Među supernamirnicama koje će vam pomoći da izgubite višak kilograma nalazi se maslinovo i kokosovo ulje, čia semenke, losos, bademi, lanene semenke, kikiriki, avokado, ali i čokolada.

Čia semenke – Bogate su proteinima, vlaknima i omega-3 masnim kiselinama, pa su idealan izbor kod mršavljenja, a pružiće i energiju. U jogurt ubacite dve kašičice semenki, pustite da stoje 10 minuta i uživajte.

Avokado – Moćno tropsko voće pomoći će da potrošite nakupljene masti, a osigurava i dugotrajan osećaj sitosti. Avokado je najbolje pripremiti u raznim salatama ili kao hladni namaz, a ukusan je i kao samostalan obrok.

Čokolada – Bitno je napomenuti da je reč o tamnoj čokoladi, koja baš kao i avokado može da spreči napade gladi i produži osećaj sitosti. Istraživanja pokazuju da je najkorisnije pojesti dve kockice čokolade oko dva sata pre glavnog obroka. Tako neće doći do prejedanja.

Maslinovo ulje – Maslinovo ulje pruža dugotrajan osećaj sitosti, a osim toga može usporiti razvoj dijabetesa tipa 2, osteoporoze, depresije i srčanog udara. Maslinovo ulje pristaje uz svaku salatu, ali najbolji način je da ga uvrstite u svako jelo i promene će biti brzo vidljive.

Lanene semenke – Osim što su sjajan izvor omega-3 masnih kiselina, poboljšavaju rad sistema za varenje i ublažavaju simptome menopauze. Možemo ih dodavati u peciva, žitarice, smutije, jogurt ili svež sir – izbor je šarolik.

Kokosovo ulje – Pomoći će da osnažite imunitet i organizam, a dosadne naslage na stomaku će brzo nestati ako ga uvrstite na svoj jelovnik. Koristite ga za prženje, a od njega možete da pravite razne namaze ili da ga dodajete u smutije.

Bademi – Ne postoji bolji izbor za međuobrok od šake badema. Odličan su izvor proteina, daju nam potrebnu energiju i ubrzavaju metabolizam. Za najbolji početak dana u blenderu izmiksajte jednu bananu, šaku badema, malo mleka i kašičicu meda.

Losos – Jedna je od najzdravijih riba, a samo 100 g sadrži 200 kalorija, što je dovoljno da se stvori osećaj sitosti na duge staze. Spojite dve super namirnice u jednu moćnu salatu – kombinacija lososa i avokada pružiće vam dvostruku snagu.

Jogurt – Sjajan izvor proteina, kalcijuma i vitamina B12. Svaki dan jedite porciju nemasnog jogurta i salo na stomaku će brže da nestane. Napravite svoj napitak – u jogurt dodajte čia semenke, bobičasto voće i dobili ste super moćan domaći jogurt.

Kikiriki – Maslac od kikirikija pokazao se kao vrlo delotvoran međuobrok jer stvara osećaj sitosti i podiže nivo energije. Dodajte ga u zdrave smutije ili njime premažite tost. Možete ga jesti i samostalno, kao međuobrok.

R.N.