Upravo o trudnicama i letovanju, sve na jednom mestu, objasnila vam je dr Vesna Vukotić Pavlović, ginekolog i akušer, na sajtu trudnocaizdravlje.rs.

Trudnicama će kupanaje u morskoj vodi  i boravak na moru, poboljšati zdravstveno stanje i estetski izgled i doneti pravu relaksaciju.

Ne postoji ništa romantičnije nego šetnja na plaži tokom dana ili uveče, sa izvanrednim zalaskom sunca kao pozadinom, uz mirise mora i vegetacije u najboljem društvu – društvu vašeg partnera.

Na nedelju dana ili dve nedelje vašeg godišnjeg odmora, pokušajte da zaboravite na sve obaveze koje su pred vama, planove oko kupovina bebi opreme, krečenja, odlaske na zdravstvene kontrole i izbor porodilišta… Ovo dragoceno vreme koje pripada samo vama i vašem životom izabraniku neće se više ponoviti! Eto prilike da učvrstite bliskost i zajedno doživite  trenutke koje ćete pamtiti. Pri tome i beba je sa vama!

Sredina trudnoće, odnosno drugi trimestar, je najprijatniji period za putovanje. U prvom trimestru zadovoljstvo putovanja može da vam pokvari osećaj mučnine koji često prati ovaj period i ceo organizam je osetljiviji jer se tek privikava na novo stanje.

Da biste na odmoru bile mirne pre polaska se posavetujte sa lekarom
DA BISTE NA ODMORU BILE MIRNE PRE POLASKA SE POSAVETUJTE SA LEKAROMFOTO: PROFIMEDIA

Pre nego što planirate odmor

Svaka trudnica koja planira odmor treba da poseti svog izabranog ginekologa i posavetuje se.

Nakon pregleda i uvida u vaše zdravstveno stanje ginekolog će proceniti kakvo je stanje vaše trudnoće, da li vam je preporučen odmor – putovanje. Ginekolog će vam dati i savet šta od lekova možete kao trudnica, bezbedno poneti u svojoj putnoj apoteci.

Uzmite lekarsku potvrdu u kojoj se pismeno potvrđuje da vam termin porođaja nije blizu.

Potvrda ginekologa o vašoj trudnoći i terapiji koju koristite biće vam potrebna ukoliko na letovanju budete imali potrebe za lekarom, kako bi on imao bolji uvid u vaše zdravstveno stanje. Ova potvrda će vam biti potrebna i ukoliko planirate putovanje avionom.

Prevozno sredstvo

Avion

Do 36. nedelje trudnoće, trudnice mogu bezbedno da putuju avionom.

Od 28. nedelje trudnoće trebalo bi da sa sobom imate lekarsku potvrdu u kojoj se pismeno potvrđuje da vam termin porođaja nije blizu ako putujete avionom.

Pri čekiranju prijavite da ste trudni i tražite sedište uz prolaz, kako biste imali više prostora za noge i da biste bili mobilniji, jer ukoliko let traje duže ( više sati ) poželjno je da svakih sat vremena ustanete i prošetate.

Trudnice koje imaju proširene vene, trebalo bi da obuku čarape za vene – ili specijalne čarape – airsocks (tzv. vazdušne čarape).

Automobil

Trudnice sa zdravom i urednom trudnoćom mogu putovati automobilom u toku cele trudnoće.

Sigurnosni pojas stavite ispod trbuha, ne preko njega.

Automobil treba da bude dobro provetren pred put i da se u toku vožnje prave češće pauze,  kako bi trudnica protegla noge, tj. prošetala i promenila položaj (što će osigurati i dotok kiseonika detetu), osvežila se vodom (flaširanom)… U toku pauza  automobil treba parkirati u hladovini i pre nastavka putovanja opet dobro provetriti.

Voz

Najudobnije prevozno sredstvo za trudnicu je železnički prevoz, jer trudnica može da bude mobilna u svakom trenutku kada poželi i ima potrebu da ustane i prošeta. Najkonformnije je ići spavaćim kolima. Obucite se udobno i budite bezbrižne, jer truckanje neće naškoditi vašem plodu.

Na moru

Na moru nemojte roniti, odmor provedite u laganoj šetnji i laganom plivanju (ne idite daleko od obale).  Leškarite u hladovini i ne zaboravite šešir, naočare za sunce i kremu sa visokim procentom zaštite za UV zrake.

Potrebno je da se hidrirate dovoljnom količinom vode (flaširane). Pazite na temperaturu mora – more ne sme biti prehladno. Plivanje je inače korisna i zdrava aktivnost u trudnoći. Nabavite obuću za more, radi vaše zaštite (da se ne okliznete, da ne stanete na ostar predmet…). Izbegavajte boravak na plaži u periodu od 11 do 16 sati.

Plivanje u bazenima nije preporučeno u trudnoći, obzirom da se u bazenima kupa veliki broj ljudi, moguće su infekcije ali i alergijske reakcije na hemikalije koje se koriste za higijensku bezbednost vode u bazenima.

Hrana

Jedite dobro termički obrađene namirnice.

Koristite isključivo flaširanu vodu za piće, jer su vode iz česme, čak i tamo gde su dozvoljene za piće, različitog sastava od one vode na koju je vaš organizam navikao i može lako doći do problema (dijareje i drugih problema digestivnog i crevnog trakta).

Bilo bi poželjno da na letovanju koristite Probiotik (1 dan pre polaska na put i svo vreme letovanja 1 dnevno), naročito ako putujete u Egipat, Tunis, Kipar, Maroko…

I da, ima još važnih stvari koje bi trebalo da znate o putovanjima i trudnoći, koje možete da pronađete na sajtu trudnocaizdravlje.rs.

trudnocaizdravlje.rs