Seme konoplje kao lek upotreba i recepti

Seme konoplje je moćan dar iz prirode
Seme konoplje obiluje esencijalnim masnim kiselinama, koje štite naš kardiovaskularni sistem. Ova dragocena semena poznata su i kao odličan izvor kvalitetnih proteina i minerala. Višestruko su korisna za ljudsko zdravlje i nude nam brojne zdravstvene benefite. Jačaju imunitet, daju energiju, ublažavaju upale, olakšavaju PMS simptome, obaraju LDL holesterol i još puno toga.

U kineskoj medicini i kulinarstvu konopljina semena upotrebljavaju se već 3.000 godina. Na zapadu su poslednjih decenija sve popularnija i potražnja za njima sve je veća. U nastavku teksta saznajte kako koristiti seme konoplje u ishrani, te koja su mu lekovita svojstva.

 

Šta sadrže konopljina semena?

Konoplja pripada istoj porodici kao i kanabis (marihuana). Međutim, sadrži samo tragove THC-a, jedinjenja koje marihuani daje njeno opojno dejstvo.

Seme konoplje izuzetno je hranljivo i bogato zdravim mastima, proteinima i brojnim mineralima. Ima blag, orašast ukus i obiluje esencijalnim masnim kiselinama linolnom (omega-6) i alfa-linoleinskom (omega-3). Takođe u njima se nalazi i gama-linolna kiselina, koja ima brojne zdravstvene prednosti.

Konopljino seme odličan je izvor proteina, vitamina E i minerala. U njima ima fosfora, kalijuma, natrijuma, magnezijuma, sumpora, kalcijuma, gvožda i cinka.

Protein od konoplje sadrži dragocene amino kiseline

Oko 25 procenata svih kalorija u konopljinom semenu potiču od proteina. To ga čini podjednako vrednim izvorom ovog nutrijenta kao što je to meso. Oko 30 g semenki, odnosno dve-tri kašike, sadrži oko 11 g proteina.

Konopljina semena smatraju se kompletnim izvorom proteina, što znači da pružaju sve esencijalne amino-kiseline. Budući da ih telo ne proizvodi, one se moraju unositi hranom.

Kompletni izvori proteina veoma su retki u biljnom svetu jer većina biljaka nema amino-kiselinu lizin. Konopljina semena sadrže znatne količine metionina i cisteina. Uz to prisutan je i veoma visok nivo arginina i glutaminske kiseline. Za razliku od mnogih žitarica, orašastih plodova i mahunarki, seme konoplje veoma se dobro vari.

Seme konoplje kao lek za ženske tegobe

Čak 80 procenata žena pati od predmenstruainog sindroma. Smatra se kako ove neprijatne simptome uzrokuje osetljivost na hormon prolaktin. Gama-linolna kiselina u semenu konoplje proizvodi prostaglandin E1, a on ublažava dejstvo prolaktina.

Studijom u kojoj su učestvovale žene koje pate od PMS-a dokazano je nešto veoma interesantno. Naime, samo jedan gram esencijalnih masnih kiselina dnevno (uključujući 210 mg gama-linolne kiseline) znatno ublažava tegobe.

Osim toga, više studija potvrdilo je da seme konoplje kao lek može ublažiti simptome menopauze. Ono je bogato gama-linolnom kiselinom, međutim, i dalje je nejasno na koji to način čini. Jedna od pretpostavki je da kiselina iz ovog semena pomaže u regulaciji hormonske ravnoteže i upala koje se javljaju tokom klimakterijuma.

 

Izvanredan je melem za kožu

Konopljina semena su dobar izvor polinezasićenihi esencijalnih masnih kiselina. Odnos između omega-6 i omega-3 je oko 3 : 1, što je optimalan nivo.

Studije su pokazale kako ulje i seme konoplje mogu poboljšati nivo ovih zdravih masnoća. Ovo pogoduje osobama koje imaju ekcem na bilo kom delu tela. Ublažiće tegobe sa suvom kožom i svrabom te smanjiti potrebu za skupim kupovnim kremama.

Smanjuje rizik od srčanih oboljenja

Seme konoplje bogato je argininom, amino-kiselinom koja se koristi za proizvodnju azot-monoksida u organizmu. Ovaj gas širi i opušta krvne sudove, te na taj način snižava krvni pritisak i smanjuje rizik od srčanih oboljenja. Osim toga, i gama-linolna kiselina iz njegovog sastava takođe štiti kardiovaskularni sistem.

Uz to, studije na životinjama pokazale su kako seme i ulje od semena ove biljke, uspešno obaraju pritisak. Stoga se rizici za stvaranje krvnih ugrušaka smanjuju, a ubrzava se oporavak nakon srčanog udara.

Podstiče rad creva bolje od laksativa

Vlakna su veoma važan deo naše ishrane. Celo seme konoplje odličan je izvor kako rastvorljivih (20 odsto) tako i nerastvorljivih (80 odsto) vlakana.

Rastvorljiva su želatinaste supstance koje su važan izvor nutrijenata za dobre bakterije u crevima. Ona mogu sprečiti nagle skokove šećera u krvi i regulisati nivo holesterola. Nerastvorljiva vlakna takode podstiču rad creva i njihovo pražnjenje, a njihovim unošenjem smanjuje se i rizik od dijabetesa.

