Zašto je neophodna pravilna noćna nega kože?

Noćna krema vrlo je važan deo svake pravilne nege. Međutim većina žene zapravo ni ne znaju pravu razliku između dnevnih i noćnih krema.

“Kako krema zna da li je dan ili noć?“ Krema to naravno ne zna, ali naša je koža i te kako svesna koje je doba dana te ima sasvim različite funkcije danju i noću.

Dok je s jedne strane noć vreme kada se naš organizam odmara i usporava većinu telesnih funkcija (puls, krvni pritisak, telesna temperatura, disanje), s druge strane naša koža noću veoma intenzivno i ubrzano radi, dok je danju usmerena na zaštitu od stresa, bilo onog iz okoline (UV zračenje, hladnoća, zagađenost) ili onog fiziološkog (stvaranje slobodnih radikala). S toga se noću u koži odvija nekoliko procesa koji su drugačiji od onih koji se događaju u koži tokom dana:

Intenzivno obnavljanje kože

Obnavljanje kože je noću znatno brže i intenzivnije. Istraživanja su pokazala kako je regeneracija kože gotovo dvostruko veća noću nego danju, a posebno je intenzivna u periodu između 23:00 i 04:00 sati. U tom se periodu najpre popravljaju tokom dana nastala oštećenja, neutralizuju slobodni radikali te se posebno povećava proizvodnja kolagena, ali i ostalih strukturalnih elemenata kože poput elastina i keratinocita.

Savet: pobrinite se da vaša noćna krema obiluje aktivnim sastojcima koji podstiču obnavljanje kože.

Koža noću bolje prima aktivne sastojke

Noć je idealno vreme kada koža mnogo bolje može primiti i iskoristiti aktivne sastojke. Danju je naime naša koža izložena UV zračenju koje može smanjiti učinkovitost aktivnih sastojaka. Osim toga, noću se aktivni sastojci ne moraju „takmičiti“ s aktivnim sastojcima iz ostalih proizvoda poput šminke, krema sa zaštitnim faktorom i sl.

Savet: koristite negu koja sadrži biljna umesto mineralnih ulja, jer se mineralna ulja ne upijaju u kožu, već ostaju na površini kože stvarajući zaštitni sloj koji je noću koži potpuno nepotreban, budući da nije izložena spoljašnjim faktorima.

Temperatura kože noću je veća

Dok je naša telesna temperatura usled smanjenih aktivnosti noću, niža, temperatura kože noću je blago povišena. Zbog toga aktivni sastojci iz proizvoda za negu mogu prodirati dublje u slojeve kože te tako i bolje delovati.

Savet: jednom do dva puta sedmično napravite piling ili masku kako biste uklonili sve izumrle ćelije, kao i pročistili pore i time osigurali da se noćna krema još bolje upije u vašu kožu.

Noću je povećan transepidarmalni gubitak vode

Transepidermalni gubitak vode (eng. TEWL) definisan je kao količina vode koja preko epiderma isparava iz našeg organizma. Prema istraživanjima, transepidermalni gubitak vode je najveći tokom noći, dok ujutro pada na minimalnu količinu. S toga noću često možemo osetiti zatezanje ili svrab kože.

Savet: pobrinite se da vaša noćna krema obiluje hidratantnim aktivnim sastojcima koji će nadoknaditi vlagu izgubljenu tokom noći.

Noću se povećava proizvodnja melatonina

Melatonin je hormon koji proizvodi žlezda epifiza. Proizvodnja melatonina započinje kad se spusti mrak, dok sunčeva svetlost tu proizvodnju zaustavlja. Melatonin učestvuje u proizvodnji ženskih spolnih hormona koji određuju vreme početka menstruacije, dužinu menstrualnog ciklusa, kao i vreme ulaska u menopauzu. Neka istraživanja pokazuju kako nivo melatonina može biti povezan sa starenjem.

Funkcija melatonina u koži je ta da neutralizuje oštećenja nastala UV zračenjem zbog svog snažnog antioksidativnog delovanja u ćelijama. Melatonin igra i važnu ulogu u podsticanju obnavljanja kože, a manjak tog hormona na koži se ogleda sivim tenom, tamnim podočnjacima, kao i upalnim procesima.

