I vama se dešava da preskočite doručak? Domaći stručnjak objašnjava zašto je ovo opasno

Još od malih nogu nas uče da je doručak glavni obrok. Zbog ubrzanog životnog ritma, to često zaboravljamo.

Ako ne doručkujete, brže ćete se ugojiti

Prema rečima nutricioniste Milke Raičević, rutina preskakanja doručka ne samo da je nezdrava, već može da ima prilične posledice po zdravlje, ali i po telesnu težinu.

– Iako ne osećate glad odmah, kako vreme odmiče koncentracija počinje da opada, javljaju se glavobolje, nesvestica, pa u nekim slučajevima i nagon za povraćanjem. Energija drastično opada, a vaš organizam u žudnji za njom počinje da slabi. Metabolizam umesto da se ubrza naglo usporava, što dovodi do zaustavljanja procesa gubljenja kalorija i dovodi do povećanja telesne težine – objašnjava Milka Raičević.

Prema njenim rečima, upravo preskakanje doručka predstavlja pravi bumerang za krvne sudove, pritisak i metabolizam, a šećer u krvi će konstantno biti nestabilan. Prvi obrok je idealan ako sadrži kombinaciju proteina, vlakana i povrća. 

NAJBOLJE KOMBINACIJE ZA DORUČAK

OVSENA KAŠA

Uveče pomešajte tri kašike ovsenih pahuljica sa kefirom, dodajte par zrna suvog grožđa i brusnice, a ujutru ćete imati spreman obrok. Ili prokuvajte mleko (možete zagrejati ovseno, kokosovo ili bademovo) i prelijte ga preko ovsenih pahulja. Poklopite i ostavite da odstoji par minuta.
bogata lipidima.

Ovas je bogat vitaminom E, poboljšava koncentraciju, štiti krvne sudove i snižava holesterol. Takođe, ovsene pahuljice predstavljaju sjajan izvor lipida, masti koje se nalaze u biljnim i životinjskim jedinjenjima.

JAJA SA SLANINOM ILI ĆURETINOM

16361_stock-photo-omelette-with-ham-bacon-and-vegetables-close-up-shutterstock_47149117_630x0

Napravite kajganu ili omlet od jaja za jednim tanjim parčetom slanine ili dodajte malo ćuretine bez soli. Uz ovakav doručak poželjno je da pojedete porciju salate od svežeg sezonskog povrća.

IZVOR PROTEINA
Jaja su odličan izvor proteina, bogata su mineralima i vitaminima. Mnoga istraživanja pokazala su da doručak koji sadrži jaja povoljno utiče na metabolizam, kognitivne sposobnosti i koncentraciju.
bogat vlaknima

Iako želite da smanjite telesnu težinu, ne bi trebalo da izbacite hleb sa svog jelovnika. Radije se odlučite za integralni sa celim zrnima žitarica i tostirajte ga. Hleb predstavlja rudnik korisnih supstanci, sadrži složene šećere i vlakna koja daju osećaj sitosti. nutricionista

INTEGRALNI TOSTIRANI HLEB

5217_dvopek-01-foto-Shutterstock_630x0

Prepecite dva tanja parčeta integralnog hleba i premažite ih namazom. To može da bude tahini, humus, pašteta od tune ili puter. Trudite se da ne koristite kupovne namaze, već ih pravite sami jer ćete na taj način kontrolisati unos soli.
Za „Švedskom dijetom” poludeo je ceo svet, a evo šta o tome kaže naš nutricionista

 

Žena

Komentara
Očitavanje..