Žene širom sveta ne prestaju da kupuju popularnu CRNU MASKU a ona sadrži sastojak koji ne bi smela!

Ova „svemoguća“ maska se može nabaviti isključivo preko interneta, a mnoge korisnice su se verovatno grdno pokajale. 

Reč je o crnoj maski za lice, koja se sastoji od vode, polivilnog alkohola, propilena glikola, uree, arome, ali i jodopropinila butilkarbamata, zbog kojeg je sve više proizvoda u državama Evropske unije povučeno sa tržišta.

Jodopropinilni butilkarbamat, biocid (sredstvo za ubijanje živih bića, a koristi se u komunalnoj higijeni zbog dezinfekcijskog svojstva) je česti profesionalni alergen, koji izaziva simptome poput nekontrolisanog svraba, crvenila, otoka i ljuštenja kože.

– Alergije su dosta nepredvidive, ljudi ni ne znaju da su alergični dok prvi put ne dođu u kontakt sa nekim određenim alergenom, te je veći problem što većina proizvođača ne pišu sve sastojke svojih proizvoda. Novi proizvod se prvo treba testirati stavljajući ga na malu površinu kože te pričekati neko vreme da se vidi hoće li biti nekakvih reakcija – kaže spec. dermatovenerolog dr Dinko Kaliterna.

nega lica i kože

– Jodopropinil butilkarbamat može izazvati iritaciju, a alergija i iritacija se mogu isto manifestirati, a iritacija ako se ponovi, može preći u alergiju. Morate više puta koristiti proizvod da biste ustanovili da li je reč o alergiji – objašnjava dr Kaliterna. 

Jodopropinil butilkarbamat se nalazi u raznim premazima za stolariju, a njegova uloga je zaštita od štetočina koje inače napadaju drvo. Upravo je on odgovoran za teško skidanje maske sa lica, koja se, po uputstvu, mora držati najmanje 60 minuta.

Mlada Kečet Rejnor iz Merilenda nedavno je testirala kremu i svoje iskustvo podelila na Jutjubu.

Komentara
Očitavanje..