Savet: osigurajte svojoj koži dovoljno vremena da stvori odgovarajući nivo melatonina, pa s toga zamračite prostoriju u kojoj spavate.

Razina kortizola noću pada

Kortizol je stimulirajući, stresni hormon kojeg luče nadbubrežne žlezde, a čija povećana koncentracija može uzrokovati stanjivanje kože, strije , kao i nastanak hiperpigmentacijskih mrlja. Noću se količina kortizola smanjuje.

Savet: izbegavajte gledanje televizije ili čitanje loših vesti tokom večeri. Ovakve aktivnosti mogu podstaći stvaranje ovog stresnog hormona.

Noć je idealno vreme da koži osigurate sve što je potrebno kako bi se savršeno obnovila te kako bi ujutro izgledala predivno.

Pobrinite se s toga da:

1. Pre odlaska na spavanje obavezno očistite lice

Bez obzira koliko umorni i iscrpljeni bili nakon napornog dana, ne dopustite si da ikada preskočite čišćenje lica. Čišćenje je ključan korak kojim ćete ukloniti, ne samo make-up, nego i sve ostale nečistoće koje se u toku dana nakupe na površini lica, mešajući se sa sebumom i šminkom. Vodite računa o tome da čistač bude delotvoran, ali dovoljno nežan da ne ošteti hidrolipidni film koji koži služi kao zaštitna barijera od gubitka vlage iznutra, te štetnih faktora spolja. Odaberite čistač prema tipu kože i načinu na koji volite čistiti lice (uz pomoć blazinica ili umivanjem lica).

2. Svojoj koži osigurajte kvalitetnu noćnu kremu

Tajna noćnih krema je upravo u tome da su bogate aktivnim sastojcima koji podstiču obnavljanje kože. Noćne kreme obično imaju i nešto bogatije teksture od dnevnih te tako koži pružaju više hranjivih i hidratantnih sastojaka te jačaju njen zaštitni sloj.

3. Nastojte zaspati pre 23h

Budući da procesi obnove kože započinju oko 23 sata, potrudite se da do tada već sanjate nešto lepo. Ako mislite da je nemoguće da tako rano zaspete, pokušajte ispuniti sledeće uslove:

  • Večerajte najkasnije oko 19 sati.
  • Stvorite atmosferu za spavanje u svojoj spavaćoj sobi: zamračite je do nivoa koji vam odgovara, a temperaturupodesite na 19°C.
  • Ne koristite elektronske uređaje (mobilni telefon, tablet, računar) pre spavanja i izbegavajte bilo kakvo elektromagnetno zračenje.
  • Nikako nemojte čekati da zaspete ispred televizora.
  • Ne razmišljajte o tome kako ne možete zaspati, već lezite u krevet, opustite sve mišiće tela počevši od glave i razmišljajte o onome što vas smiruje.

Zapamtite da je za usvajanje bilo koje navike potrebno oko 2 meseca, s toga budite istrajni u nameri da stvorite naviku zdravog spavanja. Ovi jednostavni rituali pokazaće rezultate već nakon nekoliko meseci primene, a koža će vam na tome zahvaliti blistavim i odmornim izgledom.

Jeste li znali?

  • Vreme koje provedemo spavajući trebalo bi predstavljati 1/3 ukupnog provedenog života.
  • Danas prosečno spavamo 1,5 sat manje nego pre 50 godina.
  • Istraživanje britanskog Univerziteta Surrey pokazalo je da manjak sna utiče na čak 700 različitih gena, a svaki osmi čovek noću spava manje od 6 sati.
  • Istraživanje University Hospital Case Medical Center iz Clevelanda, Ohio, provedeno na 60 žena u dobi između 30 i 49 godina pokazalo je da 2 sata manje sna dnevno osobu čini 4 do 5 godina starijom u izgledu.
  • Manjak sna donosi niz negativnih posledica poput usporavanja metabolizma, dobijanja na težini, slabljenja imuniteta, smanjenu sposobnost nošenja sa stresom, dok dugotrajni periodi bez sna mogu imati još ozbiljnije posledice poput povećanog rizika od dijabetesa, moždanog udara, kardiovaskularnih bolesti pa čak i raka, zatim gubitka pamćenja, oštećenja kostiju…

izvor:cosmopolitan.rs

Komentara
Očitavanje..