Zdrav i lep osmeh uz mininalno truda

Ma šta mnogi govorili, spoljašnji izgled jeste važan, ali ne i jedini i najbitniji. Svi nekako volimo da ispadnemo lepo na fotografijama, a svaka fotografija je lepša kada je na njoj nasmejana osoba. Lep osmeh prikriva druge eventualne nedostatke, i predstavlja nešto što privlači najviše pažnje. S druge strane, lep osmeh zahteva i brigu i naročitu negu zuba, jer su oni izloženi mnogim uticajima koji im narušavaju izgled.

Prirodni način da zube učinite beljim

Prirodno je da u rešavanje nekih zdravstvenih problema ili estetskih nedostataka u pomoć pozovemo prirodu i prirodne preparate. To je ujedno i bolje nego da se odmah posegne za hemijom i preparatima od veštačkih sastojaka. Postoje razni načini izbeljivanja kod kuće, kao što je upotreba sode bikarbone, limuna, jabukovog sirćeta, kokosovog ulja, aktivnog uglja i tako dalje. Spisak namirnica nije mali. Međutim, zamk je u tome što i tu treba voditi računa, i da preterana upotreba tih namirnica može oštetiti gleđ i napraviti veću štetu nego korist. Zato je bolje da sve, pa i to, radite nakon konstovanja sa zubarom.

Redovni odlasci o zubaru – razmislite i da ugradite fasete

Ukoliko niste pristalica “uradi sam” eksperimenata sa zubima, obratite se najpre svom zubaru, koji će tačno znati da vas uputi u onu proceduru koja je najbolja i odgovarajuća za vas. Jedan od gotovo sigurnih predloga, ukoliko vam treba manja korekcija oblika i beline zuba, jesu sigurno fasete za zube. Ugradnjom faseta, pacijent dobija mogućnost da poboljša zagrižaj, nadoknadi neki deo zuba koji nedostaje. Treba imati na umu da to nije potpuno neinvazivna procedura, jer, da bi se postavila ta navlaka na zub, potrebno je izbrusiti sam zub (koji mora biti zdrav i u dobrom stanju, inače neće moći da prihvati fasetu).

Izbeljivanje strogo pod nadzorom stomatologa

Onda kada ne želite da dođete u opasnost da vam se brušenjem ošteti gleđ i da vam se uklanja deo zuba koji je zdrav i neokrnjen, pitajte stomatologa za drugu metodu izbeljivanja zuba. Velika je verovatnoća da će predložiti najsavremeniju varijantu izbeljivanja zuba laserom. To znači da je dovoljno da u samo jednoj poseti zubaru dobijete i do nekoliko nijansi belje zube. Međutim, za najbolje rezultate, posle određenog vremena treba ponoviti proces. Ukoliko se odlučite za tretman izbeljivanja kod kuće, gde od zubara dobijate gel i providnu foliju koju stavljate u toku dve nedelje, uz strogo poštovanje uputstva koja vam je stomatolog prethodno dao.

Ništa bez zdravih navika

Redovna nega zuba, a tu se pre svega misli na redovno pranje i čišćenje koncem, osnova je za svaku dalju estetsku intervenciju na zubima. Nijedna od veštačkih nadogradnji, kao što su keramičke krunice i fasete, ne mogu se raditi ako zub ili koren nije zdrav i dovoljno jak da ih izdrži. Najbolje je da ne dođe ni do kakve intervencije, ali nečiji zubi prirodno nemaju dovoljnu belinu pa se mora i tome pribeći. Zaključak jeste da sve treba raditi sa velikom pažnjom, dobrom informisanošću i medicinskim nadzorom, i da izgled svojih zuba poverite iskusnim i stručnim profesionalcima.

Foto Pexels
Komentara
Očitavanje..