4 meseca radili ovu vežbu samo minut dnevno: Rezultati zapanjili i naučnike!

Više nemate izgovor da se ne bavite nikakvom fizičkom aktivnošću, jer treba da izdvojite svega 60 sekundi za svoje zdravlje i izgled

Godinama stručnjaci govore da je za zdravlje i kondiciju najbolje vežbati bar tri puta nedeljno po najmanje 45 minuta.

Mnogi vežbači toga se striktno i drže, ali američki naučnici nakon 12 nedelja istraživanja dokazali su da je zapravojedan minut vežbanja dovoljan za zdravlje!

Visoki intenzitet

Naučnici sa Univerziteta u Ontariju sproveli su istraživanje na devet zdravih mladića koji su tokom jednog minuta izvodili vežbe visokog intenziteta. Taj minut vežbanja podelili su na tri faze po 20 sekundi u kojima su vežbači dali svoj maksimum.

Odabrali su vožnju bicikla.

Nakon dvadeset sekundi jakog intenziteta, vežbači su vozili bicikl dva minuta laganim tempom. Druga grupa vežbača radila je klasične treninge koji su trajali 45 minuta, ali su vežbali istim intenzitetom sve vreme treninga. Takođe, druga grupa vežbala je tri puta nedeljno.

Ispitana je i treća grupa – onih muškaraca koji uopšte nisu vežbali.

Nakon 12 nedelja, istraživači su došli do rezultata koji su pokazali da su benefiti za zdravlje bili gotovo jednaki kod prve i druge grupe, odnosno onih koji su trenirali visokim intenzitetom ceo minut i onih koji su 45 minuta vozili bicikl istim tempom.

Obe grupe su nakon 12 nedelja, u poređenju sa onima koji uopšte nisu vežbali, imale bolju kondiciju, mišićnu funkciju, kao i bolji krvni pritisak.

Prednosti treninga

Osim vožnje bicikla, učesnici istraživanja su trčali. Jedna grupa trčala je 10 minuta jakim tempom, a druga grupa radila je duži, ali lakši trening. Iako su blagodeti vežbanja kod obe grupe bili slični, što pokazuje da nije potrebno provoditi sate da bi se stekla kondicija, naučnici su ipak zaključili da prednosti dužeg, ali lakšeg treninga ima mnogo, pa se takav trening preporučuje onima koji imaju visok pritisak ili druge zdravstvene probleme.

Ali, ko nema vremena, a potpuno je zdrav, može raditi kraće, ali intenzivnije treninge.

Izvor:  jutarnji.hr

Zategnuto telo za 2 nedelje: Najbolje vežbe za stomak i zadnjicu (Video)

Najjednostavnije vežbe za čvrste trbušnjake

 

Komentara
Očitavanje..