Ove 4 namirnice su ubice apetita!

Hm… Bademi ili kokice? Pljeskavica ili piletina?

Ukoliko želite da budete zadovoljni i da pritom skinete koji kilogram, određene namirnice će vam pomoći da lakše spržite kalorije.

Imaćete i više energije i duže ćete izdržati do sledećeg zavirivanja u frižider ili ostavu.
Koja je tajna ovih ubica apetita? Pa jednostavna – sporije se vare. „Varenje je 5–10 odsto celokupnog metabolizma“, objašnjava Mardžori Nolan Kon, osnivač Američkog udruženja nutricionista MNC. „Kada jedete hranu koja se sporije vari, terate digestivni sistem da radi intenzivnije i da sagoreva više kalorija. A vi ćete duže biti siti.“ Evo koje su to namirnice.

Dodajte u jelo samo pola kašičice ljute papričice i metabolozam će vam raditi kao sat

LJUTA PAPRIKA
Ne želite u svako jelo da dodajete čili sos kao što to radi Bijonse? E, pa možda treba dva puta da razmislite. Lekari kažu da ljuta paprika pokreće metabolizam, brzo sagoreva masti, naročito kod onih ljudi koji je ranije nisu jeli.
Dakle, dodajte samo pola kašičice ljute paprike u vaše omiljeno jelo i metabolozam će vam raditi kao sat.
I, da, kad je hrana ljuta, automatski se jede manje.

108433_profimedia0180237892_630x0

JEČAM
Ječam je super namirnica. Ona sadrži puno različitih vlakana koja ubrzavaju metabolizam, smanjuju apetit i nivo šećera u krvi.
Sudeći po najnovijem istraživanju koje je sprovela profesorka An Nilson sa Lund Univerziteta u Švedskoj, konzumirajući hleb i druge namirnica napravljene od ječma, možemo uspešno da rešimo problem gojaznosti i smanjimo rizik od dijabetesa.

Proteini će vas iz mesa duže držati sitim, a dok ih varite sagorećete više kalorija

PILETINA
Ako želite da svoj apetit držite pod kontrolom, navalite na proteine. Istraživanje objavljeno u magazinu Akademije za nutricionizam i dijetetiku (Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics) kaže: ako napunite svoj tanjir kvalitetnim proteinima, mnogo duže ćete osećati sitost nego da posegnete za bilo kojom drugom hranom.
Kao što smo rekli, proteini će vas duže držati sitim, a dok ih varite sagorećete više kalorija. Međutim, birajte ih pažljivo.
Tamno meso zna da bude veoma masno, zato birajte pileće belo meso i junetinu, ali pažljivo odabrane komade. Samo 100 g mesa po obroku je dovoljno.
Ako niste mesožder, preorjentišite se na sočivo, pasulj i leblebije.

A kako da spremite najsočniju piletinu pogledajte ovde!

BADEMI
Sat, dva je prošlo od doručka, a vi već umirete od gladi? Ne posežite za grickalicima, uzmite sirove bademe.
Istraživanje koje je sproveo „European Journal of Nutrition“ kaže da žene koje su jele sirove bademe između obroka, a ne voće ili neke druge grickalice, za ručak i večeru su pojele mnogo manje nego žene koje za užinu nisu jele ništa.

Žena

Komentara
Očitavanje..