Vaginalni sekret je normalna pojava kod polno zrelih žena i kako objašnjava ginekolog Mima Fazlagić najčešće je providan ili beličast i bez mirisa.

– Ukoliko sekret promeni boju i postane žuto-zelene ili neke druge boje, sa primesama sukrvice kada nije vreme za menstruaciju, postane gust i dobije neprijatan miris, potrebno je da se javite ginekologu, jer sve to može biti znak infekcije – navodi dr Fazlagić.

Sekret je normalan sve dok nema miris i nije propraćen drugim simptomima vaginalnih infekcija (svrab, oticanje, peckanje tokom polnog odnosa ili uriniranja, bol, osip i crvenilo genitalnog područja).

Neke promene tokom ciklusa su normalne, dok druge treba proveriti kod doktora.

Providan sekret

Ovo je normalan i redovan sekret, a možda ćete primetiti da se povećava nakon vežbanja i vođenja ljubavi. Količina ovog sekreta koji vaša vagina svakodnevno proizvodi varira u zavisnosti od vašeg menstrualnog ciklusa.

Mlečno beli sekret

Ovakav sekret je takođe normalan i može da se pojavi u različitim vremenima u mesecu. Ipak, obratite pažnju na simptome kao što je svrab, jer to može da bude znak infekcije.

Lepljivi sekret

Pre ovulacije nivo estrogena raste i to može da uzrokuje pojačan lepljivi sekret. Ovo je obično znak, kažu stručnjaci, da ste plodni.

Roze sekret

Najčešće se javlja dan ili dva pred samu menstruaciju. Ako još uvek ne treba da dobijete menstruaciju, a primetili ste roze sekret ili onaj sa sukrvicom, obratite se svom ginekologu. To može da bude simptom infekcije, polipa ili trudnoće.

Beo i grudvast sekret, poput sira

Dok je mlečno beli sekret normalan, sekret poput sira nije. Najverovatnije je reč o gljivičnoj infekciji. Drugi simptomi su peckanje, svrab, suvoća…

Sekret snažnog mirisa, poput ribe

Sekret ne sme baš imati miris. Ako primetite snažan miris ribe, to bi mogao biti znak da imate bakterijsku vaginozu, mada vam je možda samo poremećena ph vagine. Bakterijska vaginoza je najčešći uzrok upale vagine. Nastaje zbog neravnoteže normalne vaginalne flore prilikom čega se količina dobrih laktobacila smanjuje, a raste broj različitih loših bakterija, koje normalno nisu prisutne ili su prisutne u vrlo maloj količini. Prepoznaje se po pojačanom vaginalnom iscedku sivkaste boje i neprijatnom mirisu.

R.N.