Kako da poslovne žene budu uspešne jednako i u poslu i u privatnom životu

Nad svakom zaposlenom majkom makar jednom se nadvilo to pitanje – kako da u isto vreme bude dobra majka i uspešna poslovna žena. Naročito nad mladim majkama koje su na početku svojih karijera. U našem okruženju je sve to nekako dodatno složeno – od žene se očekuje da bude uspešna u svim poljima, da bude neko ko svaki segment života drži pod konac. I dok bi neki rekli da je priča o ravnopravnosti među polovima sve to ženama i nametnula, žena danas svakako nema mnogo izbora nego da bude superžena.

Kako uskladiti toliko obaveza

Kako su deca starija, tako je i više obaveza, barem dok se ne osamostale dovoljno. Vrtić, škola, vannastavne aktivnosti, sportovi, rođendani – svi koji su roditelji danas znaju šta sve to sa sobom nosi. Znaju i da sve to treba i logistički i finansijski ispratiti. Kada se tome pridoda da i otac i majka obavljaju neki posao, u kome moraju da se usavršavaju, odgovaraju na svakodnevne izazove koje novo stanje stvari u poslovnom svetu diktira – svi stignu do zaključka da im je dan od 24 sata malo, i da je to previše obaveza za jednu osobu. U tim situacijama svako nalazi neki svoj način da se bori – neko završi sa sindromom pregorevanja, a neko nauči kako da se organizuje što je bolje moguće.

I poslovna žena i majka godine – moguće je ako znamo neke trikove

Zapravo, nije to nikakav trik da je organizacija pola posla. Ali neretko se sve završava na toj rečenici. Priznajte, “organizuj se” nikada nije mnogo pomoglo. Kao da svi to znaju da kažu, a malo se govori o tome kako da se organizujemo, i što je još važnije – kako da to usavršavamo. Dakle, ono što mnoge poslovne žene ističu kao najvažnije u celoj toj priči oko organizacije jeste – pravljenje spiska obaveza i njihovo isticanje

Podsetnici za sve što treba

Sigurno ste na početku svoje karijere u poslu ili karijere mame mislili – ma mogu ja sve to da zapamtim. Ali, uvek postoji ali. Niste računale na to da će obaveza i stvari koje treba zapamtiti biti sve više, koncentracije sve manje kako umor raste. Zato, da se vratimo na onu narodnu – pametan piše. Danas to možda nisu olovka i papir (mada se mnogi ne odriču papirića sa podsetnicima koji su uvek pred okom, bilo u kancelariji ili u kuhinji), danas su to pametni telefoni, kalendari i podsetnici koji su tu da nam stvarno olakšaju život.

Razgraničite radno i privatno vreme

Na poslu o poslu – kod kuće o ukućanima i sa njima. Tako bi se mogao preformulisati načelo da razgraničimo privatno i poslovno, da smo na poslu usmerni na posao, a kod kuće da se posvetimo porodici. Ne znači mnogo da ste kod kuće sa decom, a vi pričate ili imate onlajn sastanak. Može samo da vas grize savest što se ne bavite decom. Taj princip bi se mogao porediti sa onim kad deca rade domaći i gledaju televizor u isto vreme – niti su se opustili i odgledali omiljeni crtani, niti su završili domaći kako treba. Kada se tog principa razgraničavanja budete držali bez pogovora, shvatićete koliko ćete biti zadovoljni i dobiti novi elan da blistate na oba polja.

Dobra komunikacija je važna kako bi sve išlo glatko

Nesporazumi najčešće nastaju zbog loše komunikacije, a kako nesporazum može ugrziti mnogo toga u našoj listi obaveza, važno je da dobro znamo da komuniciramo – i na poslu i kod kuće. To podrazumeva da treba i aktivno i slušati nekoga i otvoreno razgovarati, i truditi se da budemo što precizniji. Sa decom je naročito važno razvijati taj momenat otvorenog razgovora, pažljivo ih slušati, a ne samo davati lekcije i držati monologe, čemu smo svi ponekad skloni.

Dobroj komunikaciji bi valjalo dodati i to da je važno, i na poslu i kod kuće, puštati druge da donose odluke, za koje će naravno oni biti odgovorni. Kod dece je to put ka osamostaljenju – nećete zauvek raditi određene poslove kao što je sređivanje igračaka umesto svog deteta, već ćete ga puštati da sam to radi, i tako sve ka kompleksnijim zadacima. Ceo proces osamostaljivanja treba biti ispraćen ohrabrivanjem – ne da hvalimo decu kada ne treba, nego da ih podržimo kada pokažu i trud i kada nisu baš mnogo pomogli (setite se kad dete uči da sređuje svoju sobu). Nije lako napraviti balans između privatnog i poslovnog, konkretnog saveta nema, ali ima metoda koje se mogu naučiti i savladati i primeniti na posebnom slučaju, a koučing metode su jedan od načina da to i postignete.

Komentara
Očitavanje..