Zubna implantologija može da pomogne čak i onda kada su druge procedure nemoćne

Zubni implanti su najsavršenije rešenje za sve situacije u kojima je ugrožen ceo zub. Ovakve situacije su najteže u stomatologiji i cilj je da se izbegnu po svaku cenu. Ipak, iz različitih razloga dolazi do ekstrakcije, ali ni to nije kraj jer dentalna implantologija nudi rešenja i kada nedostaje jedan ili više zuba.

Šta je to zubna implantologija i šta obuhvata? Od čega su zubni implantati sastavljeni i kako rešavaju problem nedostajućih zuba?

Upoznajte rekronstutivnu dentalnu medicinu i saznajte kada se može koristiti.

Implantologijom do prelepog osmeha

Jedna od važnih grana stomatologije je implantologija koja donosi nove načine za zamenu nedostajućih zuba ili izvođenje komplikovanih intervencija da bi se sprečio razvoj bolesti i propadanje zuba.

Više o samoj implantologiji pogledajte ovde da bi i od stručnjaka saznali više detalja koji su potrebni za odluku da se podvrgnete ovoj intervenciji i trajno rešite brojne probleme.

U implantologiju spadaju:

  • Zubni implanti – protetički dodaci koji menjaju čitavu konstrukciju zuba, od korena pa do zubne krune,
  • Proteze na implantima – All on 4 i All on 6 sujedna od mogućnosti, a uz njih i klasične proteze na implantima za celu vilicu ili njen deo,
  • Sinus lift – operacija podizanja sinusa, tj. dodavanja dela vilične kosti u gornju vilicu da bu se pravilno pozicionirao implantat, a da ne ošteti sinusnu šupljinu,
  • Augmentacija – ugradnja veštačke kosti kada je prošlo previše vremena od vađenja zuba pa su se desni povukle i nema dovoljno mase da se postavi veštački koren.

Jasno je da je reč o operativnim zahvatima koji jesu složeni, ali se bezbedno izvode u adekvatnim stomatološkim ordinacijama, jako brzo, u lokalnoj anesteziji i od strane stručnih stomatologa koji imaju iskustvo i znanje iz ove oblasti.

Na ovaj način se mogu rešiti mnogi problemi kao što su:

  • Nedostatak jednog zuba,
  • Nedostatak više zuba,
  • Potpuna krezubost u jednoj ili obe vilice,
  • Bolesti korena zuba i njegovo neminovno vađenje…

Proteze ili implantati?

Proteze i mostovi su dugo vremena bili primat u rešavanju dentalnih problema kod kojih nedostaje jedan ili više zuba.

Mostovi nadoknađuju jedan ili više zuba u nizu i montiraju se na zdrave zube koji su nosioci, ali se zbog toga na njih moraju postaviti navlake pa se moraju obratiti i iskoristiti za tako nešto.

Proteze se najčešće postavljaju na jednu ili obe desni i služe za nadoknadu svih zuba u vilici, ali samo krunica, bez ikakvog delovanja na desni. To ostavlja prostor da se desni dalje povlače pa je korigovanje proteza neophodno, a desni nastavljaju nekontrolisano da se menjaju.

Za razliku od toga, zubni implanti se postavljaju kao pojedinačna nadoknada, ali nose i zubni most od 12 zuba na 4 ili 6 titanijumskih šrafova. To je revolucija u protetičkim nadoknadama jer zubi savršeno prianjanju na vilicu, desni se ne povlače, a osećaj je mnogo prirodniji, baš kao da je reč o vašim prirodnim zubima.

Zato stomatolozi uvek preporučuju ovakav postupak jer je bezbedan, bezbolan i iako traje duži period, donosi trajne rezultate pa se zauvek rešava pitanje nedostatka zuba.

Kako izgleda sama procedura postavljanja?

Postupak ugradnje zubnih implantata se vrši u više faza.

Prvo se snimcima utvrđuje na koji način se može uraditi ugradnja implanta, a ako je potrebno prvo se radi augmentacija i sinus lift pa se nakon mesec ili više dana pristupa ugradnji prvog dela zubnog implanta – veštačkog korena.

Titanijumski šraf je biokompaktibilan i postavlja se u vilicu na mestu izvađenog korena i kada sraste postaje trajan deo vilice i desni.

Za taj proces je potrebno nekoliko meseci, najčešće tri, a nakon toga se pristupa postavljanju i veštačke krune kao završnog procesa u ugradnji pojedinačnih implantata.

Kada su u pitanju proteze sa implantatima, procedura je nešto jednostavnija jer se tokom jednog postupka postavljaju svi implanti, prva dva kao i klasični na mesto trojki, a ostali su duži i postavljaju se pod uglom na mestima kutnjaka.

Kada implantati srastu sa vilicom postavlja se protetički most koji nosi 12 krunica i tako trajno rešava važno pitanje kod ljudi kojima nedostaje veći broj zuba.

Zubni implantati su trajno rešenje za nedostatak jednog ili više zuba, rešenje koje ima i estetski i medicinski efekat.

Uz adekvatan rad stručnih stomatologa i opremljene stomatološke ordinacije svako može da ima savršen osmeh koji je jednako lep kao prirodan i isto tako izdržljiv.

Ako ste se našli u situaciji da izgubite neke od svojih zuba, ne očajavajte jer implantologija donosi rešenje čak i za ovakva problematična stanja i rešava ih vrlo lako. Zakažite pregled kod svog stomatologa i raspitajte se o opcijama koje se nude jer vrlo lako možete unaprediti svoj osmeh i učiniti ga ponovo lepim.

Komentara
Očitavanje..