa

Istraživači s Medicinskog fakulteta Levis Kac na Univerzitetu Templ i Univerzitetu u Pitsburgu pokazali su da mogu da uklone DNK HIV virusa iz genoma živih životinja, što predstavlja veliki napredak u postojećoj borbi protiv širenja HIV-a.

Semena tečnost kao nosač leka

Naučnici sa Instituta za integrativne nanonauke u Nemačkoj stvorili su sistem za dostavljanje lekova koji za prenos do određenih delova unutar ženskog reproduktivnog trakta koristi spermatozoide. Ovaj pristup je dizajniran za tretiranje ginekološkog kancera, endometrioze i inflamatornih bolesti male karlice.

Prva beba rođena u SAD nakon transplantacije materice

U Univerzitetskom medicinskom centru Bejlor u Dalasu početkom decembra rođena je prva beba u SAD nakon što je majci urađena transplantacija materice. Đulijano Tesla, glavni istraživač kliničke studije o transplantaciji materica, nazvao je ovaj porođaj prekretnicom i novom nadom za sve žene koje nemaju matericu.

Violeta Nedeljković