Semenke kojima ćete regulisati holesterol

Semenke su izvor života.

 

Svako podneblje ima svoj adut kad su u pitanju najzdravije semenke. Kod nas su tradicionalno najprisutnije semenke bundeve, koje štite od oksidacijskog stresa tj. od slobodnih radikala.

Konzumiranje semenki bundeve može biti korisno u prevenciji nekih oblika raka, zatim kod hiperplazije prostate.

Mnogo je vrsta semenki, a neke od njih nisu još do kraja istražene, a neke nam jednostavno nisu dostupne. Temeljna karakteristika je sadržaj ulja koje je u pravilu bogato esencijalnim masnim kiselinama. Seme se koristi prženo ili kuvano, priprema se u obliku brašna i maslaca, ali i na brojne druge načine kao začin pa i osvežavajući napitak (aqua fresca).

CHIA SEME

Seme ove biljke sadrži 2,5 puta više proteina od pasulja, 3 puta više antioksidansa od borovnice, gvožđa 3 puta više od spanaća, magnezijuma 15 puta više nego brokuli, C vitamina 7 puta više nego pomorandža, omega-3 masnih kiselina 8 puta više od lososa.

SEME KONOPLJE

To je hrana za preživljavanje. Pomaže kod jačanja imunog sistema i kod teških bolesti (TBC), ubrzava zarastanje rana nakon teških operativnih zahvata, odlično je za srce i krvne sudove – idealan omer omega-6 i omega-3 masnih kiselina (3:1)

LANENO SEME

Snizuje visok krvni pritisak, reducira apetit. Sadržaj fitoestrogena stabilizuje hormonalnu ravnotežu, a visok sadržaj vlakana spušta nivo holesterola u krvi.

SUSAMOVO SEME

Sadrži kalcijuma više nego mleko, mangana i bakra, cinka i vitamina B-1. Sezamin i sezamolin iz skupine lignana snizuju holesterol i pritisak. Bogatstvo vitamina E stimuliše produkciju muških polnih hormona. Sezamin ima blagotvorno delovanje jer sprečava oksidacijsko oštećenje jetre.

 

Kucnilekar.com

Komentara
Očitavanje..

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete da odustanete ako želite. Prihvati Opširnije