Kada je normalno da beba prohoda

Sve se menja kada beba počne da hoda. Ovo je jedna od važnijih prekretnica u motorici beba, kao i jedan od trenutaka za koje roditelji žive.

Čim beba nauči da se podigne ili ustane sama, pitanje je vremena kada će i napraviti prvi korak.

Prvi bebini koraci se mogu desiti u roku od nekoliko dana ili nekoliko meseci kada ona nauči da stoji. Ali, kada to uradi, još mnogo vežbanja i pokušaja je deli od pravog hoda.

Ono što bebama olakšava i ubrzava proces učenja hodanja jesu šetalice ili dubak. Kako bi beba što ranije naučila da hoda trebalo bi da nabavite odgovarajući dubak za bebe, koji će joj pomoći pri pravljenju prvih koraka. U nastavku teksta pročitajte kada je normalno da vaša beba prohoda i još interesantnih činjenica o ovoj aktivnosti.

Kada bebe počinju da hodaju?

Neka deca prohodaju pre svog prvog rođendana. Međutim, nekoj deci je potrebno malo više vremena – što obično bude sa 14 meseci. Mnogo bebe naprave svoje prve korake oko 9. ili 10. meseca, kada prohodaju držeći se za kauč, sto, sofu ili uz pomoć hodalice, šetalice i guralice.

Većina dece ne preduzima samostalne korake do prvog rođendana, a većina dece prohoda u periodu od 12 do 15 meseci.

Ukoliko vaš mališan ne načini prvi korak do 18 meseci, potrebno je da se posavetujete sa pedijatrom.

Na to koliko brzo i sa koliko će meseci prohodati utiče više faktora. Od genetike, građe pa sve do temperamenta.

Neka deca imaju više, a neka manje energije, dok će neki mališani biti oprezniji i usudiće se na prvi korak samo kada budu sigurni da se neće srušiti.

Ali, budite bez brige. Vaše dete će naučiti da hoda – ali u skladu sa njegovim rasporedom, a ne vašim.

Naravno, postoje načini na koje mu možete biti od pomoći.

Pexels

Faze prohodavanja bebe

Ono što je bitno da znate je da je prohodavanje proces i da svako dete ima drugačiji pristup.

Postoji par faza kroz koje skoro svako dete prođe na putu do stvarnog hodanja.

Takođe treba da zapamtite da je savršeno normalno da beba preskoči neku od ovih faza.

Puzanje uključuje pomeranje ruku i kolena i obično počinje da se dešava u periodu od 7. do 10. meseca bebinog života.

Slično puzanju, beba može vući sama sebe napred, koristeći samo ruke. Još jedna stvar koju možete primetiti kod vašeg mališana je da sedi na zadnjici i da se odguruje rukama.

Faza koja obično prethodi hodanju jeste kada se beba uhvati za nameštaj, vašu ruku ili nogu i napravi prve korake uz malu pomoć.

Znaci da je vaše dete skoro spremno da prohoda

Znaćete da je dan kada će vaš mališan prohodati blizu kada primetite da se neka od gore navedenih faza ponavlja više puta.

Neki od drugih znakova uključuju bolje održavanje ravnoteže, sposobnost da dete stoji uspravno duže što ukazuje na veću snagu.

Takoše, ako vaš bebac gura hodalicu bez muke ispred sebe, prvi koraci su veoma blizu!

Kako da pomognete detetu da prohoda?

Postoji mnogo načina da podstaknete dete da prohoda, ali je jedan od najboljih da mu dozvolite da što više istražuje – kako okruženje, tako i svoje telo.

Pobrinite se da vaše dete ima dovoljno vremena van kolica, kako bi imalo vremena da skenira okruženje.

Evo i par konkretnih načina da podstaknete bebine prve korake.

#1 Dajte mu/joj igračku za guranje

Osim hodalica i guralica, bebi možete kupiti igračku za guranje, koja će joj dati kontrolu i podršku dok je gura ispred sebe. Uz to, pružiće joj oslonac pri učenju da koristi noge, uspostavlja ravnotežu i jača svoje samopouzdanje.

#2 Ostavite primamljiv trag

Isti ovaj trik može podstaći bebu na puzanje. Primamljive igračke, poslastice ili bilo šta što će privući pažnju vašeg deteta možete ostaviti van njenog domašaja. Ovo će je motivisati da ustane i da isproba sve moguće načine da bi došla do svoje nagrade.

#3 Obezbedite čvrst oslonac

Ako vaša beba može da stoji, ali izgleda uplašeno ili nesigurno po pitanju sledećeg koraka, pomozite joj tako što ćete postaviti stabilan nameštaj kako bi se za njega držala dok hoda. Naravno, proverite da li je nameštaj bezbedan kako se beba ne bi povredila.

#4 Držite je za ruku

Osim nameštaja, vaša ruka joj takođe može biti oslonac. I ne samo to, vaše prisustvo bebu može podstaći da se kreće ka vama ili sa vama.

#5 Izbegavajte nošenje obuće

Iako potpuno eliminisanje obuće nije moguće, pokušajte da je izbegavate što više. U zatvorenom i bezbednom prostoru, beba može hodati bosa što će pomoći pri izrađivanju tonusa mišića u njenim stopalima i gležnjevima. Za igranje na otvorenom, odaberite kvalitetne cipele koje su lagane i fleksibilne.

Kada vaše dete uči da hoda, morate biti spremni na uspone i padove.

Novootkrivena veština hodanja vaše bebe lako može biti zapostavljena bilo čime što joj se u tom trenutku učini zanimljivijim.

Strpljenje je ključ uspeha i u ovom slučaju, tako da možete biti bez brige.

Nadamo se da vam je ovaj tekst bio koristan i da ćete se ubrzo radovati prvim koracima sa vašim mališanom!

Foto Pexels Pexels
Komentara
Očitavanje..