Alternativne terapije za upravljanje diskus hernijom

Ako se suočavate sa diskus hernijom, možda ste već istražili razne konvencionalne terapije i lekove koji su vam dostupni. Međutim, postoji i drugačiji pristup koji može pomoći kad je u pitanju diskus hernija, lečenje alternativnim terapijama. U ovom članku ćemo istražiti različite alternative lečenja kad se jave bolovi kod diskus hernije. Bez obzira da li preferirate prirodne tretmane ili jednostavno tražite dodatnu pomoć pored konvencionalne medicine, alternativne terapije mogu biti vredna opcija o kojoj treba razmisliti.

Akupunktura

Akupunktura je drevna kineska medicinska tehnika koja se koristi već hiljadama godina za lečenje raznih bolesti i stanja, uključujući i diskus herniju. Ova terapija se zasniva na ubadanju vrlo tankih iglica u određene tačke na telu, poznate kao akupunkturne tačke. Veruje se da ove tačke leže duž meridijana, linija energetskog toka u telu, i da ubadanje iglica u ove tačke stimuliše protok energije i pruža olakšanje od simptoma diskus hernije.

Kako akupunktura može pomoći u upravljanju diskus hernijom

Akupunktura se može koristiti kao deo celokupnog režima lečenja diskus hernije i može pružiti niz koristi. Ova terapija može pomoći u smanjenju upale, otekline i bola koji su povezani sa diskus hernijom. Takođe može poboljšati cirkulaciju krvi i limfnog sistema, što može pospešiti proces zarastanja.

Naučni dokazi o efikasnosti akupunkture za diskus herniju

Iako postoje ograničeni naučni dokazi o efikasnosti akupunkture za diskus herniju, mnoge studije sugerišu da ova terapija može pružiti olakšanje od simptoma

Kako se izvodi akupunktura za diskus herniju

Prilikom akupunkturnog tretmana za diskus herniju, prvo ćete se konsultovati sa lekarom koji će proceniti vaše stanje i odrediti odgovarajuće akupunkturne tačke. Zatim će koristiti sterilne igle koje će se veoma pažljivo ubadati u odabrane tačke na telu. Ove igle će biti ostavljene nekoliko minuta, a zatim će biti pažljivo uklonjene.

Mogući rizici i neželjeni efekti akupunkture

Akupunktura je uglavnom bezbedna terapija kada je izvode kvalifikovani stručnjaci, ali postoje neki mogući rizici i neželjeni efekti koje treba imati na umu. Na primer, mogući su problemi sa infekcijom ako sterilnost igala nije dobro održavana. Takođe je moguće iskusiti blagu nelagodnost ili modrice na mestu uboda iglica. Uvek je važno da se konsultujete sa lekarom i obaveštavate ih o svim vašim zdravstvenim stanjima i terapijama koje uzimate kako bi se minimizirali rizici.

Fizikalna terapija

Fizikalna terapija je još jedna alternativna terapija koja se može koristiti za upravljanje diskus hernijom. Cilj fizikalne terapije je smanjenje bola i poboljšanje funkcionalnosti kičmenog stuba. Fizikalna terapija takođe može pomoći u istezanju i jačanju mišića koji podržavaju kičmu, poboljšanju držanja tela i smanjenju mogućnosti povreda.

Vrste vežbi fizikalne terapije za diskus herniju

Fizikalna terapija može obuhvatiti razne vrste najboljih vežbi za leđa, uključujući istezanje, jačanje i kardio vežbe. Na primer, istezanje fleksora kukova i zadnjice može pomoći u olakšanju napetosti u donjem delu leđa i smanjenju bola. Jačanje mišića leđa može pomoći u stabilizaciji kičme i smanjenju pritiska na diskove. Kardio vežbe poput hodanja ili biciklizma mogu poboljšati cirkulaciju krvi i smanjiti upalu.

Masaža i istezanje kao deo fizikalne terapije

Masaža i istezanje su takođe važni delovi fizikalne terapije za diskus herniju. Masaža može pomoći u opuštanju mišića, smanjenju napetosti i povećanju cirkulacije krvi. Istezanje može poboljšati fleksibilnost mišića i zglobova, smanjiti pritisak na diskove i smanjiti bol. Važno je da se pridržavate pravilnih tehnika masaže i istezanja, i da se konsultujete sa stručnjakom kako biste bili sigurni da pravilno izvodite ove tehnike.

Biljni preparati

Biljni preparati su još jedna alternativa za upravljanje diskus hernijom. Postoji nekoliko popularnih biljnih preparata koji se koriste za olakšanje simptoma. Na primer, đavolja kandža je biljka koja se često koristi zbog svojih protivupalnih svojstava. Kurkuma je još jedan biljni preparat koji se koristi zbog svojih antiinflamatornih efekata. Ostali popularni preparati uključuju đumbir, beli ili crni luk i zeleni čaj.

