Čija: Superhrana za više energije i manje kilograma

Male crne semenke koje su u poslednjih nekoliko godina dobile epitet super hrane predstavljaju idealan dodatak salatama, šejkovima, supama…

Čija semenke potiču sa juga Meksika gde se u ishrani koriste od davnina. Poznato je da su ih još Maje i Asteci koristili kao sastavni deo obroka. Veoma su bogate omega 3 masnim kiselinama, antioksidansima, vlaknima, kalcijumom, gvožđem i proteinima.

Dosta podsećaju na laneno seme, ali sadrže više omega 3 masnih kiselina nego lan (koji je poznat po velikom sadržaju ovih esencijalnih kiselina). Omega 3 je veoma važan za rast i pravilno funkcionisanje mozga. Čija pomaže u gubitku težine, podiže nivo energije, fizičke snage i izdržljivosti i reguliše nivo šećera u krvi. Ove semenke prebogate su hranljivim materijama, ne sadrže gluten i preporučuju se svima. Jako su zdrave i blagotvorne, snažan su antioksidans i prijatnog su ukusa.

Budući da daju energiju, ove semenke su odlične za dijetalnu ishranu zato što podstiču gubitak kilograma. Njihov gel usporava pretvaranje ugljenih hidrata u šećer tako što stvara fizičku barijeru između njih i enzima u digestivnom traktu. Zato se savetuju dijabetičarima koji treba da ih uzimaju pre obroka ili za vreme jela.

Čija semenke imaju:

– više proteina od bilo koje žitarice

– više antioksidansa od borovnica

– više kalcijuma od mleka

– više kalijuma od banana

– više gvožđa od spanaća

Veoma su lake za varenje i blagog su ukusa pa se mogu koristiti i u slatkim i u slanim jelima pošto se lako kombinuju sa drugim namirnicama ne menjajući im ukus, a povećavaju nutritivnu vrednost jela.

Dovoljan dnevni unos je oko dve kafene kašičice ili jedna veća kašika čija semena. Preporučljivo je da se ove semenke ne prže, kuvaju ili peku, najbolje je koristiti ih sveže. One odlično upijaju vodu, mogu da upiju do 12 puta više vode u odnosu na svoju težinu i pri tome stvaraju želatinastu masu od koje možete napraviti odličan sveži puding.

Za razliku od lanenog semena, čija ne mora biti samlevena da bi se iz nje izvukle sve hranljive materije. Dovoljno je da ih pospete po hrani ili potopite u malo vode ili bademovo mleko.

izvor.cosmopolitan.rs

Komentara
Očitavanje..