Devojke u Srbiji se ovako šminkaju, a to je OPASNO po zdravlje

Evropska agencija za hemikalije izdala je upozorenje da postoji sumnja da mastilo za tetoviranje povećava rizik od raka i neplodnosti. Ispitivanja su u toku, a ako se sumnje potvrde, zabrana ovih supstanci trebalo bi da stupi na snagu za godinu dana.

Većina boja za trajnu šminku sadrži metalne supstance, zbog kojih snimanje magnetnom rezonancom ne može da da prave rezultate

Pritom nisu sve boje jednako rizične – crvena je najopasnija, a za njom slede plava, zelena i crna.
U Udruženju za pomoć obolelima od hroničnih virusnih hepatitisa „Hronos“ apeluju da bi tetoviranje moglo da poveća rizik od širenja hepatitisa. Iako je dominantan put prenosa hepatitisa B seksualni čin, dok se hepatitis C dominantno prenosi putem krvi, ni stručnjaci na Infektivnoj klinici ne mogu sa sigurnošću da tvrde da tetoviranje nije uzrok infekcije kod nekih obolelih.

Najopasnija po zdravlje je CRVENA boja

Zbog trajne šminke ne smete na magnetnu
Pored svega ovoga, boje za tetovažu koje u sebi sadrže metalne supstance ometaju snimanje magnetnom rezonancom.

119318_stockphototattooershowingprocessofmakingatattooonyoungbeautifulhipsterwomanwithredcurlyhair282485192_630x0
– Dobijeni snimci na delovima na kojima se nalaze tetovaže ili trajna šminka dosta su nejasni, zbog čega nije moguće dati opis snimka i postaviti dijagnozu. Smetnju prilikom snimanja magnetnom rezonancom može izazvati čak i obična maskara, pa se pacijentkinjama savetuje da na snimanje dolaze nenašminkane – kaže dr Kačar Katarina, neuroradiolog u Opšteoj bolnici „Bel Medic“.
Ako radite trajnu šminku, koja jeste vrsta tetovaže, ili se tetovirate, zahtevajte da vam stručnjak pokaže sastav boja.

Prete hepatitis i HIV
Tetoviranje i trajna šminka nikako se ne mogu smatrati tretmanima bezbednim po zdravlje, smatra Dr Snežana Đorić, dermatolog. Ona potvrđuje da u slučaju primene nesterilnih instrumenata može doći do infekcije hepatitisom B i C i virusom HIV-a.
Pored navedenih rizika, česte komplikacije su kontaktni dermatitis, koji može praiti infekcija kože.
– Osobe koje ipak žele da se tetoviraju treba to da urade kod stručnjaka koji garantuju sterilne uslove, koji koriste sterilne instrumente i zaštitne rukavice.

Žena

Komentara
Očitavanje..