5 nezgodnih pitanja na razgovoru za posao i kako ih izbeći

Iako živimo u 21. veku, položaj žena i dalje nije onakav kakav bismo volele da bude. Ponekad nam deluje kao da smo potpuno ravnopravne, ali postoje trenuci kada se svaka od nas oseća diskriminisano. Jedna od takvih situacija je, nažalost, često i razgovor za posao.

U ovom tekstu možete pronaći 5 pitanja koja najčešće izazivaju burne reakcije kod žena i 5 saveta kako da ih pametno izbegnete i date kompromisni odgovor koji će pokazati vaš stav, a istovremeno povećati šansu da dobijete posao koji želite.

1. Da li ste udati?

Ovo je pitanje koje mnoge žene smatraju uvredljivim i to je zaista vaša lična stvar koja ni na koji način ne bi trebalo da utiče na odluku poslodavca da li će vas zaposliti ili ne.

Moguće je da ovim pitanjem poslodavac želi da proveri vašu finansijsku situaciju ili motivisanost za rad, ali moguće je i da želi da sazna detalje o vašem privatnom životu iz nekog drugog, neprimerenog razloga.

Pokušajte da razumete ton kojim je pitanje postavljeno i odgovorite u skladu sa tim. Ukoliko ne želite da date ovu informaciju, na jasan i staložen način stavite to do znanja poslodavcu.

2. Zbog čega ste prestali da radite kod prethodnog poslodavca?

Pitanje nalik ovom dovodi vas u neprijatnu situaciju jer vam nije jasno da li poslodavac možda želi da sazna informacije iz prve ruke o konkurentskoj firmi ili pak proverava vašu diskreciju i lojalnost.

To ne možete znati, ali možete odgovoriti diplomatski i objasniti da ste vi želeli priliku za napredovanje i da ste oduvek sanjali o poslu koji vam je ovde ponuđen.

110903_52601561monkeybusinessfemaleinterviewer-crp_630x0

3. Da li bi vam smetalo da radite u timu gde ste vi jedina ženska osoba?

Mnogi poslovi se, potpuno nepravedno, i dalje smatraju „muškim poslovima“. Ako vam poslodavac postavi pitanje poput ovog, moguće je da brine kako ćete se snaći jer ima predrasude o ženama koje obavljaju taj posao, ali isto tako je moguće da vam se divi na hrabrosti i odlučnosti.

U oba slučaja pravi odgovor na ovakvo pitanje je vaš CV. Podsetite poslodavca na stručnost koju posedujete i sertifikate koji o tome svedoče i objasnite mu da ne pravite razliku između stručnjaka na osnovu njihovog pola već na osnovu znanja. Tako ćete ga podsetiti na prave vrednosti i pokazati čvrst stav u isto vreme.

4. Da li imate ili planirate decu?

Pitanja o planiranju porodice izazivaju najviše negodovanja kod žena. Poslodavcima se ne isplati trudničko bolovanje i zbog toga postavljaju ovakva pitanja, iako po zakonu nemaju pravo da diskriminišu žene koje u budućnosti planiraju da osnuju porodicu.

Sa druge strane, pojedini poslodavci radije biraju žene sa porodicom jer im majčinstvo garantuje odgovornost i posvećenost poslu. Kada je o ovakvim pitanjima reč, najbolje je da odgovorite iskreno, ali da naglasite svoje organizacione sposobnosti i ambicije koje vam neće dozvoliti da zapostavite jednu odgovornost na račun druge. Ukoliko vas neko zbog vašeg odgovora na ovo pitanje ne izabere, nije ni bio pravi poslodavac za vas.

110905_jobapplicantshavinginterview2crp_630x0

5. Koliko godina imate?

Iako staro pravilo lepog ponašanja kaže da damu ne treba pitati za godine, kada je o poslu reč situacija je drugačija. U nekim zemljama, kao što je SAD, zakonom je zabranjeno pitati za godine na razgovoru za posao. Na ovim prostorima je to obično prvo pitanje koje poslodavac postavi.

Ako ne želite da otkrijete broj godina, fokusirajte se na godine radnog iskustvo i veštine koje ste razvili. Na taj način će poslodavac dobiti odgovor koji je tražio, a vi ćete izbeći odgovor koji ne želite da date.

Razgovori za posao su okolnosti u kojima vlada specifična atmosfera, jer obe strane osećaju određenu dozu pritiska. Ipak, na vama je da procenite da li je poslodavac dobronameran ili zaista ima uverenja sa kojima se vi ne slažete.

Ono što je najvažnije je da svojim kvalifikacijama postanete najbolji izbor za svakog poslodavca. Na taj način nećete izbeći sva nezgodna pitanja, ali ćete svakako umanjiti njihov značaj. Kada budete došli u poziciju da možete da birate poslodavca za kog želite da radite, moći ćete jasno i glasno da kažete da ne želite da odgovorite na pitanja koja nemaju veze sa poslom za koji ste se prijavili.

Dobar CV koji sadrži sertifikate i svedoči o vašoj stručnosti u oblastima koje su uvek tražene daće vam ovu slobodu.

Žena

Komentara
Očitavanje..