Saveti za vozače početnike: Kako steći sigurnost u vožnji?

Kada nekoliko meseci posvete obuci za vožnju i konačno polože vozački ispit, iako su kvalifikovani za učestvovanje u saobraćaju “za volanom”, vozači početnici neretko ne osećaju sigurnost u vezi svog znanja i umeća.

Imajte u vidu da ste se tokom obuke navikli na mogućnosti i funkcije vozila auto škole, a pri samoj tehnici vožnje ste imali instruktora koji vam “čuva leđa”. Zato ćete od mnogih iskusnih vozača čuti da se “pravo iskustvo” stiče tek nakon dobijanja vozačke dozvole.

Ako ste jedan vozača početnika, nadamo se da će vam ovaj tekst koji smo vam pripremili omogućiti naredni put sednete u svoj automobil i osećate se prijatno u svojoj novoj ulazi vozača.

Nezgoda na putu: šta raditi kada se auto pokvari na putu?

Pre svega, kao vozaču početniku, skoro je sigurno da vam se dogode neke nesmotrene greške kao plod neiskustva. Tokom prvih meseci je gotovo uobičajeno da se vozač početnik doživi neku nezgodu na putu.

Početničke greške ćete ispraviti sticanjem navika tokom praktikovanja vožnje, a dok se to ne desi, dobro je da se informišete o tome kako je najbolje da se ponašate kada vam se neprijatnost dogodi.

Kada tokom vožnje shvatite da vaš automobil ne funkcioniše kako bi trebalo i morate da zaustavite vozilo – veoma je važno da znate kako da se bezbedno zaustavite da biste sprečili izazivanje saobraćajne nesreće zaustavljanjem na putu.

U slučaju zaustavljanja automobila na putu, dobro bi bilo da znate brojeve telefona šlep službi u gradu u kojem vozite. Kvalitet u ovom slučaju zaista nije uslovljen cenom, ne morate zvati najskuplju službu –  povoljna cena šlepanja u Beogradu može da se pronađe i kod vrlo pouzdanih šlep službi, koje će vam u svakom trenutku izaći u susret. Pri odabiru se oslonite na preporuke korisnika.

Kako da pripremite vozilo za bezbednu vožnju?

Odgovorno vođenje računa o vašem automobilu redovnom tehničkom proverom ispravnosti je najbolji način da predupredite se da bilo kakva nezgoda dogodi. Tehnički ispravno vozilo je sigurno vozilo.

Kada ste sigurni u ispravnost vozila, imate mnogo manje razloga za brigu. Rutinske provere i popravke će vam takođe ostvariti uštedu novca, jer ćete sprečiti da morate da pošto-poto platite velike popravke iznenadnih kvarova.

Pri proverama stručnjaka, bilo bi dobro da obnovite ili nadogradite svoje znanje o funkcionisanju automobila – od čega se sastoji i koju namenu imaju njegovi pojedinačni elementi.

Tako ćete neke kvarove naučiti da prepoznate ili čak popravite i sami, ako se nađete u situaciji da je to neophodno. Vozač koji poznaje svoj automobil će o njemu adekvatno voditi računa, te će vožnja zagarantovano biti i bezbednija.

enterijer automobila
https://www.pexels.com/photo/two-men-inside-moving-vehicle-799463/

Kako da se osamostalite kao vozač i steknete samopouzdanje?

Sada, kada ste sigurni da je vaše vozilo u ispravnom stanju i kada posedujete apsolutno dovoljno teorijskog i praktičnog znanja za upravljanje vozilom – vreme je da vam predstavimo praktične savete kojima ćete olakšati sebi proces sticanja samopouzdanja u vožnji.

Nakon polaganja vozačkog ispita, dobra odluka je da se ne ustručavate da budete aktivni učesnik saobraćaja. Činjenica je da se nakon polaganja najverovatnije nećete osećati spremni, ali istovremeno – nikad se spremnije nećete osećati.

Strah od vožnje je potpuno normalan i jedino što je važno je da “samo vozite”. Praktično znanje koje ćete sticati svakodnevnim korišćenjem automobila će nepogrešivo rezultirati osećajem sigurnosti u vašoj ulozi vozača.

Hajde da pređemo na par praktičnih saveta:

#1 Počnite od vožnje poznatim rutama kojima se inače krećete – dobro je isplanirajte i unapred pripremite sve stavke na koje treba da se koncentrišete tokom vožnje. Kada vam radnje postanu automatizovane, steći ćete naviku predviđanja situacija.

#2 Iako može biti primamljivo da se vozite slušajući glasnu muziku, možda bi bilo najbolje da, tokom perioda privikavanja, birate i podešavate muziku tako da vam ista ne skreće pažnju.

#3 Nikako ne koristite mobilni telefon tokom vožnje. Korišćenje mobilnog telefona značajno utiče na reakcije čak i iskusnih vozača. Kada je neophodno, zaustavite automobil sa strane puta kako biste se javili na telefon, pročitali poruku i drugo.

#4 Ukoliko je prošlo više vremena od polaganja i osećate se nesigurno i u svoje znanje upravljanja vozilom, nema potrebe da oklevate da angažujete instruktora za nekoliko dodatnih časova.

#5 “Za volan” sedajte isključivo kada ste dobro naspavani. Umor je jedan od najvećih neprijatelja bezbedne vožnje. Zato se vozačima početnicima preporučuje samo vožnja tokom dana kada je prirodna budnost čoveka najveća.

Osamostaljivanje pri vožnji je za mnoge teži proces izlaska iz zone komfora. Važno je da ne budete oštri prema sebi, jer sa razlogom postoji razlika između početnika i iskusnih vozača.

Ta razlika upravo leži u vremenu posvećenom praktikovanju veštine upravljanja automobilom, što ćete trudom i vremenom svakako uspeti da ostvarite. Primenom navedenih saveta ćete sigurno obezbediti sebi bolje uslove kako biste svoje umeće vožnje automobile unapredili bez neprijatnih iskustava. Srećno!

Komentara
Očitavanje..