Ova grupa ljudi mora da jede kikiriki što više: Uopšte ne sadrži holesterol!

Kikiriki je izuzetno bogat mnogim esencijalnim nutrijentima, proteinima, kvalitetnim mastima, mineralima i vitaminima

 

Kikiriki je vrlo kalorična namirnica, ali je jako kvalitetna i zdrava. Zato jedite kikiriki često, ali u umerenim količinama (šaka oljuštenog kikirikija ili 30-50 grama).

 

Kikiriki je izuzetno bogat mnogim esencijalnim nutrijentima, proteinima, kvalitetnim mastima, mineralima i vitaminima. 100 grama kikirikija ima oko 570 kalorija. U tih 100 grama ima oko 26 grama proteina, što je u odnosu na ostale orašaste plodove veća količina od ostalih. Kao i ostalo orašasto voće, kikiriki je cenjen zbog svojih masnoća, čega na 100 grama ima oko 49 grama. Pola od ukupnih masti su monozasićene (24 – 25 grama), a polinezasićenih masti ima oko 15 grama. Obe grupe masti su jako bitne za organizam i zdravlje, a monozasićene su najkvalitenije koje se nalaze u hrani. Kikiriki ne sadrži holesterol. Ugljenih hidrata ima oko 16 grama, te je savršena varijanta večernje grickalice.

 

 

foto: Shutterstock

Kikiriki je bogat kalijumom, magnezijumom, fosforom, kalcijumom, bakrom, te natrijumom. Sve su to minerali, esencijalni su za organizam, jer su sastavni deo elektrolita.

 

Elektroliti imaju ulogu u regulaciji tečnosti organizma i krvi, te igraju veliku ulogu u funkciji mišića i nervnog sistema. Kikiriki je odlična namirnica za dopunjavanje zaliha izgubljenih minerala. Sadrži gvožđe i cink, koji su kod većine voća deficitarni.

 

Od vitamina, kikiriki je bogat niacinom (vitamin B3), folatima, te vitaminom E. Zbog vrednosti folata preporučuje se i trudnicama.

Foto Shutterstock
Izvor/Autor Stil.Kurir
Komentara
Očitavanje..

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete da odustanete ako želite. Prihvati Opširnije