Pokušavala sam da ne puknem pod pritiskom – instruktor je bio visok preko 180cm i težak oko 90 kilograma – priseća se Dijana Vitni, spisateljica, joga instruktorka i pesnikinja iz Vermonta u Americi.

Potpuno imobilisana, nisam još uvek osećala neki neprirodan bol, osim tenzije u donjem delu leđa. Nakon što je sišao sa mene, obišao me je i povukao mi je ruke iznad glave. Inače, dopadalo mi se što su njegovi časovi intenzivni i potpuno sam mu verovala. Ali ovog puta osećala sam da nešto nikako nije kako treba.

A post shared by berna inci (@yogiberna) on


Morao je da me bukvalno sljušti sa poda, a tupi bol u donjem delu leđa uskoro je prerastao u hronični bol.

Na pastelnim zidovima joga studija bile su ispisane i nacrtane mnoge poze, ali i mantre, kao i načela joge. Između ostalog, pisalo je i „brahmacharya“ što se često prevodi kao čednost, ali može da se prevede i kao umerenost.

Godinu dana kasnije, i dalje sam imala istegnutu krstačnu kost i suočila sam instruktora sa tom činjenicom. Nije se izvinio niti prihvatio odgovornost. Samo mi je rekao da sam nepravilno radila ovu pozu i da mi je neka povreda sledila. Nisam se dalje raspravljala s njim, jer sam zaista imala jednu povredu karlice a i porodila sam se carskim rezom. Možda sam zaista ja kriva? Iako sam i sama bila iskusni joga instruktor, povinovala sam se pred njegovim autoritetom. Bio je slavan u našem malom gradu i gomila žena išla je isključivo kod njega na časove joge.

Ne znam samo zašto sam se šokirala činjenicom da me je povredio. Kako je to mali grad i mi smo mala joga zajednica, do mene su dolazile priče žena koje je takođe povredio svojim „pomaganjem“. Jedna od mojih učenica doživela je ozbiljnu povredu kuka kada ju je on na silu smestio u pozu „dupli golub“.


Međutim, ona nije ćutala. Tužila ga je i 2006. ga i dobila na sudu. Mene je pitala da li sam voljna da svedočim ukoliko bude potrebe za tim. Godinama sam slušala žalbe njegovih učenica o tome da voli da ide u širokom šortsu bez donjeg veša i takav stane učenicama dok leže direktno iznad glave. Obasipao je pažnjom mlade i zgodne polaznice. Jednoj mojoj prijateljici je uporno nudio privatne masaže. Kada mu je napokon odlučno rekla da nije zainteresovana, optužio ju je pred svima da krade novac iz kutije za donacije u njegovom studiju.

Znala sam sve te priče i opet se vraćala na njegove časove. Tri godine mi je trebalo da prestane da idem tamo a čak i tada sam ćutala. Tek kada se nekoliko žena javno požalilo da im je on, dok su bile u pozi savasana dodirivao grudi, i ja sam rešila da progovorim.

Postoji dug i težak istorijat muških instruktora joge koji zloupotrebljavaju svoj autoritet da bi zlostavljali polaznice.

Amrit Desai, osnivač Kripalu centra i voljeni guru koji je imao preko 350 učenika, redovno je zagovarao celibat i pritom redovno nudio seksualne usluge svojim učenicama. Njegove seksualne manipulacije prolazile su tokom čitavih osamdesetih godina prošlog veka, dok konačno par žena nije rešilo da progovori.

A post shared by Stefanie Tepe (@steffi_yona) on


I ja sam bila u Kripalu centru. Otac me je tamo odveo devedesete godine dok sam još bila tinejdžerka. Bio je to moj prvi susret sa jogom. Sećam se da sam se osećala tako smireno, ali da me je žuljalo nešto u celoj toj atmosferi. Sada znam i šta – Desai je 1994. godine optužen za seksualno zlostavljanje  nekoliko svojih učenica i za to je platio nagodbu na sudu od dva i po miliona dolara.

A dok se to dešavalo, harizmatični joga superstar Džon Frend gradio je svoje joga carstvo i podučavao Anusara hogu širom sveta, zajedno sa svojom svitom. Međutim, Anusara zajednica se urušila sama u sebe 2012.godine kada je otkriveno da je Džon Frend imao seksualne odnose sa svojim učenicama i zaposlenima, uz to praktikujući vikanske seksualne rituale. Ima i novijih sličnih vesti: milioner sa Beverli Hilsa koji je osnivač joga centra „Bikram Choudhury“ optužen je za seksualno zlostavljanje. Optužilo ga je šest polaznica i ovog maja je izdat nalog za njegovo hapšenje, nakon što je pobegao iz zemlje.

U ovakvim krugovima među učenicima i učiteljima stvara se posebna veza za koju je neophodno puno poverenje i prepuštanje autortetu. Međutim, pod velom spiritualnosti, kada ga podignete, dešavaju se mnoge užasne stvari o kojima žene uglavnom ćute. Ćute iz mnogobrojnih razloga – zato što se plaše, zaot što se plaše da im niko neće verovati, ali i zato što se plaše da će im njihova celokupna joga zajednica okrenuti leđa.

Nakon što je otvorena tema o Vajnstinu, i ja sam poželela da progovorim. Prvo što sam uradila je da sa napisala status na Fejsbuku i zapitala se „Gde je „MeToo“ pokret u joga zajednici?“. U narednih par satu u dana, Fejsbuk mi je bio preplavljen ispovestima žena ne samo iz mog gradića već i širom sveta.

A post shared by 岩見 真衣 (@mai_iwami) on


Sve u svemu, od nekih 300 poruka koje sam dobila, našla sam još pet žena kojima je moj instruktor izazvao povrede. Još par desetina njih koje su mi pričale kako im je namerno gurao svoje genitalije u lice dok su one izvodile poze u kojima su bile imobilisane. Jedna žena mi se požalila da joj je moj instruktor gurnuo ruke ispod helanki nameštajući je za neku pozu. Uskoro je moj status došao do lokalnih novina i istraga je počela, a veo je otkriven.

Od kada je taj moj status eksplodirao u decembru, žene sve otvorenije govore o tome. Žene su do sada ćutale, rekli smo zašto. Ali ćutale su jer nisu znale ni kome bi se obratile. Sada je sve bilo otvoreno i žene su konačno mogle da progovore.

Ali ono što još ne znamo je koji su sledeći koraci. Kako mi kao male joga zajednice možemo da zaštitimo žrtve? Kako da budemo sigurni da je svaki joga studio bezbedan? Milioner sa početka moje priče, osnivač „Bikram Choudury“ centra sad aje van zemlje – poslednji put viđen je u Meksiku gde je takođe podučavao jogu. Amrit Desai, obeščašćeni guru iz Kripalua preselio se na Floridu i otvorio novi centar na kome zarađuje milione. Desai vodi internacionalnu školu joge i predstavlja se kao „joga majstor“ koji podučava drevne tradicionalne veštine. Koje su to drevne veštine? Laganja, manipulacije i zloupotrebe autoriteta?

Za sada, nemam bolji predlog za žene osim da govore. Ne ostaje nam ništa drugo osim naših glasova i reči. A ako sve progovorimo, odjek će biti jak, kao i u Vajnstinovom slučaju.

(ravishly.com)

T.G.