Suva koža na laktovima ponekad može biti toliko gruba da može da počne jako da peče i boli. Koža na ovom predelu upozorava na nedostatak vitamina A i onih iz grupe B. Takođe, upućuje na kožna stanja poput psorijaze, ali i razne alergije.

Ponekad nam prave mnogo problema
PONEKAD NAM PRAVE MNOGO PROBLEMAFOTO: PROFIMEDIA

Da biste shvatili šta je uzrok, dobro razmislite šta ste radili u poslednje vreme.

Potencijalni uzroci:

– sapuni, parfemi i losioni

– vruće kupke i tuširanja

– nagli pad temperature

– plivanje u bazenu, odnosno hlor

– infekcije

– dermatitis

– psorijaza

– dijabetes

– skleroderma

Mogu nastati prave rane
MOGU NASTATI PRAVE RANEFOTO: PROFIMEDIA

Kako rešiti problem

– Skratite vreme tuširanja. Možete i spustiti temperaturu vode.

– Ako koristite losione sa parfemom zamenite ih sa onim bez njega.

– Koristite kreme i losione sa maslinovim ili kokosovim uljem, kao i kakaov ili ši buter.

Ako nije do toga…

Čini vam se da ništa od navedenog nije uzrok vašeg problema – onda bi trebalo da posetite dermatologa, jer je možda reč o nekoj kožnoj bolesti.

Dermatitis

Ovo kožno stanje uzrokuje crvenilo, svrab i otok, a obično je uzrokovano alergijskom reakcijom na tkanine ili hemikalije koje dolaze u dodir sa vašim laktovima. Koža u ovom stanju puca u plikovima, što može dovesti do jakog bola i svraba. Tip dermatitisa koji se javlja na laktovima se naziva dermatitis herpetiformis. Antibiotici pomažu u kontroli suvoće i svraba.

Takođe, on je uzrokovan osetljivošću organizma na gluten.

Psorijaza

Najčešće se javlja na laktovima i kolenima. U obliku je crvenih mrlja prekrivenih srebrnim ljuspicama, pa tako suva i ispucala koža može krvariti. Obavezno je da lekar prepiše terapiju.

Skleroderma

Ovo je hronična bolest koja napada laktove. Uzrokuje oticanje kože i čini je suvom i bolnom. Laktovi mogu da budu vrlo bolni na dodir, a uzrok bolesti je obično prevelika proizvodnja kolagena i naslednjih stanja. Imunosupresivi mogu da smanje simptome.

Dijabetes

Infekcije na laktovima su prvi znak ove bolesti. Bakterijske i gljivične infekcije, koje isušuju kožu, su česte nuspojave. Laktovi mogu biti i užareni i crveni, a biopsija kože je najbolji način da se odredi tačan uzrok, navodi Američko dijabetičarsko udruženje.

(24sata.hr)

J. P. P.