Šta će se desiti ako pijete previše rastvora jabukovog sirćeta

Evo zbog čega bi trebalo da budemo oprezni kada koristimo jabukovo sirće kao lek…

Jabukovo sirće se od davnina koristi za smirivanje mnogih oboljenja. Odlično je za čišćenje organizma jer rastapa naslage masti i sluzi u telu, a na taj način poboljšava rad jetre, bubrega i drugih organa.

Iako nije priznat kao lek, u kineskoj medicini je uobičajen i omiljen. Jabukovo sirće se tradicionalno proizvodi od sveže istisnutog soka od jabuke koji fermentira. Njemu se dodaju kvaščeve gljivice i šećer. Kvasac i bakterije pretvaraju šećere u sirćetnu kiselinu, a sirće se može napraviti iz bilo kog voća. Istina je da je jabukovo sirće tečnost s hranjivim sastojcima pa zato pomaže u borbi protiv bolesti, produžuje život i čuva vitalnost.

1. Iritacija

Prema rečima nutricionistkinje Katherine Zeratsky (livestrong.com), osećaj iritacije u grlu je najčešća posledica učestalog korištenja jabukovog sirćeta, a razlog je sirćetna kiselina iz jabukovog sirćeta – koja je glavni sastojak. Ovu „nuspojavu“ možete ublažiti ukoliko sirće pre konzumacije pomešate s vodom.

2. Zubna gleđ

Previše jabukovog sirćeta može da ošteti zubnu gleđ, a opet zbog sirćetne kiseline. Kako slabi zubna gleđ, tako zubi postaju osetljivi na karijes.

3. Šećer u krvi

Jabukovo sirće može imati antiglikemijski efekt na šećer u krvi, što znači da može da snizi nivo glukoze u krvi. Ova situacija može da pogoduje osobama s dijabetesom tipa 2, ali osobe koje teško kontrolišu nivo šećera u krvi, mogu njegovom prevelikom upotrebom da zakomplikuju stanje – niska nivo šećera u krvi može dovesti do hipoglikemije.

4. Kalijum

Osobe koje uzimaju određene lekove – prvenstveno insulin i diuretike – treba da vode brigu prilikom pijenja jabukovog sirćeta. Zeratsky upozorava da jabukovo sirće može „loše“ da komunicira sa receptorima u organizmu i da dovede do niskog nivoa kalijuma. Nizak nivo kalijuma (hipokalijemija) može da uzrokuje zatvor, slabost, grčeve u mišićima, pa čak i srčanu aritmiju.

 

Izvor: Ordinacija

Komentara
Očitavanje..