Šta izgled vaše bašte govori o vama?

Odelo ne čini čoveka, ali bašta jednog baštovana ili baštovanke – svakako da! Način na koji uređujete biljke, kosite travu, birate sitne dekorativne predmete i, najvažnije, poklanjate svoje dragoceno vreme – govori mnogo o vama. Dela su glasnija od reči! 

U nastavku teksta saznaćete kom estetskom senzibilitetu pripadate, kao i koju dominantnu energiju, pored cveća, negujete u vašoj bašti.

Ne sudi o bašti na osnovu ograde?

Počećemo od onoga što vašu baštu čini kompaktnim malim rajem štiteći je – a to je ograda. Da li se slažete da o bašti ne treba suditi na osnovu ograde, ili ste mišljenja da se već na osnovu ovih ,,korica’’ može proceniti karakter bašte, a ujedno i njenog vlasnika?

,,Fasada’’ vaše bašte može biti napravljena od kvalitetne limene ograde ili od drveta, kamena ili žice. Izbor materijala je neograničen. Drvene ograde su popularne zbog prirodnog i toplog izgleda. Odlučujući se za njih, vi predstavljate sebe kao nekoga ko voli rustičan, tradicionalniji, pomalo nostalgičan izgled i ušuškanu atmosferu. Takođe, mirnu atmosferu, uz egzotičan izgled, pružaju bambusove ograde. Vlasnik ili vlasnica koja se za takvu ogradu odlučila mora da u sebi čuva delić nečeg luckastog i drugačijeg. Sličan efekat ostavljaju i ograde od prirodnih materijala.

Kameni zidovi, betonske ili kamene ploče su čvrste i stabilne ograde koje garantuju privatnost i sigurnost. Možda ste i vi osoba kojoj treba malo više vremena da se otvori i pusti nekoga da, s mukom, preskoči te visoke zidine. Nema ničeg lošeg u tome da čuvate svoju privatnost i da je poklonite samo onima koji dokažu da su nje vredni.

Metalne ograde su izdržljive i mogu se prilagoditi različitim stiovima. Čelik, gvožđe i aluminijum su česti izbori. Metalne ograde mogu biti kovane, panelne ili čak sa ukrasnim detaljima. Ukoliko je vaša ograda jednostavnog dizajna, znači da ste naklonjeni minimalističkom stilu. Nasuprot tome, ograde sa detaljima govore o vašoj ljubavi prema živopisnosti i bogatstvu boja, a velika je verovatnoća i da vam je izbor cveća u skladu sa tim šarenilom.

Unsplash

Šta se nalazi na vašem biljnom meniju?

Nakon što nismo osudili vašu baštu na osnovu ograde, polako zalazimo u njen sadržaj. Ako se na biljnom meniju uglavnom nalaze biljke koje su domaće i prilagođene lokalnom okruženju, to može značiti da ste ekološki osvešćena osoba. To takođe verovatno znači da volite da nosite cegere kad idete u prodavnicu i da kupujete u Second Hand radnjama, što je za svaku pohvalu!

Bašta može otkriti i vaše hobije i interesovanja. Ukoliko u bašti imate puno začinskog bilja, to može slati jasnu poruku da volite da kuvate i spremate fino začinjenu hranu. Bašta sa najrazličitijim cvetnim vrstama pokazuje sklonost njenog vlasnika ili vlasnice prema prirodi, botanici i generalno estetici. 

Kako uređujete baštu i da li svaka biljka ima svoje predviđeno mesto? Ovo je još jedna stavka u kojoj se ispoljava keativnost. Ako volite da eksperimentišete sa neobičnim rasporedom biljaka znači da ste naklonjeni prema nekonvencionalnom dizajnu, šarenilu i ,,kreativnom haosu’’. S druge strane, ukoliko postoji red jedne vrste cveća, zatim red druge – znači jasan i pravilan raspored kako se redovi smenjuju – onda ste vi nesumnjivo osoba koja voli sistematično da razmišlja i dobro, unapred sve isplanira, po PS-u.

Unsplash

Oaza mira ili mesto nezaboravnog provoda

Bašta je mesto za opuštanje. U nju se beži od buke sa ulica, a i od one u glavi. Oni koji uređuju baštu baš sa tim ciljem imaju potrebu za harmonijom i unutrašnjim mirom. Postoje i one osobe koje uređuju baštu tako da u njoj mogu da ugoste što više ljudi – pa to mesto postaje glavno odredište koje garantuje dobru zabavu, glasan smeh i ukusan roštilj. 

Sve u svemu, svaka bašta je svojevrsni izraz ličnosti njenog vlasnika i načina na koji se on odnosi prema životu. Interesantno je kako je uređenje bašte poseban vid umetnosti, pričanje priča kroz boje i mirise. Važno je imati na umu da iza takvog jednog očaravajućeg prizora stoji znoj i rad koji svaki vlasnik ulaže da bi kod nas proizveo takvo oduševljenje. 

Imati lepu baštu ne znači samo imati osećaja za estetiku, već i poznavati tip zemljišta, osvetljenje, klimu i u skladu s tim proceniti koja biljka može da ,,pređe prag’’ vašeg doma. Kako se i vi i vaše preferencije menjaju, tako se i bašta može spontano transformisati iz jednog stila u drugi, prilagođavajući se vama. Eksperimentisanjem osvežavate vaš duh kao i okolinu. Naš savet je da se ne plašite promena i da zalivate biljke svako veče!

Komentara
Očitavanje..