Zašto je NEOPHODNO smanjiti unos kafe ukoliko koristite pilule za kontracepciju?

Maksimalno dve šolje dnevno…

Za žene koje se štite od neželjene trudnoće uzimanjem kontracepcijskih pilula ili nekih drugih hormonskih preparata, kafa može imati negativne efekte.

Naime, hormonska kontracepcijska sredstva produžavaju razgradnju kofeina pa kafa deluje snažnije na te žene. Zbog toga žene koje uzimaju antibebi pilule (ili neka druga hormonska sredstva) moraju ograničiti unos kafe na maksimalno dve šoljice na dan.

Kafa deluje drugačije ako uzimaš pilule  

Znak preteranog konzumiranja kafe može biti nesanica ili unutrašnji nemir. U najgorem slučaju može čak doći do bolesti vaskularnog sistema.

Zbog toga obavezno moraš paziti na to da piješ manje kafe dok god uzimaš kontracepcijske tablete.

kontraceptilne pilule

Foto: Profimedia

 

Najbolje je da o tome porazgovaraš sa svojim ginekologom koji će te informisati o svim mogućim rizicima povezanim za uzimanje pilula.

Broji se više od onoga što je na tanjiru  

Opšte je poznato da zdrava i uravnotežena ishrana može sprečiti gojaznost. Međutim, brazilski naučnici tvrde da nije jedino važno šta se jede, nego i kako se jede. Odnosno:

– Ljudi ne moraju paziti jedino na to koje namirnice konzumiraju – takođe moraju da izbegavaju ometajuće faktore za vreme jela!

Foto Pixabay
Izvor/Autor SrbijaDanas
Komentara
Očitavanje..

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete da odustanete ako želite. Prihvati Opširnije