Seks tokom trudnoće

Trudnoća, praćena brojnim promenama na telu i čestim variranjem raspoloženja kod trudnica, gotovo neizbežno utiče na seksualni život para. Mnoge buduće roditelje zanima da li su, i kojoj meri, intimni odnosi tokom trudnoće bezbedni.

Razlike u seksualnoj želji su velike i svaka trudnica, odnosno par, priča su za sebe. Naime, seks može biti bolji, ali i lošiji, što zavisi kako od fizičkih, tako i od psiholoških faktora. U većini slučajeva seks je poželjan, a otvorena i iskrena komunikacija sa partnerom su od ključne važnosti. U nastavku pogledajte zašto.

Kada se seks smatra bezopasnim?
Zdravlje bebe i majke su na prvom mestu. Prema rečima stručnjaka, seks tokom trudnoće koja napreduje normalnim tokom, potpuno je bezbedan. Ukoliko je trudnoća visokorizična, odnosno postoji veći rizik od mogućih komplikacija, kao što su spontani pobačaj ili prevremeni porođaj, intimni odnosi nisu poželjni. Kako biste bile sigurne, konsultujte se sa vašim lekarom. Što se tiče bebe i njene bezbednosti, nema mesta za brigu. Gledano sa medicinske strane, vođenjem ljubavi ne možete naškoditi vašoj bebi. Priroda je i i ovde uzela stvar u svoje ruke. Naime, dete je potpuno zaštićeno u amnionskoj tečnosti u materici, a sluzavi  čep, koji zatvara grlić materice, sprečava pojavu infekcija. Osim toga, lepa osećanja probuđena u vama usled bliskosti sa partnerom, prenosite i na bebu. Opšte je poznato da deca osećaju majčinu energiju.

Koliko zaista uživate u seksu tokom trudnoće?
Seksualna želja kod trudnica može da varira, od prevelike, do potpunog odsustva iste. Svaka trudnica na sebi svojstven način reaguje na dodire, maženje, poljupce i druge vidove nežnosti u toku ovih devet meseci. Objašnjenja za to nalazimo kako na fizičkom, tako i na psihološkom nivou. Naime, kako tvrde stručnjaci, veća potreba za vođenjem ljubavi i jači seksualni doživljaj, javljaju se usled brojnih hormonskih promena u trudnoći, izazivajući promene na telu, koje doprinose da seksualni čin bude prijatniji. Karakteristični su: veća prokrvljenost tela, osetljive bradavice, pojačano lučenje vaginalnog sekreta i veća vlažnost vagine. Nasuprot tome, umor, mučnina, povraćanje, bolno osetljive grudi i stomak koji je iz dana u dan sve veći, mogu da ugase rasplamsalu strast. Kod većine žena preovladava osećaj nadutosti i nelagodnosti. Sledite signale koje vam telo šalje i pronađite najbolje rešenje sa partnerom, pre svega vodeći računa o udobnosti.

Da li ćete i na koji način uživati u vođenju ljubavi sa partnerom, zavisi i od toga koliko ste oboje rasploženi za to.  Kažu da se žene prolepšaju tokom ovih devet meseci, zablistaju nekim posebnim sjajem i odišu većim samopouzdanjem. Međutim, da li je uvek tako? Da li su sve trudnice zadovoljne svojim novim izgledom? Neretko se dešava da se zaista osećaju seksipilnijim, što je, svakako, plus za sam seksualni čin. Međutim, podjednako je moguće da se kao posledica promena na telu javi nelagodnost kod žena, te se mogu osećati neprivlačnim. Ukoliko oboje želite seks, nema potrebe za razmišljanjem o tome kako ćete izgledati vašem partneru, da li su vam grudi, butine ili guza preveliki, dovoljno je da se opustite i uživate u toplom zagrljaju. Najbitnije je da udovoljavate svom telu, osluškujući njegove potrebe. Takođe, obostrano razumevanje je ključno. Sasvim je moguće da i vaš partner, u nekoj meri, promeni svoje seksualne navike, prouzrokovano strahom za bezbednost bebe. Ukoliko niste raspoloženi za seksualne odnose, pronalazak nekog alternativnog rešenja, kao što su: poljupci, maženja, masaže i zagrljaji, može biti zabavno i održavati bliskost između vas i vašeg partnera.

Komentara
Očitavanje..