Semenke kojima ćete regulisati holesterol

Semenke su izvor života.

 

Svako podneblje ima svoj adut kad su u pitanju najzdravije semenke. Kod nas su tradicionalno najprisutnije semenke bundeve, koje štite od oksidacijskog stresa tj. od slobodnih radikala.

Konzumiranje semenki bundeve može biti korisno u prevenciji nekih oblika raka, zatim kod hiperplazije prostate.

Mnogo je vrsta semenki, a neke od njih nisu još do kraja istražene, a neke nam jednostavno nisu dostupne. Temeljna karakteristika je sadržaj ulja koje je u pravilu bogato esencijalnim masnim kiselinama. Seme se koristi prženo ili kuvano, priprema se u obliku brašna i maslaca, ali i na brojne druge načine kao začin pa i osvežavajući napitak (aqua fresca).

CHIA SEME

Seme ove biljke sadrži 2,5 puta više proteina od pasulja, 3 puta više antioksidansa od borovnice, gvožđa 3 puta više od spanaća, magnezijuma 15 puta više nego brokuli, C vitamina 7 puta više nego pomorandža, omega-3 masnih kiselina 8 puta više od lososa.

SEME KONOPLJE

To je hrana za preživljavanje. Pomaže kod jačanja imunog sistema i kod teških bolesti (TBC), ubrzava zarastanje rana nakon teških operativnih zahvata, odlično je za srce i krvne sudove – idealan omer omega-6 i omega-3 masnih kiselina (3:1)

LANENO SEME

Snizuje visok krvni pritisak, reducira apetit. Sadržaj fitoestrogena stabilizuje hormonalnu ravnotežu, a visok sadržaj vlakana spušta nivo holesterola u krvi.

SUSAMOVO SEME

Sadrži kalcijuma više nego mleko, mangana i bakra, cinka i vitamina B-1. Sezamin i sezamolin iz skupine lignana snizuju holesterol i pritisak. Bogatstvo vitamina E stimuliše produkciju muških polnih hormona. Sezamin ima blagotvorno delovanje jer sprečava oksidacijsko oštećenje jetre.

 

Kucnilekar.com

Komentara
Očitavanje..