Semenke konoplje preveniraju karcinom

Seme i ulje konoplje sadrže određenu količinu fenolnih jedinjenja, izuzetno moćnih antioksidansa. Sprečavaju različite vrste karcinoma, tako što eliminišu slobodne radikale. U pitanju su toksični nusprodukti metabolizma, koji mogu oštetiti zdrave ćelije. Oni mutiraju njihovu DNK i pretvaraju ih u maligne.

Nauka tvrdi kako je seme konoplje kao lek za rak veoma efikasno, naročito u ranim stadijumima oboljenja. Nemojte zanemariti ovu činjenicu.

Konopljino seme upotreba kod drugih oboljenja

Nesanica (insomnija)

Jedna od najvažnijih karakteristika koje konopljino seme ima jeste visok sadržaj minerala. Naročito je važan magnezijum, koji ima blago umirujuće dejstvo. Poznato je da se seratonin oslobađa u prisustvu Mg-a i dospeva u mozak, gde se pretvara u melatonin.

Jedna porcija semenki sadrži skoro 50 odsto preporučene dnevne doze ovog minerala. Seme konoplje kao lek za nesanicu provereno deluje, te ga slobodno uključite u svakodnevnu ishranu.

Bolest krtih kostiju – osteoporoza

Konopljina semena sadrže kalcijum, koji je neophodan za formiranje i jačanje kostiju, a pomaže kod oporavka oštećenog koštanog tkiva. Uz to, sprečava nastanak nepredvidive osteoporoze. Ona je naročito česta kod žena srednje dobi koje ulaze u menopauzu. Nisu pošteđeni ni muškarci, tako da imate i to u vidu.

slide-3

Izuzetna pomoć kod anemije

Gvožđe je još jedan mineral koji se nalazi u konopljinom semenu, a važan je za stvaranje crvenih krvnih zrnaca. Ukoliko patite od anemije, u ishranu obavezno uključite i seme konoplje. Malokrvne osobe bi se takođe trebale okrenuti zdravim životnim navikama. Povezano: kako nadoknaditi deficit gvožđa u organizmu?

Sprečava pad imuniteta

Konopljino seme sadrži brojne nutrijente, minerale, vitamine, kao i fenolna jedinjenja. Prisutna su i dragocena vlakna i zdrava ulja. Zahvaljujući njima semenke su veoma efikasne jer jačaju imunološki sistem. One pomažu organizmu u borbi sa raznim zdravstvenim poremećajima.

Ukoliko ste rekonvalescent, obavezno ih uključite u vaš jelovnik. Preporuka je prethodno savetovanje sa lekarom, zbog pravilnog doziranja i ostalih smernica.

Hormonski disbalans

Gama-linolna kiselina kojom seme konoplje obiluje, deluje kao hormonski regulator za štitnu žlezdu i pankreas. Ona može ublažiti mnoge simptome koji se javljaju usled hormonskog disbalansa. To su nagle promene raspoloženja, depresija i anksioznost. Takođe pomaže i u regulaciji hormona koji utiču na gojenje i osećaj gladi.

Gde kupiti semenke konoplje i cena?

Konopljina semena su sve prisutnija u prodavnicama zdrave hrane i bio buticima. Pojedini proizvođači razvili su dobar biznis, te su u ponudi prisutni razni proizvodi. Velika je potražnja za brašnom, uljem, čajem i sokom od ove biljke. Cena za neoljušteno seme konoplje kreće se oko 450 rsd za pola kilograma. Ukoliko kupujete veće količine, tada je sve to znatno povoljnije. Oljuštene semenke su skuplje, za 500 grama trebate izdvojiti i do 1200 dinara.

Ukoliko planirate naručivati sa interneta, prethodno se dobro raspitajte o proizvodu i proizvođaću. Donedavno se prodavalo sve i svašta i mnogi ljudi su prevareni i nasamareni. Tako je to gotovo uvek kada imate HIT proizvod. Sve i svašta može se pojaviti online. Pripazite na to, čitajte deklaracije na proizvodima, uključite se u rasprave na forumima, društvenim mrežama, onda greške nema.

Za sam kraj pripremili smo vam jedan fenomenalan recept. U pitanju je mleko od konoplje u čiji sastav ulaze sledeći sastojci:

-1 šolja sirovog semena konoplje,

-3 šolje vode,

-morska so,

-1 kašičica ekstrakta vanile,

-3 do 6 urmi.

Priprema recepta:

U blender stavite seme konoplje, prstohvat soli i vodu pa miksajte jedan minut. Zatim dodajte vanilu i urme pa mutite dok se svi sastojci ne sjedine. Konopljino mleko sipajte u flašu, zatvoriti i držati u frižideru ne duže od tri dana.

Ukoliko vam se svideo članak seme konoplje kao lek, preporučujemo i tekst: kako se koristi konopljino ulje protiv melanoma..

Mnogima su se dopali i ovi članci:

Dijetamesecevemene

Komentara
Očitavanje..