Srpske blogerke otkrivaju svoje BIZNIS TAJNE: Evo kako da radite i zaradite kao mi

Blog izgleda kao zanimljivo mesto na internetu na kojem možete da pronađete brdo saveta, interestantne priče i savršene fotografije. Ali ova digitalna forma je više od toga, ona je vrsta posla koja uspešno može da se obavlja i u Srbiji. Blogerke Ana Janković, Nada Piliškić i Branislava Antonić otkrivaju kako izgleda njihov poslovni svet.

Iz sličnih razloga su pokrenule blog, bave se različitim temama, ali se suočavaju sa istim izazovima.
Ana, Nada i Branislava su nam ispirčale kako izgleda njihov radni dan, ali i kakva je biznis staregija potrebna da se blog pokrenuo i da bi zaživeo.

Biznis plan blogerki:

NOVAC POTREBAN ZA POKRETANJE BLOGA:
-početnički blog se pravi bez ulaganja. Bira se ili WordPress ili Blogger platforma i otvara se besplatan blog. Obe platforme nude mnogo podešavanja, ali ona većini blogera vrlo brzo postane nedovoljno kreativna budući da su mogućnosti personalizovaanja na njoj minimalne.
-za ozbiljniji izgled bloga je potrebno kupiti domen i hosting, što košta oko 30 eura godišnje.
-tema bloga može da bude besplatna, možete da se i kupi na internetu, a može i neko da vam je napravi. Besplatne teme nisu posebno isplative na duže staze, posebno ako planirate da ozbiljno zarađujete od svog bloga. Srednje rešenje je da kupite već gotovu temu, za koju je potrebno izdvojiti od 45 do 70 evra.
-za izdradu kvalitetnih video snimaka i fotografija potrebno je ulaganje u dobru opremu. Za to ulaganje je potrebno izdvojiti nešto manje novca od prosečne plate u Srbiji.
RADNO VREME BLOGERA:
-posao počinje od šest do 10 sati ujutru
-posao se završava od 18 časova do 23 sati

OSOBINE KOJE MORA DA IMA BLOGER:
-pismenost, poznavanje interneta, poznavanje teme koju obrađuje na blogu, kreativnost, originalnost, iskrenost, prirodnost, prizemnost, disciplinovanost i volju za učenjem i radom.

SASTANCI SA KLIJENTIMA:
-važna stavka profesije blogerka jesu i poslovni sastanci sa saradnicima i sponzorima. Prosečno blogeri imaju dva sastanka nedeljno. Sastanci se obavljaju lično ili putem mejla.

NEOPHODNA INTERAKACIJA SA DRUŠTVENIM MREŽAMA:
-blog ne može da opstane bez jakih društvenih mreža. One su velika pomoć da bi bloger došao do novih pratilaca, a i same donose sve veću zaradu.

NEOPHODNA INETRAKACIJA SA ČITAOCIMA:
-reakcije čitalaca su pokazatelj da li blog ide u dobrom smeru. Statistka se radi na osnovu broja poseta, pregleda i komentara. Što su ti brojevi veći, blog se vodi kao uspešniji. Uspešan blog je i profitabilan blog.

ZARADA OD BLOGA:
-prvih nekoliko godina protiču bez zarade. Blog jeste isplativ posao, ali je kompenzacija sa sponzorima i dalje ključan vid zarade.
dugoročno je i te kako isplativ i može da postane osnovni vid zarade.

KONKURENCIJA MEĐU BLOGERIMA U SRBIJI:
-konkurentnost ne utiče na poslovanje, jer se blog posmatra kao lični način predstvaljanja svakog blogera pojedinačno.
BUDUĆNOST BLOGA:
-primećuje se da video sadržaj na internetu preuzima primat, ali to nikako ne znači da će pisani sadržaj, poput onog na blogu, biti potpuno zanemaren.

Branislava, modna blogerka: tri godine živim isključivo od bloga

121453_1blogerke4_630x0

Branislava Antović i njen modni svet

Iza modnog bloga “Brana’s Divine World” stoji Branislava Antović. Nakon što je 2010. diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih nauka i upisala master studije na Fakultetu bezbednosti u Beogradu, poslala je CV na više adresa. Nije dobila nijedan odgovor. Blog se nemetnuo kao najbolja opcija jer nije želela da sedi skrštenih ruku.
– Odabrala sam modni blog jer sam u to vreme pratila takve blogove, i to uglavnom inostrane. I mada sam oduvek volela da obraćam pažnju na oblačenje i modu, nikada nisam ni slutila da ću pisati o
njoj- priča Branislava.
Sve je počelo 12. oktobra 2010. godine.

Gugl pomogao u kreiranju bloga

Da bi se blog napravio, potrebno je mnogo znanja.

