Danas vam se sigurno spava i muči vas vrtoglavica: Evo zbog čega i kako da to REŠITE

Juče smo se kuvali na gotovo 20 stepeni, a danas se smrzavamo po kišici.

A, kako kaže prognoza, ovih dana vreme će nastaviti da bude promenljivo. Kako onda pomoći sebi da ovo varljivo vreme lakše podnesemo?

Sunce, kiša, vetar, pa opet isto. I kako da čoveka ne zaboli glava od takvog vremena? Sigurno ste i vi primetili da vam nešto nije kako treba ovih dana.

A šta da uradite kako bismo se rešili te mrzovolje, vrtoglavica, bolova u glavi i svega ostalog što može da nas muči u ovim vremenskim prilikama?

– Prvi i osnovni savet jeste da unosite dosta tečnosti kako biste lakše regulisali telesnu temperaturu. Bitno je i adekvatno oblačenje. Sada je još važnije slojevito oblačenje kako biste u svakom trenutku mogli da se ugrejete ili rashladite – kaže za “Ženu” Nada Macura, dodajući i da svakako nije poželjno ići u ekstreme, pa obući sasvim letnju odeću, čak i kada je napolju 20 stepeni a vreme sunčano. Jer, ipak je ovo proleće.

A ovih dana, kaže Nada Macura, najviše pate oni koji slabije vode računa o svom zdravlju u toku cele godine.

– Svako mora da zna svoj faktor rizika i da na njega obrati pažnju. Ja znam da je moj faktor rizika gojaznost pa znam i kako će mi telo reagovati na promenljivo vreme – kaže portparolka Hitne pomoći.

Zdrava hrana i umerena aktivnost tokom cele godine garantuju da ćete ovakve vremenske prilike svakako lakše podneti. A šta uraditi sada, kada su neprijatnosti već počele?

– Slušajte svoje telo. Ako vam se spava, lezite i odmorite pola sata. Ne morate čak ni da spavate, dovoljno je da se opružite zatvorenih očiju. Jedite dosta voća, pijte mnogo čajeva bez šećera i vode, ali i limunadu. Hronični bolesnici trebalo bi da izbegavaju veće napore i da se pridržavaju terapije – savetuje na kraju Nada Macura.

Komentara
Očitavanje..

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete da odustanete ako želite. Prihvati Opširnije