3 DA za brusnice! Proleće je pravo vreme za crvene bobice

Jarkocrvene bobice brusnice, ukusne i zdrave, idu i sa mesom, i sa sirevima, i sa drugim voćem. Neodoljive su sušene, kandirane, kao sok, u kolačima… Koji bi uopšte još razlog postojao da ih ne uključimo u svakodnevnu ishranu? A prednosti je mnogo!

LEČE URINARNE INFEKCIJE
Zahvaljujući hipurnoj kiselini, koja ima snažan antibiotski efekat, brusnice eliminišu bakterije koje izazivaju urinarnu infekciju. Mogu čak i da je preveniraju ometajući spajanje bakterija za ćelije urinarne sluznice i pre nego što bi i započele invaziju. Sprečavaju infekciju, ali je uspešno i leče, i to zahvaljujući proantocijanidinima, fito-jedinjenjima koja imaju i antikancerogeno dejstvo. Infekcije urogenitalnog sistema mnogo češće muče žene. Najčešće ih izaziva bakterija ešerihija koli, izlečiva, ali uporna. Pored mnogih prirodnih rešenja za ovu boljku, brusnice se smatraju najdelotvornijim.

ČAJ OD BRUSNICE ZA URINARNE INFEKCIJE
U 0,5 litara vode kuvajte 30 grama suvih plodova brusnica dok polovina tečnosti ne ispari. Dodajte kašičicu meda i pijte tri puta dnevno posle jela po šolju čaja. Ukoliko imate povišen nivo šećera u krvi, čaj ne zaslađujte medom.

17641_stanglica-shutterstock_58598833_630x0

SKIDA KILOGRAME I JAČA IMUNITET
Brusnica je bogata vitaminima C i B, beta-karotenom, gvožđem, kalijumom, kalcijumom, magnezijumom. Predstavlja moćnu kombinaciju elemenata za jačanje imuniteta. Dobro ju je uzimati kao preventivu u sezoni gripa, ali i za oporavak od bolesti.

U 100 grama svežih brusnica ima samo 15 kalorija. Ako jedete sušene, a na dijeti ste, budite pažljiviju jer na 100 grama sadrže 60 kalorija. Bogate nutrijentima, održavaju osećaj sitosti, a visok sadržaj vlakana podstiče probavu i ubrzava metabolizam. Sladite se i mršajte, to je jedinstvena formula koju nude brusnice.

111185_br-2-profimedia0164587589_630x0

POBOLJŠAVA VID I ŠTITI OD DIJABETESA
Brusnice sadrže antocijanine i proantocianide, kao i druge supstance koje poboljšavaju vid. Takođe, snižavaju nivo šećera u krvi, pa se preporučuju osobama koje imaju dijabetes. Naravno, ako se pravi slatko ili sok od ove voćke, treba obratiti pažnju da se u tom slučaju ne stavlja šećer.
Brisnice su bogate je i antioksidantima koji smanjuju negativan uticaj lošeg holesterola u krvi i štite od slobodnih radikala. Sprečavaju mnoge bolesti kardiovaskularnog sistema.

Žena

Komentara
Očitavanje..