Topla voda s limunom rešava jedan veliki problem i vraća osmeh na lice!

Čaša tople vode s malo limuna ujutro podstiče rad creva i omogućava uklanjanje toksina, kaže nutricionista Milka Raičević.

Nakupljeni toksini u crevima, koji se tamo svakodnevno talože, mogu da nam naprave niz problema i bolesti! To su različiti crevni poremećaji, nadimanje, gasovi, zatvor, debljanje, promene na koži, tvrda stolica. Na sreću, postoje prirodni lekovi za ovaj problem, a jutarnje ispijanje tople vode s limunom jedan je od najefikasnijih.

Čaša tople vode s malo sveže isceđenog limuna ujutro čisti creva i uklanja prljavštinu koja se tu nakupila u prethodnog dana. Podstiče rad probavnog sistema i rad creva, i na taj način omogućuje uklanjanje nakupljenih toksina. Ukoliko vam ujutru prija ovaj napitak, pijte ga svakog dana. U suprotnom, limun zamenite kašikom meda ili jednostavno popijte samo mlaku ili toplu vodu – savetuje nutricionista Milka Raičević.

Prema njenim rečima bolja probava uspostavlja se promenom životnih navika.
– To podrazumeva svakodnevno unošenje namirnica koje su izvor celuloznih vlakana, kao što su integralne žitarice, sveže voće i povrće, probiotici. Laneno seme je takođe odličan prirodni lek jer sadrži dosta sluzi i pomaže drenaži creva. Moj savet je da svakog jutra, bar tri nedelje, za doručak jedete kiselo mleko sa dve–tri kašike mlevenog lanenog semena – kaže Milka Raičević.

Sredite probavu nabrzaka
Spanać + zelje
U svoj jelovnik bi trebalo da uvrstite spanać i zelje, jer su ove namirnice bogate vlaknima, a nemaju veliku kalorijsku vrednost. One pružaju sitost i lako se vare, a prava su riznica vitamina i minerala.
Sušene kajsije + kefir
Oko 50 g sušenih kajsija prvo prelijte toplom vodom, pa zatim izmiksajte sa 200 ml kefira.
Banana + jogurt
Izmiksajte jednu bananu i 150 ml probiotskog jogurta, pa razredite sa 100 ml vode.

S obzirom na to da fizička aktivnost stimuliše crevnu peristaltiku, naša sagovornica savetuje da svakodnevno prošetate makar pola sata.
– Svakodnevna šetnja će probuditi vaša lenja, uspavana creva! Naravno, trebalo bi da pijete dosta vode i čajeve od kantariona i majčine dušice.

Komentara
Očitavanje..