Koja su najbolja mesta za porodični život u Beogradu?

Na pitanje šta je to idealan stan u Beogradu, oni koji prate tržište nekretnina i znaju prilike, cene i lokacije, bez razmišljanja će reći: onaj koji se dopada svim ukućanima. A tek onda će “kao iz rukava istresti” gde koliko košta kvadrat i kakva je ponuda za one koji vole život u centru velegrada ili na periferiji. 

Za njih nema tajni da li je dobro kupovati stan u izgradnji, ili u kojim delovima grada je najbolje potražiti mir i tišinu. 

Da bi izabrali svoju novu adresu, ti ukućani bi, dakle, trebalo prvo da imaju mogućnost da biraju a onda i da se dogovore. 

Dogovor kuću gradi, ali temelj stana, ili možda baš kuće, pre svega su finansije, koje ste pretpostavljamo rešili. U redovima koji slede detaljnije ćemo nastojati da objasnimo šta se može očekivati u pojedinim delovima glavnog grada, kako uspešno uskladili potrebe i ponudu i zašto je, recimo, neophodno šetajući dobro upoznati kraj u koji biste se selili.   

Važno je da u blizini stana budu vrtić, škola, dom zdravlja 

Novac za stan obezbeđen i priča može da počne. To znači odobren vam je stambeni kredit, uz učešće, možda ste prodali “stari” stan i dopunili finansije ušteđevinom, ili ste ovu veliku investiciju podelili ili “ukrupnili” sa bakom, dedom, tetkom. 

Prva stepenica je time savladana, sledeća je analiza uslova za život u konkretnom kraju. To znači gde su trgovine, vrtić, škola, dom zdravlja, fakultet ili sportski centar, u zavisnosti od toga šta su vam prioriteti. I uz sve to neophodno je utvrditi kakva je saobraćajna povezanost sa drugim delovima grada.

Prošetajmo zato po Beogradu, tražeći za početak novu adresu za jednu porodicu. Iako mnogi ne bi očekivali da u novom kvartu, na korak-dva od Banjičke šume i zaklonjeni od bučnih ulica postoje stanovi za miran život na Voždovcu, ovo je lokacija koja bi odgovarala svim generacijama. S obzirom na blizinu obdaništa, škole, nekoliko fakulteta, zelenila oko zgrada i u okolini do bazena u sportskom centru.

Porodice sa decom traže zelenilo oko zgrade

Voždovac, poput Čukarice i Rakovice, spada u opštine u kojima porodice sa decom pre svega traže svoj dom. Pokazuju to mnoge ulice na Banovom i Petlovom brdu, Žarkovu, Cerak vinogradima, Filmskom gradu pa i MIljakovcu, daleko od gradske vreve, sa parkićima između zgrada i osnovnim i srednjim školama u blizini.

Češće nego na drugim mestima ovde ima novih kuća u nizu, za višečlane porodice. Oni koji žive u blizini Košutnjaka i Ade Ciganlije u prilici su da se, kada požele, šetaju po prirodi sa najmlađima i rekreiraju se. To je veliki plus za nekretninu jer je teško pronaći prirodu i tišinu, a da to ne bude na putu ka Avali, u Batajnici ili Zemun polju. 

Ipak za Zvezdaru i Palilulu bi se moglo reći da su po meri onih koji traže miran život blizu centra, po pristupačnoj ceni kvadrata. Palilula se deli “na ovu” i “onu preko Pančevačkog mosta” gde su svojevremeno, pre četiri i više decenija, uglavnom građene porodične kuće bez mnogo brige za takozvanu infrastrukturu i vodovod. 

Najbolje na licu mesta proveriti šta je sagrađeno 

Vratimo li se sa obale Dunava u centar, možemo da se uputimo na drugi kraj – preko Save – u Novi Beograd i Zemun, koje kao najbolju lokaciju biraju poslovni i porodični  ljudi. Zbog novije gradnje novobeogradski stanovi su vrlo traženi i “na ceni”. 

Ipak, Stari grad, Savski venac i Vračar nude prostrane stanove za porodicu i sve one koji su pristalice života u centru zbivanja. To znači pešice stići na pozorišnu predstavu, na fakultet, do lekara, recimo.. 

Kad već pominjemo šetnju, pešačeći po kraju u koji želite da se doselite najbolje ćete videti gde se šta nalazi, posebno ustanove poput vrtića, škole ili doma zdravlja.  I najbolje je da računate na ono što vidite, obećanja urbanista da će na nekom mestu “uskoro početi gradnja vrtića” ipak bi trebalo shvatiti kao vrlo promenljivu mogućnost. Ukoliko će ukućani da putuju do posla i škole obavezno proverite najbliže stanice i linije javnog prevoza…

enterijer spavaće sobe
https://pixabay.com/photos/bedroom-interior-design-house-room-5772286

“Ključ u ruke” ili ugovor sa proverenim investitorom 

Nema sumnje da je najsigurnije sagraditi svoju porodičnu kuću ili obezbediti krov nad glavom po sistemu “ključ u ruke”. Obazrivi kupci stanova zaziru od kupovine nekretnina u gradnji, pogotovo onih “koje će uskoro da budu legalizovane”. Poverenje zaslužuju jedino investitori sa reputacijom i graditelji celih blokova, gde je moguće videti završene stanove. 

Sve što ima veze sa građevinom i preduzetnicima podrazumeva strpljenje, pre svega, kupca i krajnjeg korisnika.

Dobru nekretninu svakako vredi sačekati nekoliko meseci jer će cena biti povoljnija i moguće je izabrati sprat i položaj stana. Onima koji imaju decu to je posebno važno, između ostalog i zbog bezbednosti. Posle dobijanja ključeva, na red dolazi uređenje stana i to nije posao za jedan dan a ni odluka samo jednog člana porodice. 

Ukućani će se lako složiti u nastojanju da svoj životni prostor urede po svojoj meri i želji.  Veća deca bi trebalo da budu pitana šta bi želela u svojoj ili sobi koju dele sa bratom ili sestrom.

Idealno je da svaki član porodice ima svoju sobu

Dnevna soba je mesto gde porodica razgovara, odmara se, prima goste, gleda televizijski program i ona bi trebalo da bude prostrana. Ipak, svaki član porodice kao i roditelji, ako je ikako moguće trebalo da ima svoju sobu. Ukoliko to nije izvodljivo, mlađa deca mogu u početku da budu zajedno, ali to bi već od tinejdžerskoj uzrasta trebalo “ispraviti”, razdvajajući dečake i devojčice.

Dok neke porodice muči manjak komocije, oni koji se bave građevinarstvom tragaju za novim parcelama i površinama gde bi gradili, pa su u pojedinim ulicama tik uz prizemne kuće neočekivano počeli da rastu soliteri, kvareći ambijentalnu celinu. 

Ukoliko tek krećete u potragu za krovom nad glavom za sebe i porodicu, kao što rekosmo, naoružajte se strpljenjem i za početak pregledajte ponudu na sajtovima građevinskih kompanija i firmi. Imajući u vidu lokacije i savete koje smo pomenuli biće vam lakše. Ali, požurite jer cene zbog nedovoljne ponude stalno rastu. I evo da vam prvi poželimo srećno useljenje.

Komentara
Očitavanje..