Prvi znak da će mladež postati zloćudni karcinom: Jedini siguran način da sprečite rak kože!

Saznajte i koje grupe ljudi su najugroženije kada je u pitanju melanom

 

Koža je najveći organ ljudskog tela, a njena kompleksna građa i direktna izloženost okolini čini je podložnom raznim oboljenjima. Jedna od najučestalijih pojava su mladeži, koji bi trebaloredovno da se pregledaju i drže pod kontrolom.

 

Na pitanja kako, odgovara doktorka Jolanda Kanižaj-Rajković, specijalista dermatovenerologije, za Net.hr.

 

Zašto se pojavljuju mladeži?

 

Gotovo svaka osoba ima bar nekoliko mladeža, a njihovo pojavljivanje određeno je tipom kože, nasleđem i spoljašnjim uzrocima, od kojih UV zračenje dokazano ima veliki uticaj. Najvažnija činjenica vezana za mladeže jeste uzročno-posledična povezanost sa melanomom, teškim oblikom tumora kože, koji u 40 odsto slučajeva nastaje u samom mladežu ili njegovoj neposrednoj okolini.

 

Kakvi su madeži skloni promenama?

 

Istraživanja potvrđuju da su pojedini tipovi mladeža skloni promenama i prelasku u zloćudan oblik. Maligni melanom brzo se širi i metastazira, tako da pravovremeno otkrivanje i primerena terapija daju veće šanse za preživljavanje. Drugim rečima, ako se dijagnostikuje i hirurški odstrani u ranoj fazi, melanom je izlečiva bolest.

 

 

foto: Shutterstock

Ko bi trebalo da bude posebno oprezan?

 

Veći rizik od nastanka melanoma imaju osobe svetle puti, svetlih očiju i kose, osobe koje lako i brzo izgore na suncu, osobe koje su često i intenzivno bile izložene ultraljubičastim sunčevim zracima, naročito ako su zadobile jake opekotine od sunca u detinjstvu i mladosti, oni koji se izlažu delovanju UV zraka u solarijimu, osobe s velikim brojem mladeža ili sa takozvanim displastičnim (već promenjenim) mladežima, osobe koje su prethodno lečene od melanoma ili karcinoma kože, kao i krvni srodnici obolelih od melanoma.

 

Svaka promena madeža je potencijalna opasnost. Ali, sa druge strane, imajte na umu da svaka pojava pigmentisane kožne materije nije nužno melanom. Najčešće su to druge kožne promene, koje su bezopasne, ali procenu ipak prepustite stručnjaku. Jednostavnim dermatološkim pregledom otklonićete strah i bojazan da se radi o ozbiljnoj bolesti.

 

Kako se pregledaju mladeži?

 

Mladeži se pregledaju digitalnim dermatoskopom, što je pouzdana metoda u dijagnostici oboljenja mladeža. Digitalna dermatoskopija omogućava praćenje sumnjivih madeža koji se menjaju tokom vremena. Prilikom svakog pregleda, fotografije se čuvaju i upoređuju sa prethodnim, a u slučaju pojave određenih promena u posmatranoj leziji, postavlja se indikacija za njeno uklanjanje. Ovo je naročito značajna metoda praćenja kod osoba sa povišenim rizikom za nastanak melanoma.

 

 

foto: Shutterstock

Koje su metode uklanjanja mladeža?

Lasersko uklanjanje mladeža najjednostavnija je metoda za uklanjanje mladeža i ostalih kožnih promena. U većini slučajeva nije potrebna anestezija. Uključuje upotrebu laserskog svetla, čiji se snop usmerava direktno u mladež kako bi ga se zagrejalo i potom uništilo.Bezbolno je, ne zahteva sečenje, niti šavove na koži. Takođe, kod laserskog uklanjanja mladeža manja je verovatnoća da će nastati ožiljci kao kod drugih tehnika uklanjanja. Važno je napomenuti da se prilikom laserskog tretmana kožna promena odstranjuje u celosti na mikroskopskom nivou, i ne postoji mogućnost da se tretirano tkivo pošalje kod patologa na analizu za postavljanje definitivne dijagnoze.

Preventivno odstranjivanje sumnjivih kožnih materija još uvek je najjače oružje u borbi protiv melanoma, zato se pregledajte na vreme!

Foto Shutterstock
Izvor/Autor Stil.Kurir
Komentara
Očitavanje..