Testirajte svoju kosu na izdržljivost

Saglasni smo da ponekad svoju kosu toliko mučimo raznim vrstama tretiranja, tako da je pravo čudo kako ona odoleva svim iskušenjima na koja je stavljamo. Farbanja, pramenovi, stilizovanje na hiljadu i jedan način, sve to, koliko god je mi štitili, čini da kosa bude veoma porozna i neotporna na neke manje izazove koji je prirodno pogađaju.

Nažalost, ponekad kasno shvatimo da kosa više ne može da odgovori na sve naše izazove. Tada se desi da je ona već značajno uništena i da povratka nema. Šta to znači? To se pretvori u neki vid ozbiljnijeg šišanja ili menjanja boje kose, kako bismo koliko-toliko prikrili štetu koju smo joj nenamerno naneli.

Veoma je škakljivo pitanje kada treba stati, to jest kada treba napraviti rez i proveriti koliko kosa još može da izdrži nekontrolisanog stilizovanja i menjanja boja. Upravo na ovo, jedno od najtežih pitanja želimo da pronađemo odgovor. Kako testirati svoju kosu na izdržljivost? Kako stati i napraviti pauzu od svega, da bismo kosu nekako oporavili?

Ovo i jeste jedan od najtežih izazova i ne može se situacija sagledati iz samo jednog ugla. Moramo pratiti zdravlje svih segmenata svoje kose neko vreme, a onda stati i napraviti otklon u odnosu na prošlo.

Zdravlje temena glave

Kada govorimo o zdravlju kose, moramo krenuti od korena, tačnije, od temena glave. Čistoća temena glave veoma je važna jer od toga sve kreće. Ako se problem pojavi u temenu, on se prenosi na čitavu kosu. Zato ga nikako ne smemo zanemarivati i potrebno je stalno proveravati šta se u tom segmentu dešava. Postoje dva ključna problema koja nas ovde mogu pogoditi, a to su bolesti temena i opadanje kose.

Kada kažemo bolesti temena, mislimo na dve najčešće, a to su seboreja i perut. Seboreja ima veze sa lučenjem sebuma, masnoće kože glave. To je vrsta ekcema, koju pored pojačanog mašćenja prati i pojačan svrab. Nimalo prijatno.

Kao rezultat toga ili kao pojedinačna pojava, može se razviti i perut u kosi. Ova dva problema se nekada javljaju zajedno, a nekada potpuno odvojeno. Ne mora svaki perut biti posledica seboreje. Perutna ljuštenja nisu uvek ekcem, već se javljaju i trenutačno, kao odgovor na, recimo, neke preparate koje koristimo, a koji nam baš i ne prijaju.

U tom slučaju, ako primetite nešto od ovoga, treba delovati brzo i efikasno jer lepota kose i te kako zavisi od ovakvih stvari. Nama se najčešće čini da su to estetski problemi, sneg na tamnijoj odeći, koji se mogu nekako zakamuflirati. Nije tako! Ovo su trenutni problemi koji veoma utiču na zdravlje kose i zato im treba pristupiti temeljno.

Borba protiv peruti šamponom je najefikasniji i najlakši način da je se otarasite. Ipak, ako je udružena sa seborejom, onda se preporučuje i pregled kod dermatologa, kako biste videli da li postoji neki unutrašnji okidač za probleme koji su vas zadesili.

Kada je ispadanje kose iz korena u pitanju, kao drugi problem temena glave, tu treba biti veoma oprezan. Ovde su takođe okidači najčešće unutrašnji problemi, mada i ovde situacija može biti trenutna, kao što je smena godišnjih doba.

Opadanje koje je nekontrolisano, trajno uništava kosu. Posle toga se dešava da povratka na staro nema. Opadanje se zaustavi, ali kosa nikada ne povrati prvobitnu formu. U tom smislu bi takođe trebalo delovati ekspeditivno. Šamponi su i ovde ključ, možda je samo problem u neadekvatnom odabiru.

Ako ipak postoji neki unutrašnji okidač, onda sa lekarom rešiti zdravstvene probleme, a onda se pozabaviti time kako kosu vratiti u prvobitno stanje.

Gustina kose

Već smo se dotakli problema gustine kose govoreći o opadanju. Pored toga što je to problem temena glave, on se i te kako reflektuje na dužinu kosu. Ona gubi od svoje gustine, samim tim i od lepote. To je, zapravo, onaj momenat kada pokupite kosu u rep i shvatite koliko se vaš rep nekako smanjio, koliko je tu kose otišlo u nepovrat.

Ipak, pored momenta opadanja kose, tu možemo govoriti i o još jednom problemu, a to je tanjenje vlasi kose. Nije svako gubljenje gustine posledica opadanja.

Kosa koja je tretirana, ona gubi od svoje punoće i debljine dlake. Sa tim se naročito susreću plavuše. Blanš skida sa dlake određene slojeve i čini da vlas bude vrlo, vrlo tanka. Takva vlas je sklona pucanju i kidanju, koje se kasnije može takođe pretvoriti u opadanje, ali i ne mora.

Takva kosa jednostavno gubi svoju punoću. Iako stilizovana, postoji vidno gubljenje gustine, koje postaje problem. Testiranje kose u ovom segmentu se sastoji od toga da, kada primetite to tanjenje repa, prilikom vezivanja ili samog češljanja, promenite strategiju uređivanja frizure.

