Dobar seks prija svima: Ovo se dešava ženama kad ga uopšte nemaju!

Još su drevni Grci za žene upadljivog ponašanja, koje nemaju seksualne odnose duži vremenski period, govorili da boluju od histerične neuroze.

A nije da nisu imali razloga. Naime, latinski naziv za matericu je „histera“, te se verovalo da, ukoliko ona nema impuls koji se začinje polnim odnosom, nastavlja da luta organizmom i negativno deluje na druge organe. A posledica toga je neuravnotežena žena, neretko i sa znacima agresije prema okolini.
Zato vekovima ne slabi ubeđenje da je žena bez seksa nervozna i nezadovoljna žena.

121857_seksprofimedia0002850691_630x0

A ima li to naučno utemeljenje?

Dr Lazar Nejković, ginekolog GAK „Narodni front“, kaže da hormone kod žena medicina dosta dobro poznaje, ali ne i potpuno, te se stoga neka dešavanja ne mogu do kraja pojasniti.
– U toku menstrualnog ciklusa smenjuju se osnovni hormoni, što kod žena vodi od uzbuđenja i peiroda pojačanog polnog žara do smirivanja, posle čega sledi period menstruiranja. To je ritmični ciklus, koji se ponavlja na svakih 21 do 35 dana – kaže doktor Nejković.

On dodaje i da se različita raspoloženja smenjuju u okviru ovog mesečnog ritma, a za koja su odgovorne hormonalne promene. Jedno od njih je svakako i gubitak lučenja hormona sreće.
A taj hormon sreće stvarno pravi čuda. Orgazam kod žena je vrhunac užitka u seksualnom odnosu i praćen je nizom fizioloških pojava: glasno disanje, šištanje, prestanak disanja, ritmične ili skoro tetanične kontrakcije poprečno prugaste muskulature, ritmično smenjivanje kontrakcija i relaksacije mišića međice, kaže doktor Nejković. Uz to srce ubrzano radi, pojačana je periferna cirkulacija, a sve je praćeno znojenjem, kao posledicom pojačanog lučenja adrenalina. I tada se oslabađa taj čuveni oksitocin, hormon sreće, kako se nazivaju serotonin i derivati. Rezultat je jedan – osećaj blaženosti.
Prema mnogim istraživanjima, seks pozitivno utiče na psihofizičko zdravlje žene. Poboljšava cirkulaciju, te znatno smanjuje rizik od srčanog udara. Tada se u telu pojačano proizvodi estrogen, znojenjem se čiste pore, što kožu čini mekšom i blistavijom, a kosu sjajnijom. Oksitocin i endorfin ublažavaju bol mnogo bolje od analgetika, imunitet jača.

113835_profimedia0176976619_630x0

Zato ne čudi da se za ženu koja redovno ima seksualne odnose kaže da izgleda mnogo mlađe i da sija. Međutim, doktor ističe da balansiran hormonalni status ne zavisi samo od seksualnih odnosa već i od niza drugih faktora kao što su genetika, socijalno okruženje, orijentacija u društvu, obrazovanje…

Ipak, logičan je zaključak da odsustvo seksa može samo da škodi.

– Sama depresija može biti i posledica apstinencije, ali depresija u naučnom smislu ima druga utemeljenja. Ona sa sobom nosi i nesanicu, loša razmišljanja, izmenu apetita, nebrigu o samom sebi, što stvara začarani krug – kaže dr Lazar Nejković.

U današnje vreme svi imamo previše obaveza, živimo brzo, plašimo se polno prenosivih bolesti, sve je teže naći partnera, a sve to neretko vodi u aseksualnost, praćenu depresijom i gubitkom libida.
Međutim, dobra stvar je da se sve vrlo brzo može vratiti u normalu. Jer seks je kao vožnja bicikla. – Na stanje apstinencije se ne treba navikavati, jer ono ne predstavlja fiziologiju i nije nastavak nagona vrste za produženjem. Navikavanje na to neprirodno stanje je greška koja šteti organizmu. A opravdavanje nestanka seksualnih odnosa je samo pokušaj da se neki drugi problem opravda – kaže doktor.
Zato malo pažnje, komplimenti, odvraćanje od loših misli odličan su pokretač da žena počne da obraća pažnju na sebe i na svoj izged, a to je pravi put u svet lepih osećaja.

85861_profimedia0102605914_630x0

A postoji li zlatna sredina i magična formula pomoću koje ćemo sračunati koliko često treba da imamo odnose?

Neki kažu dva puta nedeljno, neki pet, za neke je period menstrualnog ciklusa period apstinencije, dok drugi to prenebregnu zbog pojačanog osećaja zadovoljstva kod žena usled skoka estrogena.
Ipak, kao što genom određuje da se ne mogu naći dve iste osobe u prirodi, tako i njihove ambicije i želje teško mogu biti podjednake. Što je za jednu osobu često, za drugu je retko, i obratno. – Zapravo, partneri se moraju osluškivati i jedni drugima pružati maksimum zadovoljstva u datom trenutku privlačnosti, bez ikakvih dogovora koji u takvim situacijama mogu biti frustrirajući i odnos prevesti u rutinu – kaže doktor.

Dakle, taj magični broj jedinstven je za svaki par. A pošto već znamo šta sve dobro seks nosi, tražiti taj broj… u tome je valjda draž.

Žena

Komentara
Očitavanje..