Šta bi bilo kada bismo i mi, kao muškarci, počele da nosimo toples u javnosti?

Nije retka pojava, pogotovo leti, u javnosti videti muškarca koji se šeta bez majice. Bilo to prikladno ili ne, u zavisnosti od situacije, postavlja se pitanje da li su žene lišene takvih trenutaka ležernosti? Da li traba uvesti zakon kojim bi i ženama bilo dozvoljeno da se u javnosti pojave u toplesu?

Svi vole kada žene iz bilo kod razloga skinu majicu. Zapadnjačko društvo generalno, posebno SAD zalaže se za to da žena u toplesu na javnom mestu bude normalna pojava. Zato i postoji Dan toplesa, 28. avgust, kao i organoizacija „GoTopless“, koja se bori za prava žena na toples od 2008. godine. Ali i svedoči o tome da je ovaj dan često bio zabranjivan.

119817_toples-profimedia0295386527_630x0

Ako se uzme u obzir da je posmatranje ženskih grudi isključivo kao seksualnog objekta primitivno i nezrelo, a posebno ako se zna da je njihova primarna funkcija da budu izvor hrane, onda su slični zahtevi dosta razumljivi. Ali postavlja se pitanje da li bi žene usvajanjem predloga povratile nekada ukradenu slobodu ili bi se pak pobunile protiv preteranog otkrivanja sopstvenog tela?

Da li bi se zaista došlo do takvog stepena svesti da žene u toplesu na javnom mestu budu ravnopravan deo populacije i da ne izazivaju snene muške poglede?

I dok se neke žene bore za slobodu golišavosti, druge traže svoja pava koja im religija nalaže, da se pokriju i kada se kupaju. U nekoliko francuskih gradova uvedene su zabrane za kupaći kostim koji prekriva telo i glavu, takozvani burkini, koji nose muslimanke. Razlog ovakve reakcije vlasti jeste strah od terorističkih napada, dok žene ne prihvataju bilo kakva objašnjenja i traže svoja prava.

119822_burkini-novo-profimedia0297874397_630x0

Različite kulture Istoka i Zapada, ograničenja koja nosi religija ili društvo, sve je to poslednjih dana na meti preispitivanja. Ipak, žene su te koje očekuju konačne zvanične odluke.

(whatstrending.com)žena

Komentara
Očitavanje..