Ronjenje na dah

Ronjenje na dah! Da li ste ikada maštali o podvodnom svetu? Ronjenje na dah ili freediving je najprirodniji i najmirniji način osvajanja morskih dubina.

 

Ujedno, to je i ultimativni način da se oslobodite i provedete više vremena uživajući u lepoti i tišini mora. Svi oni koji su, ma koliko kratko, zadržali dah pod vodom su se već oprobali u freedivingu.

Ipak, freediving je mnogo više od zadržavanja daha ili merenja dubine na koju možete da zaronite sa samo jednim udahom.

Najvažnije je kreirati pravi stav i voditi računa o ograničenjima svog tela i duha. Istinska privlačnost freedivinga leži u tišini, smirenosti i relaksaciji koju donosi.

Freediving može bit rekreativno i takmičarsko. Ljudi rekreativno rone na dah iz više razloga: da izazovu sebe fizički i mentalno, da nprave prelepe podvodne fotografije, da poboljšaju svoje mentalno zdravlje, da istraže podvodni svet ili da poboljšaju svoju kondiciju.

Takmičarski ronioci na dah su sportisti koji svoje treninge usmeravaju ka takmičenjima.

Određeni takmičari učestvuju u takmičenjima da izazovu sebe i unaprede svoje veštine, dok se profesionalni sportski ronioci takmiče da obaraju nacionalne i svetske rekorde.

 

Svi takmičari rigorozno treniraju u vodi i van vode sa nivoom potpune posvećenosti.

Njihov fizički trening u vodi često je dopunjen drugim vrstama treninga van vode, kao i mentalnim treningom, ishranom i odmorom.

Fizičke granice ljudskog tela su još uvek nepoznate, jer ronioci na dah nastavljaju da rone sve dublje i duže, a naizgled se ne vidi kraj njihovim granicama.

Prva svetska asocijacija za razvoj ronjenja na dah – AIDA International, sa sedištem u Lozani osnovana je 1994 godine.

U našoj zemlji je 2004. osnovana AIDA Srbija kao jedan njen ogranak sa ciljem da se, između ostalog, bavi edukacijom ronilaca na dah, održavanjem redovnih treninga i takmičenja.

Svake godine organizuje se AIDA Otvoreno prvenstvo Srbije u ronjenju na dah! Na takmičenju učestvuje preko 50 takmičara kako iz Srbije, tako i iz regiona.

Ove godine 25.03.2023. biće održano 17. Takmičenje po redu.

Naši takmičari učestvuju u promociji aktivnog i zdravog života, promovišu strast prema jedinstvenom sportu i daju primer mladim ljudima da se bave ronjenjem na dah i sportom generalno.

Takmičenja u ronjenju na dah nose velike izazove za one koji vole da istražuju sopstvene granice, pa se tako pokazalo da je takmičarski potencijal naših sportista izuzetno veliki.

 

Za sve one koji su radoznali da vide kako takmičenje u ronjenju na dah izgleda, dobordošli su na takmičenje 25.03.2023. na Bazenu Milan Gale Muškatirović – 25. maj, ulaz je besplatan.

 

Komentara
Očitavanje..