Seks na muškarce deluje kao sedativ, a na žene kao …

Osim što na muškarce deluje kao sedativ od oko tri miligrama, a ženama pomaže u borbi protiv depresije, redovan seks povećava toleranciju na bol. Za 87 odsto žena seks je omiljeni trening, a osim toga seks čuva zdravlje srca, mozga, psihe i poboljšava san.

Urolog i seksolog Gordan Popović objašnjava da jedan od razloga zbog kojeg redovno upražnjavanje seksa pozitivno utiče na i na mentalno i na fizičko zdravlje jeste pozitivan uticaj seksa na imuni sistem. Tako ljudi koji upražnjavaju seks jednom do dva puta nedeljno imaju 30 posto više zaštitnih antitela koja štite od različitih infekcija.

Redovan seks povećava vernost

Pored svih sjajnih efekata na zdravlje manje je poznato da orgazam dovodi do povišenja nivoa hormona oksitocina. To je hormon koji ima mnogo različitih dejstava na organizam tokom porođaja, ali i u svakodnevnom životu. Ipak, manje su poznati uticaji oksitocina na raspoloženje i ponašanje.

– Utvrđeno je da oksitocin povećava nivo naklonosti prema poznatom partneru. Isto tako je utvrđeno da osobe koje su izložene višem nivou oksitocina razvijaju veći stepen poverenja prema stalnom partneru. Dokazano je da žene kod kojih postoji viši nivo ovog hormona pri susretu sa nepoznatim muškarcem održavaju fizičku distancu pri razgovoru za 15 centimetara veću od žena sa nižim nivoom oksitocina. Ta povećana distanca je zapravo direktan indikator manje želje za mentalnim zbližavanjem sa nepoznatim muškarcem. Imajući u vidu ovaj interesantan efekat, možemo reći da je oksitocin pravi hormon vernosti – objašnjava dr Popović.

Dobra vest za žene je da su ista ispitivanja pokazala da seks ima slično dejstvo i na muškarce – i kod njih podiže nivo vernosti prema stalnim partnerkama!

– Seks umanjuje rizik i od nastanka srčanog udara i to na više načina. Osim što predstavlje oblik sjajne fizičke aktivnosti, koja dobro deluje na srce, pluća i mozak, seks je odličan način mentalne relaksacije, ali i dovodi do lučenja hormona koji direktno pozitivno utiču na kardiovaskularni sistem. Zbog svega toga seks ima i efekta na sniženje krvnog pritiska, pa i na taj način umanjuje rizik od srčanog infarkta i moždanog šloga – objašnjava dr Popović.

Prema njegovim rečima, interesantan je efekat seksa na umanjenje bolova. Orgazam, zapravo, oslobađa hormone koji povećavaju toleranciju na bol.

Za šta je još seks dobar

Detoks organizma – Seks poboljšava cirkulaciju, što znači da će organi biti bolje snabdeveni  kiseonikom, koncentracija jača, a štetne materije iz organizma lakše će se izbaciti.

Vitkost i kondiciju – Za pola sata vođenja ljubavi potroši se jednaka količina kalorija  kao da 20 minuta šetate uzbrdo.

Dobro raspoloženje – Orgazam podstiče lučenje hormona sreće poput serotonina. Jedno istraživanje pokazuje kako su mlađe žene depresivnije što je duže razdoblje bez seksa.

Mladost i lepotu – Seksom se možete pomladiti i do sedam godina. Redovno vođenje ljubavi uravnotežuje hormone što je jedan od uslova za čistu i blistavu kožu, pa ako patite zbog mitisera i akni, život začinite s više seksa. A njime možete izbrisati i bore. Tokom vođenja ljubavi povećava se lučenje estrogena, što blagotvorno utiče na postojeće bore.

– Ako imate bilo kakve bolove, dobar orgazam će ih umanjiti. To naročito važi za hronična bolna stanja kod kojih redovna seksualna aktivnost može biti veoma blagotvorna. Orgazam tako smanjuje hronični bol u leđima i nogama, ali i bol uzrokovan artritisom – navodi naš sagovornik.

Svi gore navedeni efekti seksa, kada se udruže, daju i veoma važan krajnji efekat: produženje života! Istraživanje sprovedeno na Univerzitetu u Bristolu na 900 osoba, gde je jedina razlika među njima bila koliko često su imali seksualne odnose tokom života, dalo je sledeći rezultat: oni koji su imali seksualne odnose dva puta nedeljno imali su dvostruko nižu stopu smrtnosti od onih koji su seks imali jednom mesečno ili ređe.

FOTO:

Redovni seks se povezuje i sa smanjenim rizikom oboljevanja od raka prostate, pokazalo je istraživanje Univerziteta u Notingemu. Muškarci stariji od 50 godina koji dožive više od deset orgazama u toku meseca imaju manji rizik oboljevanja od raka čak za trećinu.

Osim toga, redovni seks pomaže i kod problema s nesanicom i na taj način jača imunološki sastav, jer je telu da bi besprekorno funkcioniralo potreban kvalitetan odmor. Nakon orgazma otpušta se hormon prolaktin, odgovoran za osećaj opuštenosti i potrebe za snom. Upravo zbog prolaktina nakon seksa se lakše i brže utone u san.

Radmila Nikolić
Foto Profimedia
Izvor/Autor Žena
Komentara
Očitavanje..