Ako je ustati na vreme za posao, odmorni i bez preteranog mrcvarenja sa alarmom za vas nemoguća mislija, vrlo je moguće da ste hronično neispavani. S jedne strane to ništa ne čudi, jer pripadate većini nacije, ali sa druge strane trebalo bi da znate da je nedostatak sna uzrok mnogih zdravstvenih problema.

Po buđenju ćete znati da li ste zdravi

Neželjeni kilogrami, srčana oboljenja, visok krvni pritisak i dijabetes samo su neki od njih – baš zato treba da uradite nešto dobro za sebe.

Za početak, lako možete da se testirate i proverite živite li zdravo ili je vreme za promene.

Naime, ako zaspite čim vam glava dodirne jastuk, ili za manje od pet minuta, to je znak da ste neispavani i umorni. Odmornoj osobi je potrebno 12 minuta pre nego što utone u san, po rečima psihologa Ričarda Vajmana.

Naravno, rešenje za neispavanost je jednostavno – idite ranije na spavanje.

Postoji i treća grupa, to su oni što “broje ovce” ne bi li naterali san na oči, što takođe nije zdravo – već je znak anksioznosti.

Anksioznost se “leči” obrnutom psihologijom. Naime, budete li sebe stavljali pod pritisak da zaspite, to će se teško dogoditi. Ali, ako se potrudite da ostanete budni, vrlo je moguće da će se dogoditi upravo suprotno, navodi psiholog oprobanu tehniku sa pacijentima.

(dailymail.co.uk)

J. P. P.