Svakodnevni problemi u kojima nam psihoterapija može mnogo pomoći

Moderan način života, brzina na koju smo svi primorani, previsoki ciljevi koje postavljamo sami sebi, nekada nesvesno, čak i pod uticajem okoline i društvenih mreža na kojima svima „cveta cveće“ definitivno ostavljaju traga na svima nama. Činjenica je da se sa svakodnevnim problemima sa kojima se srećemo ne može, niti je to očekivano, svako izboriti na isti način, jer, prosto, nismo svi isti. Neko će prepoznati problem kod sebe, proučiti ga i pokušati da pronađe način da ga reši. Drugi će svakodnevne probleme potisnuti – gutati u sebi, sve dok sebi ne naprave veliki problem koji može imati veze i sa fizičkim zdravljem (činjenica je da od stresa nastaju mnogi zdravstveni problemi – čir na želucu, hormonski problemi, kardiovaskularni problemi…). Dok će treći bezuspešno pokušavati da pronađu rešenje i čak moliti okolinu za pomoć, ali odgovora možda neće biti, jer okolina neće moći da prepozna da je toj osobi potrebna pomoć. Zbog toga je za sve one kojima je teško da se izbore sa svakodnevnim izazovima ili krizama u kojima su se našli pravo rešenje psihoterapija.

Za šta nam psihoterapija može pomoći?

Svakodnevni problemi u kojima nam psihoterapija može biti od velike pomoći, kada više ni mi sami, ali ni okolina, nemamo adekvatno rešenje za naše probleme su razni. Tu su problemi u ljubavi, dakle, možemo da naučimo kako da se nosimo sa ljubomorom u vezi ili kako da prevaziđemo raskid veze ili braka. Ukoliko imamo problem sa vezivanjem, odnosno strah od istog ili neku drugu vrstu problema u vezi, seanse sa terapeutom nam mogu pomoći da to prevaziđemo. Čak se i erektilna disfunkcija na psihološkoj bazi uspešno može rešiti uz seanse sa terapeutom.

Osim toga, psihoterapija je, kako mnoge majke kažu, „dar sa neba“ kada su u pitanju nesigurnosti u vezi roditeljstva. Tu je i ona famozna roditeljska griža savesti sa kojom se skoro svi nose.

Jedan od najčešćih svakodnevnih problema u kojima nam psihoterapija može biti od velike pomoći jeste i nedostatak samopouzdanja, od kojih je najbolji primer strah od javnog nastupa od kojeg mnogi pate. Ovo su samo neki, ali ima još mnogo primera za probleme sa kojima se svakodnevno susrećemo, a kojima nam seanse sa kvalifikovanim terapeutom mogu pomoći.

Psihoterapija za decu

Danas je i kod nas, srećom, sve popularnija psihoterapija za decu. Roditelji koji su svesni da ne mogu sami da pomognu svom detetu da se nosi sa određenim problemima se obraćaju stručnjacima u nadi da će im pomoći. Seanse sa decom obavljaju stručni psiholozi, specijalizovani za rad sa decom ili tinejdžerima ili pedagozi. Problemi u kojima im mogu pomoći su razni.

Na primer, mnogo roditelja se iznenade da seanse sa terapeutom mogu deci da pomognu da savladaju strah od škole, koji zaista postoji, kao i probleme u učenju. Dobar terapeut može detetu pomoći da stvori i usvoji radne navike, ukoliko ih nema, ili da mu pomogne da savlada probleme u koncentraciji, ili probleme sa samopouzdanjem.

Osim toga, psihoterapija je za decu zlata vredna ukoliko roditelji prolaze kroz razvod. Savetuje se da se, čak i ako dete ne ispoljava znakove stresa, dete/deca čiji roditelji prolaze korz razvod odvedu terapeutu kako bi im on/ona pomogao da razumeju i verbalizuju svoja osećanja. U ovim situacijama čak i grupne porodične terapije mogu biti od velike pomoći.

Osim u ovim problemima, seanse sa terapeutom mogu deci da pomognu u svakodnevnim problemima u odrastanju ili ukoliko postoji neka promena u ponašanju, za koju roditelji smatraju da je alarmantna.

Kako potražiti pomoć

Za sve one koji smatraju da im je psihoterapija neophodna kako bi savladali neki problem, uglavnom je prvo mesto na kojem traže informacije o terapeutima internet. Tako na sajtu „Vaš psiholog“, koji uređuju stručnjaci iz psihološkog savetovališta „Ekvilibrijum“ mogu da pronađu razne neophodne informacije o vrstama seansi, ali i problemima ili poremećajima sa kojima se susreću.

Ekipa sa ovog sajta, dr Sanja Marjanović, mr Anđela Zlatković i mr Anđelka Jeličić, osim što održavaju seanse, pišu i tekstove za blog koji se mogu naći na njihovom sajtu, a koji nam pomažu da naučimo nešto više o našim problemima, fobijama ili poremećajima.

Ono što je možda najpraktičnije za sve koji su zainteresovani za seanse sa terapeutom je to što tim sa sajta „Vaš psiholog“ pruža i online usluge. Tako se kod njih može zakazati online psihoterapija, koja je odlično rešenje za sve one koji u svom mestu nemaju terapeuta ili iz nekog razloga ne mogu ili ne žele da dođu u savetovalište. Dovoljno je da im se javite na mejl adresu sa sajta i ubrzo će Vam se neko iz tima javiti kako biste se dogovorili oko termina za seansu.

Komentara
Očitavanje..