Danas ova dizajnerka redovno priprema donji veš sa posebnom porukom ženama – jedna od prethodnih kolekcija bili su joj grudnjaci u jarko roze boji koji su bili ne samo lepi već su imali i naročitu funkciju.

– Htela sam da ovim setom donjeg veša podsetim žene, i to odmah čim ustanu ujutro, da moraju da vode računa o sebi i da moraju da se redovno pregledaju. Ne samo da ovaj grudnjak sjajno izgleda, već je i vrlo važan podsetnik za sve – prokomentarisala je Stela tada. U međuvremenu je izbacila još sličnih stvari, a između ostalog i poseban grudnjak za žene koje su prošle kroz masektomiju.

A sećanje na majku prati i Stelin neopisiv strah da će je zadesiti majčina sudbina. Pre nekoliko godina i sama je izjavila da je, i pored uspešne karijere i divne porodice, stalno prati taj crni oblak.

– Muči me podsvest. Stalno razmišljam o tome da ne smem da dozvolim da dobijem rak zbog svoje dece. Bavim se prevencijom i redovno idem na preglede. I svoju sestru teram na redovne preglede jer i ona ima decu i ne sme da dozvoli sebi da se razboli. Majčina smrt me je tako pogodila da i dalje živim u strahu, a najviše me rastužuje činjenica da je umrla pre nego što je videla mog muža i svoje unuke – rekla je svojevremeno Stela za “Harper’s Bazaar”.

Zbog svega toga, rak dojke je uvek u prvom planu u njenim javnim nastupima. A danas je odala počast ženi po imenu Šenon, sa kojom je sarađivala i koja se borila sa rakom dojke.


Šenon je izgubila tu bitku maja ove godine, a Stela je se seća svakog dana, a naročito ovih dana u kampanji #NisiManjeŽena posvećenoj baš ženama koje su prošle kroz masektomiju.

U vreme kada je Šenon otkrila da je bolesna, mlađe dete imalo je osam meseci, starije dve i po godine. Još uvek je dojila mlađeg i desio joj se mastitis. Antibioticima je sredila stvar, ali kvržica se stalno vraćala. Šenon ni na kraj pameti nije bilo da bi to mogao da bude rak. A onda, dok je ležala na podu i igrala se sa decom, pogledala je svoje grudi i videla da im se oblici potpuno razlikuju. Tad joj je bilo jasno da nešto ozbiljno nije kako treba i tada je počela njena lavovska borba. Šenon je tu bitku izgubila, ali još mnogo žena nažalost tu bitku vodi i tek će je voditi a veliku prednost u tome daće im činjenica da su kvržicu otkrile na vreme. I zbog toga treba biti zahvalan Steli i ljudima poput nje, koji podsećaju žene ne samo u oktobru već svakog dana i svakog meseca da su redovni pregledi obavezni.

T.G.