Namirnice zbog kojih će kosa biti kvalitetna i lepa (kao sa reklame)

Za predivnu kosu nije potreban dobar frizer, već kvalitetna ishrana…

Sve ono što želite od svoje kose: sjaj, snagu, jačinu, više volumena i manje masnih pramenova ishrana može i te kako popraviti! Kako biste učinili svoju kosu što kvalitetnijom i jačom, napravili smo mali vodič kako će vam namirnice iz vašeg frižidera upravo u tome pomoći.

U nastavku pročitajte koji su to sastojci od presudne važnosti kada govorimo o zdravlju i izgledu vaše kose…

Biotin

Naše telo već proizvodi biotin, pa njegova konzumacija nije od presudne važnosti osim ako je u manjku. Jako je važno da imate uravnoteženu ishranu koja sadrži namirnice bogate biotinom – poput jaja, badema i avokada.

Gvožđe

Gvožđe  pomaže telu u stvaranju crvenih krvnih zrnca koje prenose kiseonik vašem temenu i folikulima kose koji su zaslužni za rast. Manjak gvožđa usko je povezan s gubitkom kose. Spanać je jedna od namirnica koja je najbogatija gvožđem pa ga svakako što češće uključite u svoj ručak.

Proteini

Proteini su ključni za rast dalka, posebno onih na našem temenu. Kosa dobija svoju strukturu iz proteina koji se zovu keratini, a ako ih u telu ima manjka kosa će rasti sporo, a vlasi će biti slabe i tanke. Hrana koja sadrži dosta proteina je meso piletine, svinjetine i čiste govedine. Ako ste vegetarijanac, preporučujemo tofu, sočivo i soju kao izvrsne izvore proteina.

Vitamin C

Vitamin C se koristi u proizvodnji kolagena – vlakna koje pomažu folikulima naše kose da ostanu zdrava i da ne pucaju. Narandže, rajčice i paprika najbolji su izbor za prirodan izvor vitamina C.

Vitamin A

Vitamin A je krucijalan za rast kose i zdravo teme. Manjak vitamina A može dovesti do suve, beživotne kose. S druge strane, previše vitamina A može biti razlog prekomernog opadanja kose. Slatki krompir, kelj i šargarepa su odličan izvor beta-karotena, koje telo pretvara u vitamin A.

Cink

Cink pomaže u jačanju tkiva kose, ali je i zaslužan za bolji sveukupni imunitet tela. Morski plodovi imaju dosta cinka i generalno su dobar izvor čistih proteina.

izvor: Wall.hr

Komentara
Očitavanje..