Svako od nas nepogrešivo zna koji je to momenat kada je kosa najviše patila, kada smo najviše uticali na njenu promenu. Tada bi najviše računa trebalo povesti o dodatnoj nezi. Tretmani koji mogu biti kućni ili salonski, od velikog su značaja za oporavak kose.

Njoj je sada potreban taj zaštitni sloj, omotač koji će podebljati dlaku i učiniti da bude manje porozna i lomljiva. Maske i pakovanja su nezamenljiva, a to svakako možete uraditi i kod kuće, ako niste u situaciji da plaćate skupe tretmane.

Elastičnost kose

Ne možemo da se ne nadovežemo na elastičnost kose, kada govorimo o gustini. Ona takođe ima veze sa otpornošću i debljinom dlake, o kojoj smo već pričali.

Kosa je elastična u onoj meri u kojoj njome možemo upravljati, bez bojazni da ćemo je pokidati. Kada primetimo da neka frizura ne prija našoj kosi, onda je najbolje da se te frizure odreknemo. Visoko vezan rep nekada može predstavljati teret za kosu. Neki eminentni frizeri govore o tome da se tako kosa veoma rasteže i kida. Naročito se ovakva frizura ne preporučuje tokom celog dana. Ovo je primer kako i teška, gusta kosa nije uvek pogodna za sve vrste stilizovanja i kako joj može naštetiti neka od frizura.

Tanku kosu, pak, ne smemo previše zagrevati vrelim aparatima jer na taj način rizikujemo njeno pregorevanje i pucanje. U tom smislu se preporučuje feniranje na malo nižoj temperaturi, kako bi kosa imala šro bolji oblik.

Minival je svojevremeno bila veoma popularna frizura, tu i tamo vidimo na sceni i njen povratak, ali se ona takođe ne preporučuje svima. Bez obzira na trendove, minival nikako ne smete raditi na plavoj, blajhanoj kosi. Bilo koja tanka kosa treba da pobegne od ovog trenda. Minival mogu raditi samo guste, čekinjaste kose, gde je dlaka čvrsta i pogodna za ovakvo oblikovanje.

Kiseline, blanš i visokopostotni hidrogeni veoma loše utiču na elastičnost kose. Zato, ako bilo šta od ovoga stavljate redovno, morate biti veoma obazrivi sa tim kako ćete negovati kosu. Posebni tretmani i posebna pažnja joj moraju biti poklonjeni, kako bismo mogli da računamo na njenu izdržljivost. Birajte prirodnije varijante farbanje kose. Recimo, limun može da posvetli kosu, a za tamnije bore upotrebite kanu.

Spoljašnji uticaji na kosu

Suviše toplo, ali i suviše hladno vreme ume loše da utiče na oblik kose, ali i na njen kvalitet. Kada je u pitanju toplo vreme, stvari su jasne i tu kosu i ne treba nikako testirati na izdržljivost. UV zraci veoma loše utiču na kožu, ali veoma loše utiču i vlasi kose.

Zato, kada ste na sunci, bilo da je more u pitanju ili gradska šetnja, najbolje je da na glavi imate uvek šešir, kačket li kapicu. Sredstva protiv zagrevanja kose koje koristimo prilikom feniranja ili peglanja, takođe je pogodno koristiti u situaciji kada smo na suncu, a glava nam nije pokrivena.

Takođe, korišćenje prirodnih ulja na kosi, kao što je kokosovo ulje, onda kada smo na suncu, ali ne na direktnom, već u hladovini, može biti takođe biti značajno. Tada ulje neguje kosu, kosa se zagreva i posle pranja možete očekivati da kosa bude meka i negovana.

Vlaga iz vazduha je takođe neprijatelj svake fino sređene frizure. Ako vam kosa nakon izlaska na vlažno vreme odmah gubi formu, to je znak da ona nije negovana na pravi način. Samo hidratacija kose, koja se, naravno, ne postiže za dan, može učiniti da i pored vlage, kosa bude sređena i stilizovana na pravi način.

Sledeći ove instrukcije, značajno ćete uticati na poboljšanje izgleda svoje frizure.

Sjaj kose

Na kraju, ali ne i najmanje važan, jeste sjaj kose. On se može postići preparatima, a najbolji test za to da li vaša kosa inače ima sjaj je da posle pranja pustite da se osuši prirodno, samo uz češljanje, na sobnoj temperaturi. Zdrava i sjajna kosa ni tada neće izgubiti od svg kvaliteta, delovaće lepo i sveže. Ako je tom prilikom kosa deluje kao slama, to je jasan signal da se nešto mora preduzeti.

Stalna nega podrazumeva dobar, kvalitetan i nadasve prirodan šampon, dok balzami i maske za kosu treba da prate šampon, kako bi dali pun efekat.

O kosi

Ima mnogo načina kako možemo pomoći kosi da bude izdržljiva, jaka i zdrava. Testirajte je, ali ne u smislu da ispitujete njene krajnje mogućnosti i da dođete u neprijatne situacije. Testirajte je tako da je unapredite, svakoga dana sve više.

Testirajte i proizvode koje koristite, oni su tu da služe vama i vašoj kosi. Pravilna nega može učiniti kosu blistavom i zdravom.

Komentara
Očitavanje..