Sve što treba da znate o stenicama: Identifikacija i kontrola

Razumevanje znakova na koje treba obratiti pažnju je prvi korak u otkrivanju i kontroli stenica. Mnogo insekata može izgledati kao stenice, pa je tačna identifikacija važna da bi se izbegli skupi tretmani pogrešnih insekata.

U ovom tekstu ćemo vam pomoći da prepoznate stenice i kako da ih se najlakše rešite.

Kako izgledaju stenice?

Odrasle stenice šu veličine slične semenki jabuke, između pet i sedam milimetara. One su smeđe boje, sa ravnim i ovalnim telom, naročito ako nisu skoro jele. Kada se nasisaju krvi, njihova tela postaju naduta, crvenkasto-smeđa i izdužena.

One spadaju u „prave insekte“, što znači da imaju trodelni kljun, antene sa četiri dela, krila koja ne koriste za letenje i kratke, zlatne dlačice. Takođe, stenice imaju specifičan miris koji se opisuje kao „kiselkasto-slatkast“, a proizvode ga žlezde na donjoj strani njihovog tela.

Mlade stenice, poznate kao nimfe, su manje, providne ili beličasto-žute boje. Ako nisu skoro jele, mogu biti gotovo nevidljive golim okom zbog svoje veličine i boje.

Kako prepoznati prisustvo stenica u kući

Pre nego što se odlučite koji ćete otrov za stenice da primenite, važno je da potvrdite njihovo prisustvo u vašem prostoru. Stenice se mogu sakriti na raznim mestima, možete imati stenice u krevetu, u odeći, nameštaju, ispod labave tapete i iza slika.

Znaci koji ukazuju na prisustvo stenica u kući su:

 • Ujedi – obično na izloženim delovima kože tokom spavanja, kao što su vrat, lice i ruke.
 • Mrlje krvi na posteljini – uzrokovane ujedom ili pritiskanjem stenice.
 • Male smeđe tačke na nameštaju ili posteljini od izmeta stenica.

Ujedi stenica obično sami nestaju u roku od jedne do dve nedelje. Mogu biti izbočeni i izazivati svrab. Često se pojavljuju u liniji ili grupisani. Na svetlijoj koži, ujedi su obično crveni, dok na tamnijoj mogu biti ljubičasti i teže ih je primetiti.

Kod nekih ljudi, ujedi stenica mogu izazvati alergijske reakcije i dovesti do bolnog oticanja. Teže alergijske reakcije, poput anafilaksije, su moguće, ali retke.

Kako eliminisati stenice

Ako sumnjate da imate problem sa stenicama, prvo što treba da uradite jeste da pozovete službu za dezinsekciju.

Samostalno rešavanje problema sa stenicama može biti izuzetno teško, jer su skoro nevidljive i mogu biti otporne na mnoge insekticide. Iako postoje određeni koraci koje možete preduzeti sami, malo je verovatno da ćete potpuno rešiti problem sa stenicama na taj način. Najbolje je osloniti se na profesionalce koji imaju iskustvo i posebne alate za učinkovito uklanjanje stenica.

Ipak, postoji nekoliko stvari koje možete sami da uradite da biste se rešili ovih napasti:

Šta da radite

 • Operite posteljinu, odeću i zavese na najmanje 60°C i osušite ih na najvišoj temperaturi u sušilici. Obuću, plišane igračke i druge predmete koji se ne mogu prati stavite u sušilicu i uključite na visoku temperaturu najmanje pola sata.
 • Stavite posteljinu i odeću u plastične kese i smestite ih u zamrzivač na tri-četiri dana.
 • Koristite četku sa čvrstim vlaknima da istrljate šavove dušeka i uklonite stenice i njihova jaja pre usisavanja.
 • Svakodnevno usisavajte krevet i okolni prostor, uključujući prozorske daske i lajsne. Zatim stavite kesu iz usisivača u plastičnu kesu i odmah je izbacite iz kuće u smeće.
 • Ako živite u toplijem području, možete svoje stvari staviti u zatvorenu kesu i ostaviti ih u automobilu na suncu da se zagreju. Ciljana temperatura treba da bude najmanje 50°C.

Šta da ne radite

 • Ne ostavljajte nered oko kreveta. Sklonite nered i udaljite krevet od zidova i drugih komada nameštaja.
 • Ne unosite polovan nameštaj u kuću bez detaljnog pregleda.
 • Ne unosite odeću ili prtljag u kuću bez temeljne provere, naročito ako dolazite iz područja poznatog po infestacijama stenica.

Redovno usisavajte i čistite svoj dom – stenice se mogu pojaviti i u čistom i u prljavom prostoru, ali redovno održavanje higijene može vam pomoći da ih rano uočite.

Potpuno uklanjanje stenica često zahteva upotrebu hemijskih tretmana. Pazite da koristite isključivo pesticide koji su odobreni i namenjeni za kontrolu stenica.

Izbegavajte tretiranje posteljine i dušeka, osim ako etiketa izričito ne navodi da je proizvod bezbedan za tu namenu. Uvek je najbolje angažovati profesionalnu dezinsekciju koja ima iskustva u borbi sa ovim parazitima, ako druge metode ne daju rezultate.

Česti mitovi o stenicama

Mnogi veruju da je dušek od pene dovoljna zaštita od stenica. Iako je istina da stenice ne mogu da prežive u peni, važno je razumeti da se mogu uvući u različite pukotine, uključujući i okvir kreveta. Zaštitne navlake za dušek mogu ograničiti njihov pristup, ali nisu uvek potpuno delotvorne, jer stenice mogu opstati i van tih navlaka.

Još jedan rasprostranjeni mit je da stenice putuju isključivo kroz tkaninu. Međutim, stenice mogu puzati preko različitih površina, uključujući električne utičnice, hodnike ili vrata. Nije im potrebna tkanina ili odeća za prenos; stenice mogu relativno lako pronaći svoj put kroz različite prepreke.

Jedna od najvećih zabluda je da morate da bacite sve svoje stvari ako imate infestaciju. U stvarnosti, kompanije za kontrolu štetočina koriste visoke temperature za tretman vašeg doma i eliminaciju stenica. Nakon tog tretmana, sve vaše stvari su bezbedne za upotrebu.

Komentara
Očitavanje..