SKINUĆETE IH ODMAH: Nošenje čoker ogrlica zapravo znači OVO!

Najviše se vezuju za devedesete godine, mada o njima svedoče i brojne kulturne epohe.

Gotovo da ne postoji devojka koja u svojoj kolekciji nakita nema barem jednu popularnu takozvanu davilicu ili čoker ogrlicu. Trendseterke su ih plasirale u nebesa za vrlo kratko vreme, a skoro niko ni ne zna da one imaju određenu simboliku.

Za čuvenog slikara Eduara Manea i njegove savremenike tanka crna tkanina oko vrata označavala je ženu lakog morala.

Njegova slika “Olimpija” iz 1863. predstavlja prostitutku višeg ranga, koja čeka svog klijenta.

Njena smelost i direktan, provokativan pogled zaprepastili su publiku tog vremena. Olimpija s crnom trakom oko vrata, nagovestila je slobodu, ali i dominaciju nad muškarcima, piše Pink.

Čoker je promovisala i čuvena glumica Brižit Bardo, dok su najveću popularnost doživele 70-ih godina kao deo gotik i grandž stila. Ipak, najbitniji i najslavniji momenat čokera bile su devedesete godine.

Kako se moda iznova vraća, novi preporod čoker okovratnika započeo je svoju novu eru prošle godine, kad su ih i najpoznatije modne kuće poput “Šanela” i “Lanvina” uvrstile u svoje kolekcije.

Ove ogrlice bile su omiljeni modni detalj i u kraljevskom svetu. Davilica je bila zaštitini znak Ane Bolen, jedne od najslavnijih i najuticajnijih kraljica Velike Britanije, a proslavila ju je i Aleksandra od Danske, supruga Edvarda VII i carica Indije.

Komentara
Očitavanje..

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete da odustanete ako želite. Prihvati Opširnije