Blog- bolji ili gori od ostalih poslova?
– Ne bih ga menjala ni za jedan drugi posao na svetu. Sami raspolažete svojim vremenom i obavezama, sami birate svoj tim. Da, to ujedno znači da vaš posao nikada ne prestaje, da ste šef, sekretarica, kurir, novinar i urednik. Ipak, sve je to ništa naspram lepote ovog posla- priča Branislava.

– Prvu verziju bloga napravila sam lako i brzo, uz pomoć Blogger.com sajta, koji preporučujem svim
početnicima u blogingu. Međutim, usavršavanje bloga je trajalo mnogo duže… Noći i noći sam provela učeći kako da blog što efikasnije personalizujem. I sve to uz Gugl i slavne reči ‘’How to…’’. I to je trajalo i trajalo sve do oktobra 2013. godine, kada je moj blog doživeo drastične promene vizuelnog identiteta- nastavlja blogerka koja je u to vreme dobila i prve saradnike. Branislava uči i danas, Gugl i ‘’How to….’’ opcije i danas joj mnogo pomažu.

Radni dan: od devet do 21 sat

Branislava između devet i deset sati ujutru seda za kompjuter.
– Prvo odgovaram na mejlove, na poruke na Fejsbuk stranici i na privatnom Fejsbuk profilu, zatim na Instagram poruke i na komentare na blogu. Nerealno je koliko vremena oduzima ovaj naizgled banalan posao. Previše vremena, i previšeenergije. Zatim biram footgrafije, to radim između 11 i 13 sati, jer je tada svetlo u mom stanu najbolje, a onda ih sređujem, objavljujem na blogu i slažem u okviru samog posta.

Duže pauze nema, u međuvremenu odgovara na poruke, a posle ručka, u 16 sati piše postove.
– Tekst za post iziskuje od sat vremena do šest sati rada. Sve zavisi od tipa i dužine teksta. Proveravam ga, “šminkam” i objavljujem- dodaje blogerka koja je svoj sadržaj vremenom proširila, pa se na njenom blogu pored modnih saveta mogu naći i tekstovi o lepoti i putovanjima.

Posao najčešće završi oko 21 sat, ali ponekad sastanci sa klijentima i promotivni događaji produže radno vreme.

Fotografije su važan deo sadržaja bloga

Pored teksta važan deo njenog bloga su i fotografije. Branislava one modne pravi sa fotografkinjom Jovanom Tomašević, dok fotografije za rubrike lepota i stil života pravi sama.
– Kada pravimo modne fotografije, odlazimo na snimanje, potrebno nam je negde između pola sata i 45 minuta aktivnog fotografisanja. Na licu mesta biramo najboljih dvadesetak fotografija, koje Jovana
zatim obrađuje. Šalje ih meni, i ja biram 10 do 15 najboljih. Fotografije koje ja pravim obrađujem u FotoSkajp programu, koji je vrlo lagan i jednostavan. Za sve ovo mi je potrebno između dva i tri sata.

Sastanci sa klijentima dva puta nedeljno

Važan deo profesije blogera jesu i poslovni sastanci sa saradnicima i klijentima. Branislava na njih odlazi dva puta nedeljno.
– Sastanci su izuzetno važni, posebno na početku saradnje kako biste se što bolje upoznali sa
klijentom i kako biste se što bolje razumeli oko budućih projekata, ideja i planova- objašnjava.

Da li je blog isplativ u Srbiji?

121452_1blogerke3_630x0

Da je blog zaista kao svaki drugi posao, pokazuje i to što je isplativa profesija. A računica troškovi/zarada=isplativost u slučaju Branislave izgleda ovako.
– Nije tu važan samo novac, blog je sjajna stavka za CV. Ponosna sam na činjenicu da od decembra 2013. godine živim isklučivo od bloga, ali odlično znam koliki je rad tome prethodio i koliki rad je tek nakon pokretanja bloga usledio.

Ana Janković, bjuti blogerka: uspeh i novac ne dolaze preko noći

screenshot-at-oct-07-13-32-34

Kako je biti bjuti blogerka u Srbiji, otkriva nam blogerka Ana Janković. I ona je kao Branislava pokrenula blog tražeći posao. Svojim načinom prezentacije zagazila je na polje vloga, video forme bloga, a na svom Jutjub kanalu najčešće prikazuje savete o nezi i lepoti.

Blogerka kaže da je njen posao najbolji na svetu, iako je pre pet godina, kada je ušla u ovu poslovnu avanturu, mislila potpuno drugačije. U to vreme joj ništa nije izgledalo lako.

Trendovi diktiraju sadržaj bloga

Modna dizajnerka po profesiji, Ana Janković je kao temu bloga odabrala lepotu jer ju je to polje u jednom trenutku veoma zainteresovalo.
– Pratim teme koje su aktuelne i imam sjajnog fotografa Milicu Jovanović, koja mi pomaže da moje
fotografije budu kvalitetne.