Mehanizam delovanja biljnih preparata na diskus herniju

Biljni preparati za diskus herniju deluju na različite načine. Mnogi od njih imaju protivupalna svojstva koja mogu pomoći u smanjenju upale i olakšanju bola. Drugi biljni preparati mogu imati analgetske efekte. Neki biljni preparati, poput kurkume, takođe mogu imati antioksidativna svojstva koja mogu pomoći u smanjenju oksidativnog stresa i ubrzati proces zarastanja.

Mogući neželjeni efekti i interakcije sa lekovima

Kao i kod bilo koje terapije, biljni preparati mogu imati neželjene efekte i mogu biti u interakciji sa lekovima koje već koristite. Na primer, neki biljni preparati mogu imati antikoagulantna svojstva, što može uticati na zgrušavanje krvi. Drugi preparati mogu uticati na enzime u jetri i izazvati interakcije sa lekovima koji se metabolišu u jetri. Uvek je važno da se konsultujete sa stručnjakom i obaveštavate ih o svim lekovima i suplementima koje uzimate kako biste izbegli neželjene efekte i interakcije.

Kiropraktika

Kiropraktika je alternativna terapija koja se fokusira na dijagnostikovanje, lečenje i prevenciju stanja koja utiču na kičmu i nervni sistem. Ova terapija se zasniva na principu promovisanja pravilnog položaja kičme i funkcionalnosti nervnog sistema može poboljšati zdravlje i olakšati simptome diskus hernije. Kiropraktičari koriste različite tehnike, uključujući prilagođavanje kičme i mobilizaciju zglobova, kako bi uspostavili ravnotežu i povećali fleksibilnost kičmenog stuba.

Kiropraktički tretmani mogu pomoći u smanjenju pritiska na zahvaćeni disk i poboljšanju poravnanja kičme. To može rezultirati smanjenjem bola, poboljšanom pokretljivošću i povećanjem funkcionalnosti kičme.

Iako postoje ograničeni naučni dokazi o efikasnosti kiropraktike, studije sugerišu da ova terapija može pružiti olakšanje od simptoma uzrokovanih diksus hernijom.

Korigovanje ishrane

Ishrana može imati značajan uticaj na simptome diskus hernije. Određene namirnice mogu smanjiti upalu, olakšati simptome i podržati zdravlje kičme. S druge strane, neke namirnice mogu pogoršati upalu i izazvati simptome. Pravilna ishrana može takođe pomoći u održavanju zdrave telesne težine i jačanju imunološkog sistema, što može pomoći u oporavku.

Namirnice koje treba izbegavati kod diskus hernije

Kod diskus hernije, postoji nekoliko namirnica koje treba izbegavati jer mogu povećati upalu i pogoršati simptome. To uključuje rafinisane šećere, proizvode od belog brašna, trans masti, prerađeno meso i alkohol. Ove namirnice mogu izazvati povećanje inflamacije u telu i pogoršati bol.

Namirnice koje treba uključiti u ishranu kod diskus hernije

Postoje i namirnice koje se preporučuju za ishranu kod diskus hernije jer mogu pomoći u smanjenju upale i olakšanju simptoma. To uključuje antiinflamatorne namirnice poput ribe bogate omega-3 masnim kiselinama, bobičastog voća, zelenog povrća, orašastih plodova, maslinovog ulja i lanenog semena. Ove namirnice su bogate antioksidantima i drugim hranljivim materijama koje mogu smanjiti upalu i poboljšati zdravlje kičme.

Pravilna ishrana igra važnu ulogu u upravljanju diskus hernijom. Održavanje pravilne ishrane može pomoći u smanjenju upale, smanjenju bola i ubrzanju procesa zarastanja. Takođe može poboljšati ukupno zdravlje i ojačati imunološki sistem, što može pružiti dodatnu podršku oporavku.

Konsultacija sa nutricionistom

Kada je u pitanju korigovanje ishrane, može biti korisno posetiti nutricionistu koji će vam pomoći da napravite plan ishrane prilagođen vašim individualnim potrebama i ciljevima. Nutricionista može ponuditi savete o odgovarajućim namirnicama i pravilnom unosu hranljivih materija kako biste podržali svoje zdravlje i upravljali simptomima diskus hernije. Takođe će vam pomoći da napravite izbalansiran i raznovrstan jelovnik koji će zadovoljiti vaše nutritivne potrebe i preferencije.

Komentara
Očitavanje..