Ovo obavezno STAVITE U SOBU i zaštitite PLUĆA

SMANJITE ZAGAĐENJE VAZDUHA U PROSTORIJI potpuno prirodno

Zaštitite PLUĆA:Jedna od osnova našeg zdravlja i sveukupnog stanja organizma je vazduh koji udišemo. 

Nedavno, nezapamćeno visoka koncentracija smoga i zagađen vazduh, uznemirio nas je i podsetio koliko nas zagađenje ugrožava i da to nije nešto što možemo da zanemarimo.

Alarmantna situacija terala nas je da se što manje zadržavamo na otvorenom i vraćamo u bezbednost doma.

Međutim, da li smo tu zapravo bezbedni? Koliko je čist vazduh u našim stanovima, kućama?

Šta nam udišu deca, i kako ne znajući pospešujemo smetnje sasvim uobičajenim dnevnim rutinama, osetljivim grupama kao što su asmatičari, starije osobe?

U ovom tekstu ćete saznati kako održati čist vazduh kod kuće i zašto je to važno.

Šta dovodi do lošijeg kvaliteta vazduha?

Verovali ili ne, kvalitet vazduha u stanu i zatvorenoj prostoriji, može biti čak gori nego u prometnoj ulici! Ne, nije greška. U zatvorenom, pored pušenja, koga se prvog setimo, jer je očigledno i često zagađenje, imamo još mnoštvo neprimetnih, a temeljnih pretnji.

U pitanju su prašina, nečistoće, vlaga, buđ, isparavanje od kuvanja, sušenja veša, oslobađanje toksina hemijskih sredstava koje koristimo za održavanje doma – od deterdženata do laka za nokte.

Tu su i štetne čestice građevinskog materijala, toksini iz tepiha, farbe, lepkovi iz nameštaja, grinje, dlake kućnih ljubimaca, poleni koje unosimo sa odećom i na kosi, nečistoće iz klima uređaja, grejnih tela, čađ i dim ukoliko se grejete na drva ili ugalj.

Naravno ne treba zaboraviti ni na bakterije i viruse koje jedni drugima prenosimo.

Zastrašujuće zar ne?

Nekvalitetan vazduh u kućnim uslovima, temeljna je pretnja zdravlju svima, a pogotovu rizičnim grupama kao što su deca, starije osobe, hronični kardiovaskulrni bolesnici, asmatičari i svi skloni alergijama.

Zapravo, loš vazduh i razvija sklonost ka alergijskim reakcijama.

biljke

Za čišćenje vazduha u stanu nisu vam potrebni skupi aparati, već samo dar prirode u vidu zelenih sobnih biljaka.

Najvažnije je da cveće držite u dnevnoj sobi i kuhinji, a pošto biljke apsorbuju kiseonik noću, nema potreba da ih držite puno u spavaćoj sobi.

Takođe, postoje posebne zelene biljke koje se preporučuju za kupatilo, u kojem najviše koristimo hemikalija (sredstva za čišćenje, kozmetika…), a najpogodnije za ovaj prostor su paprat, filodendron, tilandsija i zeleni ljiljan.

Evo par preporuka, saveta i načina koje možete da usvojite kao zdrave navike, koje čuvaju vaša pluća!

  • Provetravajte: možda naivan, suvišan savet, ali morate obezbediti protok svežeg vazduha. Na makar svaka dva sata zimi provetravajte 10-15 min, dok u prostoriji ne osetite svežinu. Pogotovo ako je neko od ukućana bolestan, kašlje i muči ga viroza, neophodno je redovno i temeljno vetriti i viruse i bakterije eliminisati iz prostorije. Leti, držite makar jedan prozor u prostoriji otvoren, ukoliko nije na sunčanoj strani. Promaja ne ubija, promaja leči!
  • Ne pregrevajte prostorije: ništa nije tako dobra podloga za infekcije kao pregrejan, zagušljiv vazduh. Osetljivima, pogotovo smeta suv vazduh, koji iritira i tera na kašalj. Svi imamo različite standarde po ovom pitanju, ali 22⁰C bi trebalo da bude maksimum zagrevanja prostorije zimi.
  • Regulišite isparavanja: isparavanje od  kuvanja, sušenja veša i peglanja je izuzetno štetno. Višak vlage ozbiljno narušava zdravlje pluća, otežava disanje i jedan je od uzročnika astme i napada astme kod obolelih. Posebno je štetno sušiti veš u istoj prostoriji gde borave mala deca, nikada ne prebacujte mokru odeću, peškire preko grejnih tela. Pored toga, ovako se oslobađaju neprijatni mirisi, koji se uvlače u garderobu, kosu i nosite ih svuda sa sobom neprimetno, podsećajući sve oko sebe šta ste kuvali taj dan. Uvek otvorite prozor čim uključite šporet, sušite i peglajte veš u odvojenoj prostoriji ili bar u onoj u kojoj nisu svi ukućani.
  • Temeljno održavajte higijenu svog doma: koristeći što manje agresivnih hemikalija. Čistoću ne obezbeđuju velike količine deterdženata koje koristite već temeljna i redovna održavanja svih prostorija. Dovoljna su i prirodna sredstva na bazi sirćeta, limunove kiseline, sode bikarbone, koje ne isparavaju štetno. Većina hemijskih sredstava, pogotovu ona koja ne ispiramo, a obilno ih nanosimo raspršivačima, oslobađa toksine, koje posle udišemo, izazivajući iritacije.
  • Redovno održavajte klima uređaje i grejna tela. Koliko mogu biti od pomoći da nam vazduh koji udišemo bude čistiji, klime mogu i da nas ugrožavaju ako ne menjamo i ne čistimo sve filtere svake godine. Grejna tela poput radijatora, grejalica takođe mogu, ako se ne čiste od prašine, pri svakom paljenju ili u grejnoj sezoni, da podižu oblake prašine koje udišemo. Usisajte, prebrišite radijator, prekontrolišite grejalice koliko su nakupile prašine i očistite ih.
  • Nabavite korisne uređaje: kvalitetni Mali kućni aparati su važni saveznici u borbi za čist vazduh vašeg doma. Od revitalizatora vazduha, preko usisivača do paročistača i parnih pegli, svi nude komfor i kvalitet koji čuva zdravlje svih ukućana.
Izvor/Autor SrbijaDanas
Komentara
Očitavanje..