Radni dan: sve počinje od osam do devet sati ujutru, a završava se u 23 sati

Ana je blogerka, ali i mama malog Relje pa poslovni tempo usklađuje sa privatnim. Njen radni dan počinje između osam i devet časova.
– Snimanja nekad obavljam ujutru, nekada popodne. Posle toga najčešće sat ili dva čitam poruke na na društvenim mrežama. Uveče, kada Relja zaspi, dva do tri sata sređujem snimke i proveravam da li sam završila sa svim obavezama- otkriva blogerka.
Kada sat pokaže 23 sati, to je znak da je Ana završila sa poslom.

Fleksibilnost sa sponzorima

Jedina stavka u Aninom strogom planu koja varira jesu sastanci sa klijentima.
– Imala sam ove nedelje dva do tri sastanka dnevno, ali sledeće nedelje nemam nijedan, jer mi je potrebno vreme za snimanje i slikanje. Sastanci su veoma važni za moj posao jer kroz prisan odnosa sa klijentima posao teče mnogo lakše, znam šta klijent od mene očekuje, a on zna šta može da dobije- kaže Ana koja se ponekad sa klijentom dogovori i mejlom, ali su joj mnogi draži dogovori oči u oči.

Koliko se Ani isplati pisanje bloga?

Novac i uspeh nije došao preko noći, ali Anu to nije osujetilo da nastavi sa pisanjem bloga.
– Isplativo postaje posle nekoliko godina rada koje proteknu bez primanja. Retko ko je posle nekoliko meseci počeo da zarađuje ozbiljan novac na našim prostorima. Dakle, blogovanje se dugoročno isplati, ali nije brz i lak način da se dođe do novca.

Nada Piliškić, fitnes blogerka: prati je ceo region

121456_1nada2_630x0

Kada odete na blog Nada FITT , tamo vas dočeka niz preporuka o fitnesu, i ona, Nada Piliškić, koja je najbolji dokaz da njene preporuke daju rezultate.
– Ideja da napravim blog se javila 2014. godine kada sam se vratila iz inostranstva. Vrativši se u Srbiju, stalno sam razmišljalja šta je to što mogu da radim, a da ne budem fizički vezana za posao? Šta je to što bi bio jedintsveni spoj interneta, biznisa i fitnesa? Kako da samu sebe zaposlim i kako da sama sebi budem gazda? Blog je bio rešenje- priča Nada koja se nije nimalo dvoumila oko teme bloga budući da je po profesiji fitnes intsruktorka.

Pre nego što je pokrenula blog, Nada je šest meseci intezivno izučavala vođenje bloga, kreiranje, rad, održavanje, a zatim se posvetila izučavanju fitnesa i zdrave hrane. I danas neprestano uči.

Radno vreme: od devet sati do odlaska na spavanje

Nada se radom počinje u devet sati ujutru, završava kada dođe vreme za spavanje.
– Ujutru obavljam najlakši deo posla, proveram društvene mreže, čitam mejlove, odgovaram na na pitanja, poruke i komentare. Pripremam postove za objavu na socijalnim mrežama. Zatim odradim svoj trening, doručkujem i nastavljam sa poslom. To uglavnom podrazumeva pisanje postova, osmišljavanje plana vežbi i recepata, snimanje videaa, montažu, postovanje i pripremanje novih tema za pisane postove- ističe Nada.

I da se na zaboravi, Nada svakodnevno kuva ručak, čisti kuću i trudi se da nađše vremena za druženje sa prijateljima.

Sadržaj bloga: od stručnih do lakih tekstova

Nada na svom blogu ima pravi misk strogo stručnih tema i lakših informacija kojima motiviše druge da se okrenu fitnesu.

Onlajn sastanci

Za razliku od Branislave i Ane koje sastanke obavljaju uživo, Nada to najčešće radi putem mejla.
– Sastanci su bitni i pomažu mi da usavršim svoj blog. Osim što su dobri za sam posao, daju mi uvid u to koja je tema potrebna da se obradi na blogu. Svaki kontakt otvara nova vrata, ideje i mogućnosti. Blog uz pomoć njih živi i razvija se- naglašava blogerka.

Zarada od bloga: poslovni kontakti presudni

Zadovoljna je svojim poslovnim rezultatima.
– Srbija je relativno malo tržište, ali tu su srećom i zemlje u regionu. Imam pratioce kako iz Srbije, tako i iz Crne Gore, Bosne, Makedonije, Hrvatske, čak dosta ljudi iz dijaspore čita moj blog. Blog je odličan način lično – poslovne promocije gde možete dobijete sjajne poslovne prilike. Ako ste dovoljno kvalitetni i vredni i ako pravi ljudi prepoznaju vaš potencijal, i te kako možete da unovčite svoje znanje i svoj trud- poručuje Nada.

Žena

Komentara
Očitavanje..