Jedna namirnica može vam “nahraniti” mozak i vratiti pamćenje!

Jedna namirnica može vam “nahraniti” mozak i vratiti pamćenje!

Zaboravili ste gde ste stavili ključ, ko je bio onaj poznanik koji vam se u prolazu javio ili ste opet ispustili priliku da čestitate rođendan nekoj dragoj osobi jer “ne pamtite datume”?

Možda bi trebalo da razmislite o tome da li ste postali zaboravni i da li bi trebalo da poradite na svojim kognitivnim sposobnostima. Međutim, pre nego što krenete da rešavate ukrštenicu ili spajate lego kocke s decom kako biste istrenirali vijuge, zavirite u kuhinju i proverite da li imate ovaj sastojak u ormariću.

Naime, kako stručnjaci sugerišu, konzumiranje cimeta moglo bi da ima veoma pozitivan uticaj na poboljšanje pamćenja i sposobnosti učenja.

Naučnici sa univerziteta medicinskih nauka Birjand su, pišući za časopis Nauka o nutricionizmu, pregledali više od 2.600 studija prikupljenih iz raznih baza podataka i pronašli 40 koje odgovaraju njihovim kriterijumima.

Autori studije su naveli da su rezultati većine istraživanja pokazali da cimet značajno poboljšava kognitivne sposobnosti kod čoveka.

cimet

 

Stručnjaci su pored cimeta naveli da i različiti začini i hrana imaju isti efekat i da pozitivno utiču na zdravlje mozga.

Tako je jedna studija sa Harvarda sugerisala da povećani unos voća i povrća, kao i prirodnih sokova, naročito u srednjoj ili kasnijoj dobi, smanjuje mogućnost gubitka pamćenja. Druga studija italijanskih naučnika iz 2017. godine došla je do rezultata da unos kakaa i čokolade poboljšava pamćenje, dok je bilo i istraživanja, sprovedenih na miševima, koje su ukazale na to da povremeni post imao pozitivan ishod na zdravlje mozga.

 

Psihijatar i docent na Univerzitetu Kolumbija u Njujorku, dr Dru Remzi, istakao je da morski plodovi, orasi i pasulj, kao i malo crne čokolade, svakako jesu hrana koja je poželjna za konzumiranje kako bi mozak ostao u dobroj formi. Pored navedenog, on je istakao da su i kurkuma, ruzmarin, žalfija, šafran i đumbir svakako najpoželjniji začini od kojih mozak ima koristi.

Stručnjaci ističu da redovna fizička aktivnost, spavanje i redovan seks takođe pozitvno utiču na rad našeg nervnog sistema, pa je zbog toga važno kombinovati dobru hranu sa tim navikama i sigurno ćete se dosta toga sećati dugo.

Foto Pexels
Izvor/Autor Srećna.Republika
Komentara
Očitavanje..