Problemi nicanja mlečnih zuba kod beba

Prva godina života nosi puno izazova svakom roditelju. Beba ne ume da kaže šta joj smeta i svo negodovanje izražava plačem, a taman kada popuste grčevi kreće drugi problem – nicanje prvih mlečnih zuba.

Dete tada remeti ustaljene navike u jelu, spavanju, dešava se da preleži prve virusne infekcije…Reč je o stresnom periodu kako za decu tako i za roditelje pa je dobro znati šta se očekuje i kako prevazići ovu fazu što bezbolnije?

Beba jede mnogo manje čvrste obroke i dohranu za bebe

Moguće je da će se u ovom periodu javiti revolt kod deteta pri svakom obroku, pa čak i kod namernica koje su bile omiljene. Čak i užine i dohrana za bebe mogu postati problem, omiljeno voće i keks.

Razlog za ovu fazu već od 6og meseca mogu biti zubići koji niču i desni koje su osetljive i bolne na svaki dodir. Čak i kada se unosi tečnost, sokovi ili kašice, dete se može buniti jer desni reaguju na kiselinu iz namernica.

Ovo je sve samo faza koja će proći kada zubi niknu, ali i tokom nje roditelji moraju biti uporni i detetu redovno davati obroke, samo što se jelovnik i dohrana za bebe mogu privremeno korigovati, hrana bolje sitniti i drugačije kombinovati dok je dete osetljivo.

Beba manje spava

Taman je dete počelo da spava duže, ponovo nailazi faza gde se budi, plače, nervozno trlja desni i gura rukice u usta. Nije reč o gladi, ne treba dohrana za bebe, već gelovi za desni i puno strpljenja jer je i ovo signal da će uskoro pojaviti zubići.

Pravo je vreme za glodalice i obavezno nabavite nekoliko onih koje se mogu hladiti u frižideru što će mališanu olakšati i umanjiti bol nicanja. Ipak, svakako vas čekaju neprospavane noći, pogotovo kada se dogodi da raste nekoliko zuba istovremeno.

Zašto je beba češće bolesna kada niču zubi?

Svaki pedijatar zna da postoji faza u rastu zubića kada imunitet deteta opadne i ono po prvi put iskusi neke od uobičajenih infekcija grla,. Može se javiti i temperatura, virusna infekcija, osip po koži…a indirektan uzročnik je rast zuba.

Dete tokom nicanja zuba mnogo više stavlja ruke u usta, ali i druge predmete koji nisu uvek čisti. Uz već upaljene desni, organizmu malo treba da se razboli jer ne može da se izbor sa virusima i bakterijama.

Veća higijena predmeta koje deca dotiču je nužna, ali teško je sve učiniti sterilno čistim pa će se dete susresti sa česticama nečistoća u kući ili napolju i to je prirodan deo odrastanja. Uz raznovrsne namernice i dohranu za bebe, organizam će jačati a dete izrasti u zdravog mališana.

Nije lako biti roditelj. Ne dobija se uputstvo za negovanje dece, već se roditeljstvo uči kroz praksu. Odrastanje čini skup faza i prelaznih perioda kojima se morate prilagoditi i savladati ih zajedno sa detetom.

Jedna od njih je i rast zubića koji će kroz par meseci uspešno biti iza vas, samo je potrebno strpljenje i prilagođavanje novoj situaciji. Vaše dete će ponovo biti raspoloženo, ali sada sa nekoliko belih zubića u svom osmehu.

Pred vašim očima se dete menja i raste, uživajte u tom procesu i zabavi sa mališanima!

Komentara
Očitavanje..