Kitnikez se na severu Banata pre samo par decenija pravio skoro u svakoj kući. Danas ga retko ko pravi, što je prava šteta. Prvo zato što izgleda kao želatinasti slatkiš koji se može videti u crtanim filmovima, a drugo zato što je slatkiš koji bez problema opstaje preko cele zime! Budući da sadrži dosta šećera koji je prirodni konzervans, ne treba ga naknadno dodavati. A od toga koliko ga dugo kuvate i na kojoj vatri zavisi koje će boje biti – oker žućkaste ili tamno crvene.

Bilo da ste Vojvođani ili ne, savetujemo vam da se okušate u pravljenju ovog slatkiša i da uzmete najbolje iz Vojvodine – dunje i Sunoko šećerproizveden od najbolje domaće repe.

Zovu ga i sir od dunja
ZOVU GA I SIR OD DUNJAFOTO: SHUTTERSTOCK

Priprema ovog slatkiša nije previše komplikovana.

Sastojci:

Kilogram dunja

800 grama Sunoko šećera

Sok od jednog limuna (ili manje, po želji)

Oljuštene (mada nije obavezno) i iseckane dunje kuvati u soku od limuna. Skuvane dunje zatim ispasirajte (sok koji ostane, može se iskoristiti za sirup). Smesu kuvajte sa Sunoko šećerom, dok se masa ne stegne da bude čvršća od džema. Na kraju možete dodati seckane orahe po želji, neposredno pre nego što ćete smesu staviti u kalup da se ohladi.

*Mali Sunoko savet: Kristal šećer, šećer u prahu, orasi ilibademi mogu biti odlična dekoracija koja istovremeno upotpunjuje i razigrava ukus.

promo